Leiderschap: wordt een betere leider

Goed leiderschap is essentieel voor een succesvolle onderneming. Goede leiders maken namelijk het verschil tussen een verdienstelijke organisatie en een organisatie die uitblinkt in wat ze doet en zich onderscheidt van de rest. Maar wat maakt nu goed en effectief leiderschap? Wat moet je kennen en kunnen om het optimale werkklimaat te creëren en om je medewerkers te motiveren om de beste versie van zichzelf te zijn? En is leiderschapsontwikkeling echt nodig om je organisatie te verbeteren?

First things first: wat is leiderschap nu precies?

Leiderschap is een breed begrip met een hele karrevracht aan nogal uiteenlopende definities. In plaats van je lastig te vallen met allerlei vage omschrijvingen, laten we liever zien wat leiderschap is aan de hand van een aantal inspirerende quotes. Illustratieve citaten van inspirerende mensen die zelf hebben ervaren wat het betekent om een leider te zijn. Hier gaan we:

“Leiderschap is de kunst om iemand iets te laten doen wat jij wilt dat er gedaan wordt, omdat hij het wíl doen.” – Dwight D. Eisenhower

Misschien wel de bekendste uitspraak over leiderschap. Eisenhower gaf als president van de Verenigde Staten de leiding aan miljoenen Amerikanen. Zijn geheim? Anderen motiveren.

“If your actions inspire others to dream more, learn more, do more and become more, you are a leader.”  – John Quincy Adams

Een eerdere Amerikaanse president gooit het over een andere boeg. John Quincy Adams schrijft het succes van een goede leider toe aan de kwaliteit om anderen te inspireren het beste uit zichzelf te halen.

“As we look ahead into the next century, leaders will be those who empower others.” – Bill Gates

Een wat meer recentere quote van één van de grootste leiders op het gebied van tech in de afgelopen decennia onderstreept nogmaals het belang van andere mensen in je organisatie. Het belang van anderen zichzelf te laten ontwikkelen.

“My job is not to be easy on people. My job is to make them better.” – Steve Jobs

De voorman van die andere techgigant verwoordt zijn taak als leider wel heel duidelijk: anderen beter maken. Hebben we verder niets aan toe te voegen.

“A leader is best when people barely know he exists, when his work is done, his aim fulfilled, they will say: we did it ourselves.” – Lao Tse 

Wanneer je googlet op ‘beste leiderschap quotes’ staat deze Oosterse wijsheid van de Chinese filosoof Lao Tse bijna altijd bovenaan. En terecht, want hierin schuilt de essentie van leiderschap misschien wel het best.

Alle quotes, alle uitspraken en alle definities hebben één ding gemeen: leiderschap draait niet om macht, maar om het helpen van anderen. Om de intrinsieke motivatie te stimuleren en om anderen te inspireren zichzelf continu te overtreffen. Hoe je dat doet? Dat kan op meerdere manieren.

Verschillende leiderschapsstijlen: de sleutel tot resultaat

Iedereen past van nature een bepaalde stijl van leidinggeven toe. Een zogeheten leiderschapsstijl. Kun je niks aan doen. Dat gaat onbewust. Echter, de meest succesvolle managers en leiders beheersen en gebruiken niet één, maar meerdere leiderschapsstijlen om het gewenste resultaat te bereiken. Die verschillende manieren van leidinggeven kun je grofweg indelen in vier soorten categorieën: directief, coachend, participerend en delegerend. Lees hier meer over situationeel leiderschap…

Over leiderschapskwaliteiten en competenties…

Wat maakt iemand nu een goede leider? Wat zijn de kwaliteiten van iemand die effectief leiderschap geeft? Het zijn vragen die moeilijk zijn te beantwoorden, want iedere situatie vraagt – zoals je inmiddels weet – om een andere aanpak waarbij andere eigenschappen vereist zijn. Toch kunnen we een aantal globale kenmerken van een goede leider onderscheiden:

 • Visie
  Over het algemeen beschikt een goede leider over een duidelijke visie. Het is iemand die vooruit kijkt. Iemand die weet waar-ie naartoe wilt. Iemand die initiatief neemt en iedereen gefocust houdt op het benodigde werk om daar te komen.
 • Communicatie vaardigheden
  Goede communicatieve vaardigheden zijn cruciaal voor leiderschap dat resultaat boekt. Niet alleen zodat je je medewerkers kunt voorzien van duidelijke aansturing en constructieve feedback, maar ook zodat je je medewerkers écht kunt begrijpen. Waardoor je ze uiteindelijk weer beter weet te stimuleren en te motiveren.
 • Zelfvertrouwen
  Een goede leider staat stevig in zijn schoenen. Dat moet ook als je bedenkt dat je als leidinggevende soms moeilijke en impopulaire beslissingen moet nemen. Een echte leider heeft het vertrouwen en de durf om die keuze te maken. En om die te verdedigen.
 • Het goede voorbeeld: leading by example
  Als leider geef je het goede voorbeeld. Voor jezelf en voor anderen. Vertel je medewerkers niet alleen wat er van ze verwacht wordt, maar laat het zelf ook zien. Laat zien dat je het beste in jezelf naar boven wilt halen door ook aan je eigen zwakke punten te werken. Dan doen je medewerkers dat ook.

Leiderschap is te leren

Sommige mensen zijn geboren leiders. Anderen niet. Maar voor die mensen is er goed nieuws: leiderschap kun je leren. Niet uit boekjes, maar gewoon door te doen. Daarom verzorgen we leiderschapstrainingen en -cursussen. Workshops waarin je meer over jezelf te weten komt, waarin je effectief leert communiceren en waarin je leert wanneer je welke stijl van leidinggeven het best kunt toepassen.

We reiken je alles aan om je te ontwikkelen tot een leider die met effectief leiderschap het beste uit zichzelf en uit zijn organisatie haalt. Meer weten? Bekijk onze leiderschapstrainingen en laat je inspireren of neem contact op en ontdek wat we met onze workshops en cursussen voor jou kunnen betekenen.