Blog beginnen: stap voor stap uitleg voor beginners
Waarschijnlijk ben je op deze pagina gekomen omdat je een ondernemer bent en een blog wil beginnen. Gefeliciteerd; de keuze maken om een blog te beginnen is misschien wel één van die keuzes die een mega-impact kunnen hebben op de groei van je bedrijf. Waarom? Omdat je dit artikel leest. Ik leg graag aan je uit wat ik daarmee bedoel.
Misschien kennen we elkaar al of kennen we elkaar nog helemaal niet. Laat ik me daarom eerst even kort voorstellen. Ik ben Bart van den Belt en ik ben naast auteur en spreker een businesscoach met hart en ziel. Jaarlijks ontmoet ik vele (startende) ondernemers die door de bomen het bos nog niet zien en geen idee hebben waar ze moeten beginnen met het laten groeien van hun bedrijf. Het is mijn missie om ondernemen eenvoudig te maken en de allerbeste content, tips, tools en trainingen te geven over ondernemerschap van Nederland. Eenvoudig gezegd, hard werken om dat te doen. Maar, ik doe het met liefde en plezier.
Heb je bovenstaande tekst gelezen?
Zo ja, dan weet je nu wie ik ben. En dat bewijst direct waarom een blog beginnen zo effectief is. Je bent namelijk niet voor niets op deze pagina gekomen. Waarschijnlijk heb je gezocht op Google op het zoekwoord ‘blog beginnen’ of kwam je een berichtje tegen op Facebook, Twitter of LinkedIn en heb je vervolgens doorgeklikt. Om uiteindelijk op de website van de Zakelijk Succes Academy uit te komen. En nu heb ik de taak om het lezen van dit artikel enorm waardevol voor je te maken. Zodat we als Zakelijk Succes Academy vaker iets voor je kunnen betekenen in de groei van je bedrijf. Als dat lukt, gaan we elkaar ongetwijfeld een keer live ontmoeten tijdens ons kennismaking-seminar. Wellicht doe je zelfs een keer een opleidingstraject bij ons. En dat allemaal doordat ik de tijd en moeite heb genomen om een goed artikel te schrijven. En omdat jij de tijd en moeite hebt genomen om op zoek te gaan naar een goed artikel. Begint er al iets te dagen?
Waarom een blog beginnen mega-effectief is in je online marketing
Bloggen is al ruim 10 jaar de meest effectieve (en goedkope) strategie om te groeien met je bedrijf. Het is iets wat ik aan alle dienstverlenende ondernemers aanraadt om te doen. Daar zijn verschillende redenen voor.
Reden 1 – Een blog beginnen bouwt mee aan je website-autoriteit
Google indexeert waardevolle websites hoger dan websites die weinig waarde leveren. Een blog op je website zorgt ervoor dat je door Google als waardevoller wordt gezien en daardoor hoger wordt geïndexeerd. Die waarde is een combinatie van het aantal blogs dat je plaatst, de lengte van iedere blog en de kwaliteit en diversiteit van de blogs. Je kunt je voorstellen dat een blog met 200 woorden minder relevant is dan een blog met 4000 woorden. En dat een blog zonder linkjes, video’s en afbeeldingen als minder waardevol wordt gezien dan een blog waar veel tijd, aandacht en moeite aan is besteed. Wanneer je begint met bloggen is het daarom handig om verschillende soorten blogs te maken.
Reden 2 – Bloggen zorgt voor een positionering als expert
Wie schrijft, die blijft. Als mensen een artikel lezen dat door jou is geschreven dan zullen ze jou als expert zien. Dan moet het natuurlijk wel een waardevol artikel zijn. Wanneer je een zakelijke blog begint dan gaan je artikelen waarschijnlijk over branche gerelateerde onderwerpen. Wanneer collega’s of potentieel opdrachtgevers uit je branche op die onderwerpen zoeken en jij komt meerdere malen naar voren dan kan het niet anders dan dat ze je als expert gaan zien op een specifiek vakgebied.
Reden 3 – Door een blog praten mensen online over je
Wanneer je artikelen grappig, opvallend, handig, inspirerend of praktisch toepasbaar zijn dan zijn
ze het delen waard. De kans is dan groot dat mensen je blogartikelen gaan delen binnen hun
netwerk. Hoe meer mensen in je branche je artikelen delen, hoe meer er online over je gepraat
wordt. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er ook offline over je gepraat wordt. Het helpt om ‘on top of
mind’ te komen én te blijven. Als je zorgt dat je artikelen voldoende opvallen kan het zomaar zijn
dat je ineens online fans erbij krijgt. Dit zijn mensen die regelmatig terugkomen op je website en je
ook op je social media kanalen gaan volgen. Deze online fans zijn enorm belangrijk. Niet alleen
omdat je website door Google erdoor hoger wordt gerankt, maar ook omdat deze fans potentiële
klanten zijn.
Reden 4 – Bloggen brengt de conversatie met je volgers op gang
Je wilt dat potentiële klanten met je in contact treden. Iedere langdurige (klant-)relatie begint met het eerste gesprek. Doordat mensen onderaan je blog de mogelijkheid hebben om te reageren op wat je hebt geschreven facilitair je dat eerste gesprek. Als iemand een comment (reactie) achterlaat ben jij in de gelegenheid om te reageren en zo ontstaat een relatie. Een relatie kan je klant worden. Je klant wordt ambassadeur. Je ambassadeurs brengen nieuwe mensen naar je blog. En zo is het cirkeltje rond.
Reden 5 – Bloggen is de meest effectieve (gratis) manier om je email lijst te laten groeien
Je email lijst is belangrijk, zoals je kunt lezen in het artikel over email marketing. Wanneer je wilt groeien met je bedrijf dan is het goed om een constante stroom met nieuwe opt-ins te genereren. Nu kun je natuurlijk verkeer inkopen, maar het is veel effectiever om bezoekers te krijgen door te bloggen. Mensen die op je artikel terecht komen zijn daar waarschijnlijk omdat een relatie ze door verwees naar je of omdat ze hebben gezocht op het onderwerp. De kans dat deze bezoekers geïnteresseerd zijn in de producten of diensten die je aanbiedt is daardoor veel hoger.
Reden 6 – Een blog geeft je een goede reden om je klant te mailen
Natuurlijk wil je dat je klanten ambassadeurs van je worden. Dat kan alleen als je ‘on top of mind’ blijft van je klanten, ook als je samenwerking met hun is beëindigd. Het is handig om ze daarom regelmatig te bellen of een email te sturen. Zorg er dan wel voor dat deze email relevant is voor je klant. Praat niet alleen over jou, maar zorg ervoor dat je klant de email als waardevol ervaart. Daarom is een blog zo effectief. Wanneer jij een artikel hebt geschreven die interessant is voor je klant dan heb je een goede reden om ze te mailen.
Reden 7 – Met een blog krijg je meer aanvragen voor je diensten
Klanten huren jou niet in voor de diens∂t die je levert. Klanten huren je in voor het resultaat van de dienst die je levert. Als jij aan een potentiële klant kan laten zien dat jij verstand hebt van je vak dan zullen ze je eerder inhuren. Een goed artikel is een eenvoudige manier om te laten zien dat jij verstand hebt van je vak.
Reden 8 – Een blog beginnen helpt je om je als ondernemer ontwikkelen
Een blog beginnen is niet alleen goed voor je zichtbaarheid, het is ook een hele effectieve manier om jezelf verder te ontwikkelen. Bij het schrijven van artikelen moet je voor jouw bekende informatie op zo’n manier structureren dat het voor een ander duidelijk wordt. Tijdens dit structureren wordt je daardoor gedwongen om na te denken over je onderwerp en alle zaken die daar verband mee houden. Meer dan eens heeft het schrijven van een blog ervoor gezorgd dat ik nieuwe inzichten kreeg of geïnspireerd werd om nieuwe producten te ontwikkelen. Dankzij dit artikel over hoe je een blog moet beginnen ben ik gaan nadenken over een online training om je te helpen je blog goed van de grond te krijgen.
Reden 9 – Bloggen is een effectieve manier van klantenservice leveren
Krijg je regelmatig vragen van klanten? Iedere vraag is een kans om een blog te schrijven. Op deze manier heb je een consistente stroom van nieuwe ideeën voor je blog. Bovendien overtref je de verwachtingen van je klant als je ze een mailtje stuurt met de tekst ‘Naar aanleiding van je vraag heb ik even een blog geschreven.’ Daar wordt over gepraat!
Stappenplan om te beginnen met bloggen
Opstartfase – voordat je begint
1. Kies je platform
Er zijn verschillende platformen beschikbaar waarmee je kunt bloggen. Denk aan Tumblr, Bloggr en wordpress.org. Als ondernemer zou ik je absoluut adviseren om een zelfstandig draaiende wordpress website te nemen en daarop te gaan bloggen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft dat vele voordelen voor je website.
2. Maak een mindmap en bepaal je onderwerpen
Waarschijnlijk heb je al een goed idee waarover je wilt bloggen. Toch is het goed om een uitgebreide mindmap te maken met ideeën die je hebt over mogelijk interessante onderwerpen voor je lezers. Zo’n mindmap kan je helpen om tot nieuwe ideeën. Maak in je mindmap verschillende vertakkingen. Beantwoord in ieder geval de vragen:
– Voor wie wil ik bloggen?
– Wat is mijn kernboodschap die doorklinkt in alles wat ik ga schrijven?
– Welke onderwerpen kunnen interessant zijn voor mijn lezers?
– In welke categorieën kan ik deze onderwerpen opdelen?
3. Starten met je blog
Nu je een mindmap hebt gemaakt en de voorbereidende stappen hebt gezet is het handig om te beginnen bij het begin. Er zijn nu twee stappen die je te zetten hebt om succesvol te starten met bloggen.
3.1) Doe zoekwoordonderzoek
Je bent enthousiast en wil direct al beginnen. Stop! Wacht even. Het is natuurlijk handig om ervoor te zorgen dat de blogs die je schrijven effect hebben. Primair zijn er drie manieren om bezoekers naar je blog te krijgen: via social media, via je mailinglijst of door organisch gevonden te worden. Deze laatste optie is heel effectief om het aantal nieuwe unieke bezoekers op je website te verhogen. De snelste manier om zoekwoordonderzoek te doen is via je Adwords account.
3.2) Maak categorieën aan
Nu je hebt nagedacht over de onderwerpen en zoekwoordonderzoek hebt gedaan is het tijd om categorieën aan te maken. Wanneer je bent ingelogd in je WordPress omgeving kun je dat heel eenvoudig doen. Ga ervoor naar: berichten >> categorieën >> nieuwe categorie toevoegen. Het aanmaken van categorieën helpt je lezers later om met een klik te kunnen filteren op onderwerpen die interessant voor ze zijn.
Creatiefase – maak je eerste blogartikel
4. Kies een onderwerp
Op basis van het zoekwoordonderzoek dat je hebt gedaan kies je je eerste onderwerp uit. Bedenk bij het uitkiezen van dit onderwerp wat je de lezer wil vertellen en wat de lezer ‘wil horen’. Dat zijn twee verschillende dingen. Misschien ben je een lifestylecoach en wil je de lezer vertellen dat ze moeten stoppen met vet eten. Maar dat is misschien niet wat de lezer wil horen. In plaats daarvan wil de lezer tips hoe hij in korte tijd gezonder kan worden.
5. Bedenk een prikkelende titel
Op basis van wat de lezer wil horen bedenk je een prikkelende titel. In het vorige voorbeeld zou je een titel kunnen bedenken als: ‘De 3 dingen die fitte ondernemers doen voor het ontbijt’. Dat is prikkelend, afgebakend en uitnodigend. Het zijn drie dingen. Fitte ondernemers. Voor het ontbijt.
6. Schrijf een outline
De volgende stap na het bedenken van een prikkelende titel is het schrijven van een outline. Schrijf twee tot vijf subkopjes onder de titel. Dit zijn onderwerpen die je in je blog wil behandelen.
7. Werk je blog artikel uit
Vanaf hier is het appeltje eitje. Je vult de tekst onder de subkopjes in. Daarna voeg je een aantal (rechtenvrije) afbeeldingen in en je blog is klaar.
8. Publiceer je blogartikel
Nu je blog klaar is hoef je hem alleen nog te publiceren. Het is handig om dat op een vaste dag en een vast tijdstip te doen, afhankelijk van je blogfrequentie.
9. Promoot je blogartikel
Nu je blog is gepubliceerd is het handig als je netwerk ervan weet. Daarom is het belangrijk om je blogartikel te promoten. Dit is een cruciale, maar vaak overgeslagen stap. Als je resultaat wil hebben uit de artikelen die je schrijft dan is het noodzakelijk dat je mensen wijst op wat je hebt geschreven. Dit kun je doen door een email te sturen naar je mailinglijst en door op social media je blog te promoten.
Optimalisatiefase – als je een tijdje onderweg bent
Wanneer je al een tijdje onderweg bent met bloggen is het goed om af en tot tijd te besteden aan het optimaliseren van je blog. Dit zorgt ervoor dat je door Google wordt ‘gezien’ als iemand die serieus bezig is met het toevoegen van waarde. Bovendien zul je ontdekken dat veel dingen die je een jaar geleden hebt geschreven inmiddels niet meer kloppen of zijn verandert.
10. Vul je blogs aan met nieuwe ideeën of inzichten
Heb je nieuwe ideeën of inzichten opgedaan over specifieke onderwerpen? Herschrijf je oude blogs dan of vul ze aan met een update. Zo zien je lezers dat jij jezelf ontwikkelt. En je blog ontwikkelt zich mee.
11. Voeg linkjes toe naar andere (later gepubliceerde) blogartikelen
Het toevoegen van links is een hele effectieve manier om ervoor te zorgen dat bezoekers langer op je website blijven. Er zijn twee manieren om dit te doen. Je kunt een related-links plugin gebruiken. Een dergelijk plugin laat op basis van de inhoud van je artikelen of de toegewezen tags aan je lezers gerelateerde artikelen zien. Een andere manier is door woorden die je gebruikt in je tekst te linken naar een ander artikel. In de meeste gevallen is je template zo gemaakt dat een gelinkt woord anders van kleur wordt en iets meer opvalt. Daardoor zijn bezoekers geneigd erop te klikken.
12. Hergebruik eerdere gemaakte content
In het artikel over content marketing schrijf ik waarom het handig is om bestaande content te hergebruiken. Niet alleen is dit een effectieve manier om met je tijd (en geld) om te gaan, maar het zorgt er ook voor dat jij je eigen ideeën moet heroverwegen en telkens opnieuw moet vormgeven. Eén van de dingen die ik zelf doe, is de video’s die we voor Facebook maken, uitschrijven tot artikelen en die weer gebruiken voor de blog. Een handige en effectieve methode om rijke content te creëren.
Heb je nog meer inspiratie nodig voor je blog? Lees eens een van deze artikelen: | 99 inspirerende blogtitels om je lezers geïnteresseerd te houden | Ideeën voor je blog: Je creativiteit stimuleren | Inspiratie voor je blog: Tips en ideeën voor succes
Ik hoop dat ik je met dit artikel verder heb geholpen en zou het leuk vinden als jij je reactie hieronder achterlaat. Wil je een kickstart maken met je blog? Doe jezelf dan een plezier en schaf de training ‘Het ultieme blogplan’ aan. Een concrete en praktische training waarin je aan het werk wordt gezet om tot actie over te gaan.
Blog beginnen: stap voor stap uitleg voor beginners
Waarschijnlijk ben je op deze pagina gekomen omdat je een ondernemer bent en een blog wil beginnen. Gefeliciteerd; de keuze maken om een blog te beginnen is misschien wel één van die keuzes die een mega-impact kunnen hebben op de groei van je bedrijf. Waarom? Omdat je dit artikel leest. Ik leg graag aan je uit wat ik daarmee bedoel.
Misschien kennen we elkaar al of kennen we elkaar nog helemaal niet. Laat ik me daarom eerst even kort voorstellen. Ik ben Bart van den Belt en ik ben naast auteur en spreker een businesscoach met hart en ziel. Jaarlijks ontmoet ik vele (startende) ondernemers die door de bomen het bos nog niet zien en geen idee hebben waar ze moeten beginnen met het laten groeien van hun bedrijf. Het is mijn missie om ondernemen eenvoudig te maken en de allerbeste content, tips, tools en trainingen te geven over ondernemerschap van Nederland. Eenvoudig gezegd, hard werken om dat te doen. Maar, ik doe het met liefde en plezier.
Heb je bovenstaande tekst gelezen?
Zo ja, dan weet je nu wie ik ben. En dat bewijst direct waarom een blog beginnen zo effectief is. Je bent namelijk niet voor niets op deze pagina gekomen. Waarschijnlijk heb je gezocht op Google op het zoekwoord ‘blog beginnen’ of kwam je een berichtje tegen op Facebook, Twitter of LinkedIn en heb je vervolgens doorgeklikt. Om uiteindelijk op de website van de Zakelijk Succes Academy uit te komen. En nu heb ik de taak om het lezen van dit artikel enorm waardevol voor je te maken. Zodat we als Zakelijk Succes Academy vaker iets voor je kunnen betekenen in de groei van je bedrijf. Als dat lukt, gaan we elkaar ongetwijfeld een keer live ontmoeten tijdens ons kennismaking-seminar. Wellicht doe je zelfs een keer een opleidingstraject bij ons. En dat allemaal doordat ik de tijd en moeite heb genomen om een goed artikel te schrijven. En omdat jij de tijd en moeite hebt genomen om op zoek te gaan naar een goed artikel. Begint er al iets te dagen?
Waarom een blog beginnen mega-effectief is in je online marketing
Bloggen is al ruim 10 jaar de meest effectieve (en goedkope) strategie om te groeien met je bedrijf. Het is iets wat ik aan alle dienstverlenende ondernemers aanraadt om te doen. Daar zijn verschillende redenen voor.
Reden 1 – Een blog beginnen bouwt mee aan je website-autoriteit
Google indexeert waardevolle websites hoger dan websites die weinig waarde leveren. Een blog op je website zorgt ervoor dat je door Google als waardevoller wordt gezien en daardoor hoger wordt geïndexeerd. Die waarde is een combinatie van het aantal blogs dat je plaatst, de lengte van iedere blog en de kwaliteit en diversiteit van de blogs. Je kunt je voorstellen dat een blog met 200 woorden minder relevant is dan een blog met 4000 woorden. En dat een blog zonder linkjes, video’s en afbeeldingen als minder waardevol wordt gezien dan een blog waar veel tijd, aandacht en moeite aan is besteed. Wanneer je begint met bloggen is het daarom handig om verschillende soorten blogs te maken.
Reden 2 – Bloggen zorgt voor een positionering als expert
Wie schrijft, die blijft. Als mensen een artikel lezen dat door jou is geschreven dan zullen ze jou als expert zien. Dan moet het natuurlijk wel een waardevol artikel zijn. Wanneer je een zakelijke blog begint dan gaan je artikelen waarschijnlijk over branche gerelateerde onderwerpen. Wanneer collega’s of potentieel opdrachtgevers uit je branche op die onderwerpen zoeken en jij komt meerdere malen naar voren dan kan het niet anders dan dat ze je als expert gaan zien op een specifiek vakgebied.
Reden 3 – Door een blog praten mensen online over je
Wanneer je artikelen grappig, opvallend, handig, inspirerend of praktisch toepasbaar zijn dan zijn
ze het delen waard. De kans is dan groot dat mensen je blogartikelen gaan delen binnen hun
netwerk. Hoe meer mensen in je branche je artikelen delen, hoe meer er online over je gepraat
wordt. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er ook offline over je gepraat wordt. Het helpt om ‘on top of
mind’ te komen én te blijven. Als je zorgt dat je artikelen voldoende opvallen kan het zomaar zijn
dat je ineens online fans erbij krijgt. Dit zijn mensen die regelmatig terugkomen op je website en je
ook op je social media kanalen gaan volgen. Deze online fans zijn enorm belangrijk. Niet alleen
omdat je website door Google erdoor hoger wordt gerankt, maar ook omdat deze fans potentiële
klanten zijn.
Reden 4 – Bloggen brengt de conversatie met je volgers op gang
Je wilt dat potentiële klanten met je in contact treden. Iedere langdurige (klant-)relatie begint met het eerste gesprek. Doordat mensen onderaan je blog de mogelijkheid hebben om te reageren op wat je hebt geschreven facilitair je dat eerste gesprek. Als iemand een comment (reactie) achterlaat ben jij in de gelegenheid om te reageren en zo ontstaat een relatie. Een relatie kan je klant worden. Je klant wordt ambassadeur. Je ambassadeurs brengen nieuwe mensen naar je blog. En zo is het cirkeltje rond.
Reden 5 – Bloggen is de meest effectieve (gratis) manier om je email lijst te laten groeien
Je email lijst is belangrijk, zoals je kunt lezen in het artikel over email marketing. Wanneer je wilt groeien met je bedrijf dan is het goed om een constante stroom met nieuwe opt-ins te genereren. Nu kun je natuurlijk verkeer inkopen, maar het is veel effectiever om bezoekers te krijgen door te bloggen. Mensen die op je artikel terecht komen zijn daar waarschijnlijk omdat een relatie ze door verwees naar je of omdat ze hebben gezocht op het onderwerp. De kans dat deze bezoekers geïnteresseerd zijn in de producten of diensten die je aanbiedt is daardoor veel hoger.
Reden 6 – Een blog geeft je een goede reden om je klant te mailen
Natuurlijk wil je dat je klanten ambassadeurs van je worden. Dat kan alleen als je ‘on top of mind’ blijft van je klanten, ook als je samenwerking met hun is beëindigd. Het is handig om ze daarom regelmatig te bellen of een email te sturen. Zorg er dan wel voor dat deze email relevant is voor je klant. Praat niet alleen over jou, maar zorg ervoor dat je klant de email als waardevol ervaart. Daarom is een blog zo effectief. Wanneer jij een artikel hebt geschreven die interessant is voor je klant dan heb je een goede reden om ze te mailen.
Reden 7 – Met een blog krijg je meer aanvragen voor je diensten
Klanten huren jou niet in voor de diens∂t die je levert. Klanten huren je in voor het resultaat van de dienst die je levert. Als jij aan een potentiële klant kan laten zien dat jij verstand hebt van je vak dan zullen ze je eerder inhuren. Een goed artikel is een eenvoudige manier om te laten zien dat jij verstand hebt van je vak.
Reden 8 – Een blog beginnen helpt je om je als ondernemer ontwikkelen
Een blog beginnen is niet alleen goed voor je zichtbaarheid, het is ook een hele effectieve manier om jezelf verder te ontwikkelen. Bij het schrijven van artikelen moet je voor jouw bekende informatie op zo’n manier structureren dat het voor een ander duidelijk wordt. Tijdens dit structureren wordt je daardoor gedwongen om na te denken over je onderwerp en alle zaken die daar verband mee houden. Meer dan eens heeft het schrijven van een blog ervoor gezorgd dat ik nieuwe inzichten kreeg of geïnspireerd werd om nieuwe producten te ontwikkelen. Dankzij dit artikel over hoe je een blog moet beginnen ben ik gaan nadenken over een online training om je te helpen je blog goed van de grond te krijgen.
Reden 9 – Bloggen is een effectieve manier van klantenservice leveren
Krijg je regelmatig vragen van klanten? Iedere vraag is een kans om een blog te schrijven. Op deze manier heb je een consistente stroom van nieuwe ideeën voor je blog. Bovendien overtref je de verwachtingen van je klant als je ze een mailtje stuurt met de tekst ‘Naar aanleiding van je vraag heb ik even een blog geschreven.’ Daar wordt over gepraat!
Stappenplan om te beginnen met bloggen
Opstartfase – voordat je begint
1. Kies je platform
Er zijn verschillende platformen beschikbaar waarmee je kunt bloggen. Denk aan Tumblr, Bloggr en wordpress.org. Als ondernemer zou ik je absoluut adviseren om een zelfstandig draaiende wordpress website te nemen en daarop te gaan bloggen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft dat vele voordelen voor je website.
2. Maak een mindmap en bepaal je onderwerpen
Waarschijnlijk heb je al een goed idee waarover je wilt bloggen. Toch is het goed om een uitgebreide mindmap te maken met ideeën die je hebt over mogelijk interessante onderwerpen voor je lezers. Zo’n mindmap kan je helpen om tot nieuwe ideeën. Maak in je mindmap verschillende vertakkingen. Beantwoord in ieder geval de vragen:
– Voor wie wil ik bloggen?
– Wat is mijn kernboodschap die doorklinkt in alles wat ik ga schrijven?
– Welke onderwerpen kunnen interessant zijn voor mijn lezers?
– In welke categorieën kan ik deze onderwerpen opdelen?
3. Starten met je blog
Nu je een mindmap hebt gemaakt en de voorbereidende stappen hebt gezet is het handig om te beginnen bij het begin. Er zijn nu twee stappen die je te zetten hebt om succesvol te starten met bloggen.
3.1) Doe zoekwoordonderzoek
Je bent enthousiast en wil direct al beginnen. Stop! Wacht even. Het is natuurlijk handig om ervoor te zorgen dat de blogs die je schrijven effect hebben. Primair zijn er drie manieren om bezoekers naar je blog te krijgen: via social media, via je mailinglijst of door organisch gevonden te worden. Deze laatste optie is heel effectief om het aantal nieuwe unieke bezoekers op je website te verhogen. De snelste manier om zoekwoordonderzoek te doen is via je Adwords account.
3.2) Maak categorieën aan
Nu je hebt nagedacht over de onderwerpen en zoekwoordonderzoek hebt gedaan is het tijd om categorieën aan te maken. Wanneer je bent ingelogd in je WordPress omgeving kun je dat heel eenvoudig doen. Ga ervoor naar: berichten >> categorieën >> nieuwe categorie toevoegen. Het aanmaken van categorieën helpt je lezers later om met een klik te kunnen filteren op onderwerpen die interessant voor ze zijn.
Creatiefase – maak je eerste blogartikel
4. Kies een onderwerp
Op basis van het zoekwoordonderzoek dat je hebt gedaan kies je je eerste onderwerp uit. Bedenk bij het uitkiezen van dit onderwerp wat je de lezer wil vertellen en wat de lezer ‘wil horen’. Dat zijn twee verschillende dingen. Misschien ben je een lifestylecoach en wil je de lezer vertellen dat ze moeten stoppen met vet eten. Maar dat is misschien niet wat de lezer wil horen. In plaats daarvan wil de lezer tips hoe hij in korte tijd gezonder kan worden.
5. Bedenk een prikkelende titel
Op basis van wat de lezer wil horen bedenk je een prikkelende titel. In het vorige voorbeeld zou je een titel kunnen bedenken als: ‘De 3 dingen die fitte ondernemers doen voor het ontbijt’. Dat is prikkelend, afgebakend en uitnodigend. Het zijn drie dingen. Fitte ondernemers. Voor het ontbijt.
6. Schrijf een outline
De volgende stap na het bedenken van een prikkelende titel is het schrijven van een outline. Schrijf twee tot vijf subkopjes onder de titel. Dit zijn onderwerpen die je in je blog wil behandelen.
7. Werk je blog artikel uit
Vanaf hier is het appeltje eitje. Je vult de tekst onder de subkopjes in. Daarna voeg je een aantal (rechtenvrije) afbeeldingen in en je blog is klaar.
8. Publiceer je blogartikel
Nu je blog klaar is hoef je hem alleen nog te publiceren. Het is handig om dat op een vaste dag en een vast tijdstip te doen, afhankelijk van je blogfrequentie.
9. Promoot je blogartikel
Nu je blog is gepubliceerd is het handig als je netwerk ervan weet. Daarom is het belangrijk om je blogartikel te promoten. Dit is een cruciale, maar vaak overgeslagen stap. Als je resultaat wil hebben uit de artikelen die je schrijft dan is het noodzakelijk dat je mensen wijst op wat je hebt geschreven. Dit kun je doen door een email te sturen naar je mailinglijst en door op social media je blog te promoten.
Optimalisatiefase – als je een tijdje onderweg bent
Wanneer je al een tijdje onderweg bent met bloggen is het goed om af en tot tijd te besteden aan het optimaliseren van je blog. Dit zorgt ervoor dat je door Google wordt ‘gezien’ als iemand die serieus bezig is met het toevoegen van waarde. Bovendien zul je ontdekken dat veel dingen die je een jaar geleden hebt geschreven inmiddels niet meer kloppen of zijn verandert.
10. Vul je blogs aan met nieuwe ideeën of inzichten
Heb je nieuwe ideeën of inzichten opgedaan over specifieke onderwerpen? Herschrijf je oude blogs dan of vul ze aan met een update. Zo zien je lezers dat jij jezelf ontwikkelt. En je blog ontwikkelt zich mee.
11. Voeg linkjes toe naar andere (later gepubliceerde) blogartikelen
Het toevoegen van links is een hele effectieve manier om ervoor te zorgen dat bezoekers langer op je website blijven. Er zijn twee manieren om dit te doen. Je kunt een related-links plugin gebruiken. Een dergelijk plugin laat op basis van de inhoud van je artikelen of de toegewezen tags aan je lezers gerelateerde artikelen zien. Een andere manier is door woorden die je gebruikt in je tekst te linken naar een ander artikel. In de meeste gevallen is je template zo gemaakt dat een gelinkt woord anders van kleur wordt en iets meer opvalt. Daardoor zijn bezoekers geneigd erop te klikken.
12. Hergebruik eerdere gemaakte content
In het artikel over content marketing schrijf ik waarom het handig is om bestaande content te hergebruiken. Niet alleen is dit een effectieve manier om met je tijd (en geld) om te gaan, maar het zorgt er ook voor dat jij je eigen ideeën moet heroverwegen en telkens opnieuw moet vormgeven. Eén van de dingen die ik zelf doe, is de video’s die we voor Facebook maken, uitschrijven tot artikelen en die weer gebruiken voor de blog. Een handige en effectieve methode om rijke content te creëren.
Heb je nog meer inspiratie nodig voor je blog? Lees eens een van deze artikelen: | 99 inspirerende blogtitels om je lezers geïnteresseerd te houden | Ideeën voor je blog: Je creativiteit stimuleren | Inspiratie voor je blog: Tips en ideeën voor succes
Ik hoop dat ik je met dit artikel verder heb geholpen en zou het leuk vinden als jij je reactie hieronder achterlaat. Wil je een kickstart maken met je blog? Doe jezelf dan een plezier en schaf de training ‘Het ultieme blogplan’ aan. Een concrete en praktische training waarin je aan het werk wordt gezet om tot actie over te gaan.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!