Wat is personal branding en waarom is het belangrijk?

“Ja maar… Ik ben slechts één van de vele coaches. Wie zit er nu op mij te wachten?”. Mirjam keek me aan en wachtte tot ik zou antwoorden. Hoe kon ik haar ervan overtuigen dat ze écht een verschil kan maken in het leven van anderen? En dat het de moeite waard zou zijn om zichzelf als personal brand in de markt te zetten zodat ze nog meer mensen bereikt.

Mirjam was goed in haar vak, maar ze deed niet aan personal branding.

Aan de ene kant had ze gelijk: ze is één van de duizenden coaches in Nederland. Aan de andere kant… ik kende haar goed en wist zeker dat ze door haar achtergrond als psycholoog en jarenlange ervaring in het bedrijfsleven een grote impact heeft wanneer ze iemand coacht. Ik besloot voor de provocatieve aanpak te gaan.

“Je hebt gelijk, Mirjam. Niemand zit op je te wachten.”

Ze knipperde met haar ogen en geloofde volgens mij niet wat ze hoorde. Een glimlach. “Ha… ouwe provocatieve coach. Dat werkt bij mij niet hoor!” Haar ogen glommen. Poging twee: “Waarom wil je andere mensen verder helpen in hun leven? En waarom denk je dat jij dat goed kan?” De juiste vraag.

Ruim tien minuten lang vertelt ze gepassioneerd over prachtige ervaringen met coachees. Mensen die dankzij haar hun leven hadden omgegooid. Hoe ze regelmatig geraakt wordt door gesprekken. En dat ze gelooft dat we ons moeten laten leiden door ons hart en niet alleen door ons hoofd. Ze vertelt over het belang van reflectie en hoe goed is om regelmatig stil te staan. “Je hebt me zojuist je complete personal branding uitgelegd. Het is niet zo moeilijk als je denkt…”


Personal branding is een must voor iedere professional

Iedere professional weet dat het belangrijk is om zichzelf als merk neer te zetten, slechts weinigen lukt het om dit goed te doen. De term ‘personal branding’ is een letterlijk de Engelse vertaling van ‘persoonlijk merk’. Wanneer het je lukt om je personal branding goed neer te zetten dan creëer je een persoonlijk merk dat weergeeft wie je bent.

Personal branding is het creëren van een merk dat weergeeft wie je bent.

Personal branding is een must voor iedere ondernemer. Daar zijn verschillende redenen voor:

Reden 1: Een personal brand trekt yeehaa-klanten aan

“Yeehaa! Te gek dat hij klant is geworden.” Yeehaa-klanten. We willen ze allemaal. Het zijn klanten die met plezier geld uitgeven aan je dienst of product, enthousiast zijn over wat je doet en graag over jou praten. De klanten die jij hebt worden aangetrokken door jouw personal brand. Jouw ideale klanten zijn mensen die aanhaken op wat jij communiceert en uitstraalt. Wanneer jij je personal branding goed hebt neergezet dan is de kans groot dat je meer yeehaa-klanten krijgt.

Reden 2: Personal branding jaagt hoofdpijn-klanten weg

Heb je weleens een mailtje gehad van een klant die voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten? Of een klant die alsmaar klaagt over wat er niet goed gaat? Of die alleen maar kritische vragen stelt in het kader van ‘ik geef je feedback’, zonder ooit je een compliment te geven? Deze categorie klanten noem ik hoofdpijn-klanten. Toen ik net begon als ondernemer wilde ik iedere klant binnenhalen. Het maakte mij niet uit wie er betaalden, als ze maar betaalden. Met als gevolg dat ik regelmatig opdrachten deed die ik niet leuk vond, voor mensen waar ik niets mee had in een omgeving waarin ik geen enkel verschil maakte. Maar ik mocht wel een factuur sturen.

Wanneer je nog geen stabiele stroom van nieuwe klanten hebt is het best lastig om nee te zeggen tegen hoofdpijn-klanten. Ze zorgen er namelijk wel voor dat de rekeningen betaald kunnen worden. Als je deze situatie herkent, bedenk dan het volgende: klanten brengen nieuwe klanten aan die zijn zoals zijzelf. Met andere woorden: als jij veel hoofdpijn-klanten bedient dan is de kans groot dat zij nieuwe hoofdpijn-klanten aanbrengen. Door je personal branding helemaal te matchen met wie jij bent zul je merken dat je makkelijker mensen aantrekt die passen bij je. Het gevolg is dat hoofdpijn-klanten verleden tijd zijn.

Reden 3: Door goede personal branding wordt je onthouden

Je wilt onthouden worden. Stel dat jij een webdesigner bent. Eén van je klanten heeft een half jaar geleden een website door jou laten maken. Je klant gaat naar een netwerkborrel en komt iemand tegen die vertelt dat hij aan het kijken is naar het laten maken van een nieuwe website. Dan wil je dat hij aan jou denkt en over jou praat.

Dat kan alleen als je direct in het hoofd van je klant naar boven komt. Hoe je daarvoor zorgt? Door uniek te zijn als mens en in je werk. Alle communicatie-uitingen dienen daarbij op elkaar afgestemd te zijn. Wanneer jij de kern van je bedrijfsactiviteiten bent moet er volledige alignment zijn: wat je aan de voorkant communiceert moet overeenkomen met wie jij in het echt bent en wat je aan de achterkant levert.


personal branding

De vier meest gemaakte fouten bij personal branding:

– Fout 1: alles voor iedereen willen zijn

Je kunt niet alles voor iedereen zijn. Ook niet als je creatief bent en heel veel kunt. Succesvolle personal branding kan alleen als je keuzes durft te maken. Waar je voor staat en waar je niet voor staat. Waar jij je mee bezig houdt en waar jij je vooral niet mee bezig houdt. Michael Porter (marketing- en managementgoeroe) zei het al: “strategie is vooral durven kiezen wat je niet doet”. Wanneer je alles voor iedereen wilt zijn, krijg je van iedereen overal vragen over. Met als gevolg dat veel mensen je wellicht kennen, maar niemand nu eigenlijk weet waar je precies voor staat.

– Fout 2: wisselen van website en domeinnaam

Een bekende gouden regel in de wereld van marketing is: ‘never change a winning brand’. Wanneer je een succesvol merk in de markt hebt gezet, verander je dat niet. Een aantal jaar geleden was er enorm veel ophef in de media over de wijziging van het logo van de Gemeente Amsterdam. Het nieuwe logo verschilde minimaal van het oude logo. Diverse kranten berichtten over de wijziging in het logo die tonnen heeft gekost om het overal door te voeren. Op social media en bij de Wereld Draait Door werd er gesproken over ‘hoe belachelijk’ dit was. Amsterdam is een wereldwijd bekend merk. Hoewel het logo niet helemaal ouderwets was kon het tegelijkertijd best een opfrisbeurt gebruiken. Ze hebben er goed aan gedaan om de verschillen minimaal te houden: het merk was immers al gevestigd.

Denk bij het kiezen van je domeinnaam dus goed na over het merk dat je in de markt zet. Wanneer je merk en domeinnaam eenmaal bekend zijn, is het niet handig om die te wijzigen. Is het niet vanwege het ‘merk’ dat je in de markt hebt gezet dan is het wel vanwege de resultaten in de zoekmachines.

– Fout 3: niet consistent zijn

In het artikel over content marketing heb ik het uitgebreid over consistentie. Consistentie in wat je uitstraalt, je kernbelofte en je onderscheidende vermogen is ook in je personal branding noodzakelijk. Je wilt dat mensen die met jouw merk in aanraking komen altijd en overal hetzelfde gevoel krijgen en dezelfde woorden met jou associëren. Stel je voor dat je een prachtige website hebt laten maken in een specifieke kleurstelling en met specifieke afbeeldingen. Op je website laat je duidelijk zien dat jij tekstschrijver bent. Vervolgens komen mensen op je Facebook pagina of op je LinkedIn profiel en zien ze daar een andere foto dan op je website staat. Op je website vinden bezoekers artikelen over het belang van teksten. Terwijl dezelfde bezoeker op je Facebookpage je foto’s vindt van je laatste vakantie in Schubbekazeveen. En op LinkedIn zien mensen ineens dat je updates deelt over je fietstochten.

Zeg ik nu dat je niet mag communiceren over je vakantiehuisje in Schubbekazeveen? Of dat je geen updates mag posten over je fiets-passie? Nee, dat zeg ik niet. Wat ik wel zeg, is dat als je erover communiceert op één kanaal, dat ook ergens op een ander kanaal moet terugkomen. Alleen dan is er consistentie. Vertel dus in je ‘over mij’ pagina iets over je hobby’s en je vakantie: dat draagt bij aan je personal brand.

– fout 4: iemand anders nadoen

Meer dan eens heb ik de afgelopen jaren meegemaakt dat trainers pagina’s van mijn website (soms letterlijk!) kopiëren. Toen ik net mijn boek ‘Fluitend Veranderen’ had uitgebracht kwam ik een website tegen waarbij de gedragstrainer één op één de inhoudsopgave van mijn boek had overgenomen en daar zijn training op had gebaseerd. Veelal denken mensen ‘als hij daar succes mee heeft, kan ik het ook’. Dit kopieergedrag werkt averechts voor het bouwen van je persoonlijke merk. Mensen prikken er doorheen als je iemand anders nadoet en niet congruent bent.

Eerlijk is eerlijk, ik heb me er ook aan schuldig gemaakt. Ik weet nog goed dat ik in het begin van mijn carrière heel goed keek naar wat andere trainers deden in hun communicatie en waar mogelijk probeerde te kopiëren. (Ik noemde dat toen nog ’modelleren’ want dat voelde beter) Totdat ik erachter kwam dat het niet werkt en ik er bovendien niet gelukkig van werd om te communiceren met ‘het geluid’ en ‘het gevoel’ van iemand anders. Ontdekken wie jij zelf bent en dát laten zien is een zoektocht, de beloning is het echter meer dan waard.


Voorbeelden van succesvolle personal branding


Richard Branson

Wat is het eerste waar je aan denkt bij Richard Branson? Grote kans dat je eerste reactie ‘ondernemer’ of ‘Virgin’ is. Beide gevallen kloppen met zijn brand: hij is niet alleen een serie-ondernemer, maar hij profileert zich ook als zodanig. In ieder interview dat hij geeft heeft hij het over
ondernemerschap, zelfs als het onderwerp van het interview daar niet eens specifiek over gaat. Daarnaast gebruikt hij regelmatig zijn eigen hoofd voor reclamecampagnes voor de bedrijven die onder de Virgi-vlag vallen.

Simon Sinek

Misschien zegt de naam Simon Sinek je niets. Toch is de kans groot dat je de volgende reeks kunt afmaken: Why – How – (wat komt hier)? En… gelukt? Simon Sinek heeft zijn personal brand op de kaart gezet door een fantastische TED-talk waarin hij zijn theorie ‘The Golden Circle’ uitlegd. In deze presentatie vertelt hij dat succesvolle leiders hun mensen inspireren door te communiceren over ‘why’ ze iets doen en dat de ‘how’ of de ‘what’ veel minder relevant is. Bij het uitgeven van zijn boek focust alles op deze ene kerntheorie. Zijn boek heet daarom ‘Start with why’. Een prachtig voorbeeld hoe een onbekende trainer in één klap een management-goeroe werd door het stevig neerzetten van zijn kernboodschap in zijn personal branding.

Ben Tiggelaar

Nu we het toch over management-goeroe’s hebben. Wie is in Nederland dé management goeroe? Inderdaad… Ben Tiggelaar. Nadat hij eerst twee minder succesvolle boeken over ICT heeft geschreven, kwam daarna ‘Dromen – Durven – Doen’ uit. Al tien jaar dé absolute bestseller op het gebied van persoonlijke verandering en persoonlijk leiderschap. Hoewel ‘Fluitend Veranderen’ ook een (iets dunner, maar) zeer goed boek is over persoonlijk leiderschap en gedragsverandering, is het mij nog niet gelukt om honderdduizenden boeken te verkopen. In mijn eerste jaar behaalde ik 7200 boeken. Een prachtig resultaat, maar niet vergelijkbaar met wat Ben heeft bereikt. Hoe dat komt? Mede omdat het Ben Tiggelaar is gelukt om zijn personal brand heel stevig en succesvol neer te zetten. Alle producten en boeken die hij heeft gemaakt gaan over management, leiderschap en gedragsverandering. Zijn doorbraak kwam toen hij (uit eigen zak) een enorm bedrag durfde te investeren in een reclamecampagne op de publieke omroep. Daardoor was zijn personal branding in een keer stevig in de markt gezet.

Hoe maak je van jezelf een personal brand?

Een van de belangrijkste dingen die je voor jezelf scherp moet hebben bij je personal branding: vraag je niet alleen af hoe mensen jou zien, maar vooral hoe je ervoor zorgt dat ze onthouden wat je doet. Dit lijkt misschien een vreemde of vage constatering, maar in de praktijk is dat van wezenlijk belang. Er zijn duizenden zzp’ers die zichzelf net als jij moeten verkopen. Velen verzinnen de meest creatieve namen voor wat ze doen. Het doel daarbij is meestal: opvallen. In de praktijk zorgt het voor verwarring.

Zo vroeg iemand in een van mijn seminars eens wat hij kon verbeteren aan zijn positionering om meer klanten te krijgen. Op mijn vraag wat hij deed, antwoordde hij dat hij ‘webarchitect’ was. Dat klonk prachtig, maar ik had nog steeds geen idee wat hij precies deed. Ik vroeg de mensen in de zaal ernaar. Hun antwoorden liepen uiteen van ‘zoekmachinespecialist’ tot ‘webdesigner’ en ‘programmeur’. Hierop vertelde de webarchitect me dat hij websites maakte, met speciale aandacht voor de techniek. Daarom vond hij webarchitect een mooie titel. Hoewel deze titel de lading zou kúnnen dekken, riep hij bij mij en de zaal wat verwar- ring op. Bij mogelijke klanten zal dat dan waarschijnlijk ook zo zijn.

Je klanten willen direct weten of ze op de juiste plek zijn en of jij bij ze past. Als dat lukt dan staat je personal brand.

Realiseer je dat potentiële klanten direct willen weten of ze op de juiste plek zijn. Mensen krijgen tegenwoordig zo veel prikkels dat ze onbewust direct een keuze maken of iets betrouwbaar is of niet. Onze hersenen willen direct weten wat iets betekent. Denk dus na over het hokje waarin je wilt vallen. Dit moet voor de klant direct duidelijk zijn en mag op geen enkele manier twijfel zaaien. Waarom? Omdat de klant met twee muisklikken of één tafel verderop al bij je collega is. Misschien kan ik dit het beste uitleggen aan de hand van een metafoor.


De drie pilaren van personal branding

Hieronder deel ik de drie belangrijkste pilaren van een persoonlijk merk met je. Wil je meer weten over hoe je je marktpropositie goed uitbouwt? Lees dan dit artikel: Marktpropositie: wat is het en hoe zet ik het in?

Personal branding – Pilaar 1: Positionering

Vertel eerst wat je bent en dan pas wat je doet
Stel je voor dat je door een winkelstraat loopt en trek hebt. Daar zijn honderden winkels met uitbundige en originele etalages. Geen enkele winkelier zegt duidelijk wat hij precies doet en de etalages liggen overvol. Toch is er één winkel die er voor jou uitspringt. Op het bord aan de gevel staat groot geschreven: bakker. Je loopt naar de etalage en ziet vele broodjes en gebakjes. Je hebt zin om direct wat te eten. Bij welke winkel loop je binnen? Bij die bakker. Je ziet dat hij brood en gebak in verschillende soorten en maten verkoopt, ook jouw lievelingstaartjes. Terwijl je naar de balie loopt om af te rekenen, valt je oog op een bord. Daar staat op dat de bakker ook aan catering doet. Handig, denk je, terwijl je de bestelling afrekent. Vervolgens vraag je om meer informatie.

Dit voorbeeld geeft precies weer hoe je over je positionering moet denken bij het ontwikkelen van je personal brand. Het probleem is dat de meeste zzp’ers veel verschillende dingen doen en dat allemaal in één keer aan hun klanten willen vertellen. Daarmee vergeten ze vaak de kern. Ze willen aan de voorkant niet alleen vertellen wát ze allemaal kunnen, maar ook waaróm ze de juiste persoon zijn en hóé ze echt anders zijn dan anderen. Zo proberen ze een plaatsje op de markt te verwerven. Met een averechts effect: de mogelijke klant wordt overspoeld met informatie en ziet door de gebakjes het brood niet meer. In de psychologie van je personal branding is het belangrijk om de klant stap voor stap door zijn keuzeproces te loodsen en tegelijkertijd de juiste bakkerij (look and feel) te creëren. Je wilt dat een mogelijke klant geen enkele vraag heeft over wát je bent en tegelijkertijd een goed gevoel bij je krijgt. Elke keer dat hij zijn wenkbrauwen fronst bij een kennismaking, is een reden om verder te zoeken. Hang daarom een concreet en duidelijk bord in je etalage waarop staat wat je bent en kleed de etalage zo aan dat die bij je past en representatief is voor je winkel.

Personal branding – Pilaar 2: Mentale associatie

Ga voor de yes-reactie bij alles wat je communiceert
Het bord in de etalage heeft maar één primair doel: jezelf in een hokje plaatsen dat de klant direct begrijpt, zodat hij verder kijkt of vraagt. Nu kan ik me voortellen dat je niet van hokjes houdt. Daar hou ik zelf ook niet zo van. Toch is dat in je personal branding tegenwoordig wel belangrijk. Vroeger werd in verkooptrainingen altijd verteld dat de volgorde van kennismaking ‘know-like-trust’ was.

Doe het precies andersom in het huidige digitale tijdperk met veel aanbod: ‘know-trust-like’. Wanneer je de eerste kennismaking hebt gehad, wil je de klanten direct het vertrouwen geven dat ze bij jou op de goede plaats zijn. Als ze daarna verder kijken op je website of op je social media, zorg je door middel van een consistente look-and-feel dat ze je liken (of juist niet). Om daarna een relatie op basis van win-win op te bouwen.
Welke mentale associatie roept ons beeldmerk bij je op?

Waar denken mensen aan als ze aan jou denken of als ze op jouw website komen? De reactie die je wilt creëren is: ‘Yes! Hier ben ik naar op zoek.’ In plaats van: ‘Huh? Wat betekent dit? Zit ik hier wel goed?’ Je wilt een yes-reactie in plaats van een huh-reactie. Als jij in het hokje past waar je klant naar op zoek is, zal hij verder kijken en interesse hebben voor jouw ‘anders-zijn’. Je onderscheidende vermogen komt dus wat later aan bod, niet direct bij de voordeur.

Dus niet ‘webarchitect’ maar ‘webdesigner’, niet ‘reisgids in het bos van je carrière’ maar ‘loopbaancoach’, en niet ‘stroomlijner van menselijk kapitaal’ maar ‘hr-adviseur’.

Dat bord in je etalage bepaalt of mensen wel of niet de voordeur binnengaan. Het bord moet zo breed zijn dat jij je complete dienstenaanbod eronder kunt hangen, maar ook zo concreet dat iedereen direct begrijpt wat je doet. Je moet dus niet alleen het hokje benoemen, maar ook de context. Voor iemand die mensen begeleidt in hun loopbaan kan dat bijvoorbeeld ‘Ik ben loopbaanadviseur’ of ‘Ik ben trainer en coach in loopbaanadvies’ zijn. Over ‘wat je bent’ mag geen enkele vraag bestaan. Look-and-feel komt daarna. Yes!

Personal branding – Pilaar 3: Onderscheidend vermogen

Definieer jouw unieke belofte als kern van je personal brand
Misschien denk je nu: maar Bart, hoe onderscheid ik me dan van mijn concurrenten? Of: vertel ik dan niet te weinig? De antwoorden daarop kunnen kort zijn. Je onderscheidt je van je concurrenten door wie je bent en wat je uitstraalt, niet door een originele naam te geven aan wat je doet. Als jij eerst communiceert in welk mentaal hokje je past, is de kans groter dat mensen begrijpen wat je doet. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om te laten zien wat je allemaal te bieden hebt om je klanten verder te helpen. En in dat proces komen klanten erachter wie je bent.

Elk bedrijf, dus ook iedere zzp’er, moet voor zichzelf – en zijn klant – een unieke belofte definiëren: het uitgangspunt dat je altijd waarmaakt voor al je diensten. Van daaruit maak je ook keuzes voor het wel of niet aannemen van een opdracht. Hoe duidelijker je deze belofte kunt formuleren, hoe meer mensen uit jouw doelgroep zullen aanhaken.

Je onderscheidt je van je concurrenten door wie je bent en wat je uitstraalt, niet door een originele naam te geven aan wat je doet.

Mijn belofte aan onze ondernemers
De belofte die ik voor mijzelf (en mijn klanten) heb gemaakt is dat ik de meest praktisch toepasbare ondernemerstrainingen van Nederland geef. Deze belofte helpt me om mijn trainingen vorm te geven (praktisch toepasbaar) en de juiste inhoud te bedenken voor de video’s die ik maak (ondernemers kunnen er direct iets mee). Maar ook om te besluiten of een opdracht bij me past. (‘We zijn op zoek naar iemand die vooral een theoretisch kader kan geven.’ Succes met verder zoeken.)

Jouw unieke brand-belofte moet bij je passen en ligt in het verlengde van je missie, visie en kernwaarden.

Een unieke belofte moet je nakomen en moet dus echt bij je passen. Daarom ligt die van jou in het verlengde van je missie, visie en kernwaarden. De belofte heeft vooral te maken met hoe jij je werk doet. Het is je onderscheidende vermogen, je unique selling point. Neem deze belofte mee in je communicatie en op je website: dat is effectieve personal branding. Het maakt dat mensen direct aan- of afhaken. Wie aanhaakt behoort waarschijnlijk tot je doelgroep, wie afhaakt waarschijnlijk niet. En dat is prima; het helpt je namelijk om je te richten op die mensen die willen betalen voor je toegevoegde waarde. We noemen die mensen ook wel ‘klanten’.

Als je het lastig vindt om deze belofte voor jezelf te definiëren, lees dan nog eens op deze website een van de artikelen over doelgroepbepaling, missie en visie en je persoonlijke verhaal. In je missie en visie, de keuze voor ‘wat je bent’, je doelgroepbepaling en persoonlijke verhaal vind je aanwijzingen voor wat jouw manier van denken en doen uniek maakt. Je kunt ook eens aan je bestaande klanten, vrienden of familie duidelijk maken wat jou anders dan anderen maakt. Het kan je een aanwijzing geven om jouw unieke belofte te ontdekken.


In 10 stappen een kick-ass personal brand

Stap 1: Beslis waar je bedrijf voor staat

Bij het ontwikkelen van je personal brand is het belangrijk om goed na te denken over waar jij en je bedrijf voor staat. Daarom is het belangrijk om voor jezelf je missie, visie en kernwaarden uit te werken. Wanneer je in een later stadium met een ontwerper of websitebouwer om tafel zit wordt het daardoor veel makkelijker om te communiceren wat je merk moet overbrengen.

Stap 2: Denk na over wat je wilt uitstralen en communiceren

Hoe duidelijker je keuze is voor wat je wilt uitstralen, hoe makkelijker je die klik maakt. En hoe sneller mensen zonder die klik weer weg zijn. Dat is geen enkel probleem; daardoor houd je de mensen over die bij je passen. Een manier om over je uitstraling na te denken is het onderscheiden van gevoel, woorden en beelden.

Gevoel
Welk gevoel past er bij jouw bedrijf? Hard en zakelijk? Misschien groen en duurzaam? Of juist is en persoonlijk? Welke kleuren passen daarbij? Welke emoties roepen die kleuren op?

Woorden
Dan de woorden. Schrijf op een groot vel papier woorden die spontaan bij je opkomen als je aan je bedrijf denkt. Kies eens drie woorden uit die bij je klanten naar boven moeten komen als ze aan je denken.

Stap 3: Laat een professionele huisstijl ontwerpen

Een huisstijl zorgt ervoor dat je altijd op dezelfde manier communiceert. Met gevoel, woorden en beelden kun je een ‘moodboard’ maken dat je kunt voorleggen aan een grafisch ontwerper. Hij of zij kan op basis van jouw associaties een professionele huisstijl ontwerpen waarmee je kunt laten zien wie je bent: consistente communicatie, een samenvoeging van kleur en beeld die je doorvoert in alles wat je communiceert. Denk voor het ontwerpen van een huisstijl bijvoorbeeld aan:

 • gebruik van kleuren
 • gebruik van lettertypes
 • gebruik van beeldmerken
 • ontwerp van logo
 • ontwerp van visitekaartje
 • ontwerp van briefpapier
 • ontwerp van enveloppen
 • ontwerp van brochure
 • ontwikkeling van website
 • uitingen op sociale media

Het laten ontwerpen van een professionele huisstijl kost gemiddeld tussen de 500 en 1500 euro. Dat is de investering dubbel en dwars waard: het geeft je bedrijf direct een goede start. Als je al een tijd bezig bent met ondernemen en nog geen huisstijl hebt, adviseer ik je om die alsnog te laten ontwerpen. Het helpt je direct om je personal branding goed neer te zetten.

Stap 4: Investeer in een website die er fraai uit ziet

Zoals ik in het artikel over online marketing laat zien, is het noodzakelijk dat je website goed werkt. Maar het oog wil ook wat. Investeer dus in een website die volledig geïntegreerd is met je huisstijl. Dat hoeft niet te betekenen dat je een website helemaal op maat laat maken. Een goede template voor je website kun je vaak zelf customizen en personaliseren zodat die consistent is met je personal branding. Logo toevoegen, lettertypen aanpassen, kleuren wijzigen… het kan allemaal. Voeg daar mooie, persoonlijke foto’s aan toe (bij voorkeur geen stockphoto’s) en je hebt een fraaie website die past bij je personal brand.

Stap 5: Laat professionele foto’s maken

Foto’s zijn enorm belangrijk. Goede foto’s geven direct weer waar je voor staat en zijn voor mij altijd de eerste dingen geweest waarin ik investeerde als ik met een artiest werkte. Investeer in het laten maken van een professionele fotoreportage. Met de nadruk op professioneel. Ja, je buurman heeft ook een camera en denkt dat hij topfotograaf is. Nee, waarschijnlijk is het niet écht professioneel.

Stap 6: Maak een professionele introductie video

Video heeft online de toekomst. Je eerste introductie-video kun je gewoon zelf maken. Met iedere smartphone kun je een video maken waarin jij jezelf voorstelt. Drie klikken later staat diezelfde video – ge-edit en wel – op je website. Wanneer je feedback hebt gehad op deze eerste (en de tweede en derde) video dan loont het de moeite en het geld om te investeren in een professionele visie. Een video is zo belangrijk omdat woord, beeld en geluid allemaal bij elkaar komen. Mensen weten direct of ze met je in zee willen. In het artikel over video marketing geef ik je diverse tips over hoe je video kunt inzetten ter ondersteuning van je personal brand.

Stap 7: Vertel je persoonlijke verhaal

Een goed ontworpen persoonlijk verhaal is goud voor je personal branding. Het verhaal moet raken en inspireren. Jouw persoonlijke verhaal vertelt waarom je kunt doen wat je doet. In plaats van alleen te zeggen dat je een goede tekstschrijver bent, kun je ook beschrijven welke reis je hebt gemaakt om dat te bereiken. Dat is geloofwaardig en ligt dicht bij jezelf. Elk goed verhaal bevat dus de volgende ‘hoofdstukken’: welke reis je tot nu toe hebt afgelegd, waar je je nu bevindt en waar je naartoe wilt.
Vertel niet alleen welke successen je hebt bereikt, maar ook welke tegenslagen je moest overwinnen. In mijn trainingen en seminars (en in dit boek) vertel ik hoe vaak ik in mijn jeugd ben verhuisd en dat ik in twee pleeggezinnen heb gewoond. Ook leg ik uit hoe ik van entertainer ondernemer ben geworden en dat het mijn doel is zo veel mogelijk zzp’ers te helpen zakelijk succes te bereiken. Bovendien vertel ik waarom ik jou als ondernemer kan helpen met het opbouwen van je bedrijf en het verwerven van meer klanten. En met dit alles zeg ik indirect ook: als ik het kan, kun jij het ook’. Mijn persoonlijke verhaal is dus een woordelijke vertolking van mijn personal branding.

Stap 8: Profileer jezelf op social media

Social media is niet meer weg te denken uit deze tijd en is voor iedere zelfstandig professional een belangrijk  onderdeel bij het creëren van een personal brand. In veel gevallen is je social media profiel de eerste online ‘touchpoint’ van je klant. Daarom is het belangrijk dat ook op je social media profielen je dezelfde ‘look-and-deel’ hebt als op je website. Je complete online (en offline!) marketing dient een consistent geheel te zijn. Vanaf het eerste moment dat mensen ergens met je in contact komen moeten ze een idee krijgen over en een gevoel krijgen bij wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Let er daarom op dat je voor al je social media kanalen zorgt dat je:

 • overal dezelfde profielfoto gebruikt
 • waar mogelijk dezelfde kleurstellingen gebruikt
 • waar mogelijk dezelfde lettertypes gebruikt
 • zo veel mogelijk dezelfde kwaliteit hanteert voor foto- en videomateriaal
 • zo min mogelijk werkt met stockphoto’s
 • zo persoonlijk mogelijk communiceert
 • dezelfde consistente boodschap hebt.

Stap 9: Creëer je eigen model, methode of theorie

De ‘next level’ in personal branding is het creëren van je eigen model, methode of theorie. Voor iedere dienstverlener kan dit een grote impact hebben in de mate waarin mensen je als autoriteit zien op je vakgebied. Dat hoeft niet een uitgebreid verhaal te zijn, als het maar hout snijdt. Een model dat ik zelf heb ontwikkeld is de ‘veranderdriehoek’. In deze driehoek heb ik het over de drie stappen die continu nodig zijn voor persoonlijke groei. (Bewustwording, Actie, Reflectie) Dit is geen hoogdravend model, maar een heel praktisch en toegankelijk. Zo praktisch en toegankelijk, dat diverse trainers mij hebben gevraagd of ze het ook mogen gebruiken in hun trainingen. Antwoord: dat mag. Graag zelfs. Daarmee zijn deze trainers ambassadeur geworden van mijn personal brand.

Is een eigen model, methode of theorie ook handig voor andere ondernemers dan adviseurs, trainers of coaches? Absoluut! Stel je voor dat jij een tuinarchitect of hovenier bent en iemand vraagt je om een tuin aan te leggen. Dan wil jij in een paar zinnen kunnen uitleggen waarom jij verstand van zaken hebt. Je zou er dan voor kunnen kiezen om een ‘theorie’ te maken die jij ‘De 3 pijlers voor een heerlijke tuin’ noemt. Een tekst die op je website zou kunnen staan is:

Tuinpilaar 1: Rust
Je tuin is een plek waar je tot rust kunt komen en je even kunt terugtrekken uit de drukte van de dag. Bij het ontwerpen en aanleggen van tuinen vind ik het belangrijk dat er rust is in de tuin. Bij een eerste kennismaking kom ik daarom vrijblijvend bij u langs om te kijken wat de exacte ligging van uw tuin is. Hierbij houd ik specifiek rekening met omgevingsfactoren die de rust zouden kunnen verstoren. Huilende kinderen bij de buren? Een snelweg die voorbij raast? Door het gebruik van specifieke tuinelementen creëren we een plek waar u tot rust kunt komen.

Tuinpilaar 2: Ruimte
Of je nu een grote tuin hebt of een kleine tuin: het is belangrijk dat de beschikbare ruimte efficiënt wordt gebruikt. Daarom kijk ik samen met u naar uw wensen en maak ik diverse tekeningen zodat u een beeld heeft van de mogelijkheden die er zijn binnen de beschikbare ruimte. Vervolgens richten we de tuin slim in zodat u zoveel mogelijk plezier heeft van uw nieuwe tuin.

Tuinpilaar 3: Recreatie
Uw tuin is een plaats om met familie of vrienden te recreëren en plezier te maken. Wellicht houdt u van barbecuen of willen de kinderen een speelplek. Ook daar hou ik rekening mee bij het ontwerpen van uw tuin.

Bij deze drie pijlers zou je een mooie illustratie kunnen laten maken die de pijlers direct visueel maakt. Bovengenoemde ‘theorie’ kun je op je website en in je brochures gebruiken om te laten zien wat jij belangrijk vindt bij het aanleggen van tuinen. Tegelijkertijd zit er in deze theorie ook een belofte. Namelijk dat de tuinen die jij aanlegt rust, ruimte en recreatie bieden. Kun je je voorstellen dat je tijdens een eerste gesprek met een klant veel meer overkomt als een vakman als jij je hele verkoopverhaal uitlegt rond deze drie pijlers?

Personal branding tip 10: Schrijf een boek

Wanneer jij jezelf graag écht als expert wilt positioneren dan is het schrijven van een boek enorm belangrijk.


Weinig budget? Zo maak je een low budget huisstijl!

Vanmorgen stuurde ik een mailtje naar een deelnemer van het ‘Marketing met Impact’ traject om wat feedback te geven op z’n site. Toen herinnerde ik me een gesprek met hem over budgetten en huisstijl. Het kwam erop neer dat hij op dit moment er geen geld aan wil/kan uitgeven.

Eerlijk gezegd is dat echt een gemiste kans.

Een goedkoop, zelf in elkaar geflanst logo is niet voldoende om professioneel over te komen. Klanten gaan alleen met je in zee als ze vertrouwen in je hebben. En ze hebben alleen vertrouwen in je als jij jezelf professioneel neerzet.

Dus… hierbij een no-budget stappenplan voor een professionele uitstraling die je maar 29 dollar kost. Ik dacht dat jij daar ook iets aan kon hebben…

No budget huisstijl – 5 Stappenplan

Stap 1: Koop een logo voor een paar tientjes op deze site. (niet doorvertellen, het beeldmerk van de ZSA heb ik hier voor 29 dollar gekocht)Voeg vervolgens je eigen tekst eraan toe. Tip voordat je het logo koopt: kies eerst drie logo’s uit en stuur de linkjes van de logo’s naar mensen die je branche begrijpen. Vraag ze niet welk logo ze het mooiste vinden. Vraag ze wel welke associaties zij hebben met het logo en of ze een cijfer van 1 tot 10 willen geven voor authenticiteit. Baseer op hun associaties en het cijfer dat ze geven of het logo relevant is.
https://graphicriver.net/category/logo-templates

Stap 2: Kies een Google Font lettertype die bij je past. Die kun je straks makkelijk doorvoeren als titels op je website. Zorg ervoor dat het er redelijk strak uitziet, want je bent een professional.
https://fonts.google.com/

Stap 3: Kies een kleurenschema die bij elkaar past. Ga voor een kleurenschema ‘complementair’ en noteer de hex-codes die je onderin kunt vinden.
https://color.adobe.com/nl/

Stap 4: Voer het kleurenschema consistent door in je website en communicatie uitingen door de hex-codes van Adobe Kuler over te nemen en op te schrijven. Voer in de H1 titels ook de Google Font door die je hebt gekozen.

Stap 5: Pas al je briefpapier aan door een strakke balk in een donkere kleur (lettertype wit) onderin iedere PDF door te voeren en je logo links bovenin te zetten. Eventueel kun je nog een contrasterende kleur erbij gebruiken. Upload dit ‘briefpapier’ ook in je facturatie en offerte systeem.

Als je dit hebt gedaan en je hebt er t.z.t. wel budget voor: ga met een goede designer zitten en laat hem/haar alles samenvoegen tot één geheel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download dit artikel (PDF)

Wat is personal branding en waarom is het belangrijk?

“Ja maar… Ik ben slechts één van de vele coaches. Wie zit er nu op mij te wachten?”. Mirjam keek me aan en wachtte tot ik zou antwoorden. Hoe kon ik haar ervan overtuigen dat ze écht een verschil kan maken in het leven van anderen? En dat het de moeite waard zou zijn om zichzelf als personal brand in de markt te zetten zodat ze nog meer mensen bereikt.

Mirjam was goed in haar vak, maar ze deed niet aan personal branding.

Aan de ene kant had ze gelijk: ze is één van de duizenden coaches in Nederland. Aan de andere kant… ik kende haar goed en wist zeker dat ze door haar achtergrond als psycholoog en jarenlange ervaring in het bedrijfsleven een grote impact heeft wanneer ze iemand coacht. Ik besloot voor de provocatieve aanpak te gaan.

“Je hebt gelijk, Mirjam. Niemand zit op je te wachten.”

Ze knipperde met haar ogen en geloofde volgens mij niet wat ze hoorde. Een glimlach. “Ha… ouwe provocatieve coach. Dat werkt bij mij niet hoor!” Haar ogen glommen. Poging twee: “Waarom wil je andere mensen verder helpen in hun leven? En waarom denk je dat jij dat goed kan?” De juiste vraag.

Ruim tien minuten lang vertelt ze gepassioneerd over prachtige ervaringen met coachees. Mensen die dankzij haar hun leven hadden omgegooid. Hoe ze regelmatig geraakt wordt door gesprekken. En dat ze gelooft dat we ons moeten laten leiden door ons hart en niet alleen door ons hoofd. Ze vertelt over het belang van reflectie en hoe goed is om regelmatig stil te staan. “Je hebt me zojuist je complete personal branding uitgelegd. Het is niet zo moeilijk als je denkt…”


Personal branding is een must voor iedere professional

Iedere professional weet dat het belangrijk is om zichzelf als merk neer te zetten, slechts weinigen lukt het om dit goed te doen. De term ‘personal branding’ is een letterlijk de Engelse vertaling van ‘persoonlijk merk’. Wanneer het je lukt om je personal branding goed neer te zetten dan creëer je een persoonlijk merk dat weergeeft wie je bent.

Personal branding is het creëren van een merk dat weergeeft wie je bent.

Personal branding is een must voor iedere ondernemer. Daar zijn verschillende redenen voor:

Reden 1: Een personal brand trekt yeehaa-klanten aan

“Yeehaa! Te gek dat hij klant is geworden.” Yeehaa-klanten. We willen ze allemaal. Het zijn klanten die met plezier geld uitgeven aan je dienst of product, enthousiast zijn over wat je doet en graag over jou praten. De klanten die jij hebt worden aangetrokken door jouw personal brand. Jouw ideale klanten zijn mensen die aanhaken op wat jij communiceert en uitstraalt. Wanneer jij je personal branding goed hebt neergezet dan is de kans groot dat je meer yeehaa-klanten krijgt.

Reden 2: Personal branding jaagt hoofdpijn-klanten weg

Heb je weleens een mailtje gehad van een klant die voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten? Of een klant die alsmaar klaagt over wat er niet goed gaat? Of die alleen maar kritische vragen stelt in het kader van ‘ik geef je feedback’, zonder ooit je een compliment te geven? Deze categorie klanten noem ik hoofdpijn-klanten. Toen ik net begon als ondernemer wilde ik iedere klant binnenhalen. Het maakte mij niet uit wie er betaalden, als ze maar betaalden. Met als gevolg dat ik regelmatig opdrachten deed die ik niet leuk vond, voor mensen waar ik niets mee had in een omgeving waarin ik geen enkel verschil maakte. Maar ik mocht wel een factuur sturen.

Wanneer je nog geen stabiele stroom van nieuwe klanten hebt is het best lastig om nee te zeggen tegen hoofdpijn-klanten. Ze zorgen er namelijk wel voor dat de rekeningen betaald kunnen worden. Als je deze situatie herkent, bedenk dan het volgende: klanten brengen nieuwe klanten aan die zijn zoals zijzelf. Met andere woorden: als jij veel hoofdpijn-klanten bedient dan is de kans groot dat zij nieuwe hoofdpijn-klanten aanbrengen. Door je personal branding helemaal te matchen met wie jij bent zul je merken dat je makkelijker mensen aantrekt die passen bij je. Het gevolg is dat hoofdpijn-klanten verleden tijd zijn.

Reden 3: Door goede personal branding wordt je onthouden

Je wilt onthouden worden. Stel dat jij een webdesigner bent. Eén van je klanten heeft een half jaar geleden een website door jou laten maken. Je klant gaat naar een netwerkborrel en komt iemand tegen die vertelt dat hij aan het kijken is naar het laten maken van een nieuwe website. Dan wil je dat hij aan jou denkt en over jou praat.

Dat kan alleen als je direct in het hoofd van je klant naar boven komt. Hoe je daarvoor zorgt? Door uniek te zijn als mens en in je werk. Alle communicatie-uitingen dienen daarbij op elkaar afgestemd te zijn. Wanneer jij de kern van je bedrijfsactiviteiten bent moet er volledige alignment zijn: wat je aan de voorkant communiceert moet overeenkomen met wie jij in het echt bent en wat je aan de achterkant levert.


personal branding

De vier meest gemaakte fouten bij personal branding:

– Fout 1: alles voor iedereen willen zijn

Je kunt niet alles voor iedereen zijn. Ook niet als je creatief bent en heel veel kunt. Succesvolle personal branding kan alleen als je keuzes durft te maken. Waar je voor staat en waar je niet voor staat. Waar jij je mee bezig houdt en waar jij je vooral niet mee bezig houdt. Michael Porter (marketing- en managementgoeroe) zei het al: “strategie is vooral durven kiezen wat je niet doet”. Wanneer je alles voor iedereen wilt zijn, krijg je van iedereen overal vragen over. Met als gevolg dat veel mensen je wellicht kennen, maar niemand nu eigenlijk weet waar je precies voor staat.

– Fout 2: wisselen van website en domeinnaam

Een bekende gouden regel in de wereld van marketing is: ‘never change a winning brand’. Wanneer je een succesvol merk in de markt hebt gezet, verander je dat niet. Een aantal jaar geleden was er enorm veel ophef in de media over de wijziging van het logo van de Gemeente Amsterdam. Het nieuwe logo verschilde minimaal van het oude logo. Diverse kranten berichtten over de wijziging in het logo die tonnen heeft gekost om het overal door te voeren. Op social media en bij de Wereld Draait Door werd er gesproken over ‘hoe belachelijk’ dit was. Amsterdam is een wereldwijd bekend merk. Hoewel het logo niet helemaal ouderwets was kon het tegelijkertijd best een opfrisbeurt gebruiken. Ze hebben er goed aan gedaan om de verschillen minimaal te houden: het merk was immers al gevestigd.

Denk bij het kiezen van je domeinnaam dus goed na over het merk dat je in de markt zet. Wanneer je merk en domeinnaam eenmaal bekend zijn, is het niet handig om die te wijzigen. Is het niet vanwege het ‘merk’ dat je in de markt hebt gezet dan is het wel vanwege de resultaten in de zoekmachines.

– Fout 3: niet consistent zijn

In het artikel over content marketing heb ik het uitgebreid over consistentie. Consistentie in wat je uitstraalt, je kernbelofte en je onderscheidende vermogen is ook in je personal branding noodzakelijk. Je wilt dat mensen die met jouw merk in aanraking komen altijd en overal hetzelfde gevoel krijgen en dezelfde woorden met jou associëren. Stel je voor dat je een prachtige website hebt laten maken in een specifieke kleurstelling en met specifieke afbeeldingen. Op je website laat je duidelijk zien dat jij tekstschrijver bent. Vervolgens komen mensen op je Facebook pagina of op je LinkedIn profiel en zien ze daar een andere foto dan op je website staat. Op je website vinden bezoekers artikelen over het belang van teksten. Terwijl dezelfde bezoeker op je Facebookpage je foto’s vindt van je laatste vakantie in Schubbekazeveen. En op LinkedIn zien mensen ineens dat je updates deelt over je fietstochten.

Zeg ik nu dat je niet mag communiceren over je vakantiehuisje in Schubbekazeveen? Of dat je geen updates mag posten over je fiets-passie? Nee, dat zeg ik niet. Wat ik wel zeg, is dat als je erover communiceert op één kanaal, dat ook ergens op een ander kanaal moet terugkomen. Alleen dan is er consistentie. Vertel dus in je ‘over mij’ pagina iets over je hobby’s en je vakantie: dat draagt bij aan je personal brand.

– fout 4: iemand anders nadoen

Meer dan eens heb ik de afgelopen jaren meegemaakt dat trainers pagina’s van mijn website (soms letterlijk!) kopiëren. Toen ik net mijn boek ‘Fluitend Veranderen’ had uitgebracht kwam ik een website tegen waarbij de gedragstrainer één op één de inhoudsopgave van mijn boek had overgenomen en daar zijn training op had gebaseerd. Veelal denken mensen ‘als hij daar succes mee heeft, kan ik het ook’. Dit kopieergedrag werkt averechts voor het bouwen van je persoonlijke merk. Mensen prikken er doorheen als je iemand anders nadoet en niet congruent bent.

Eerlijk is eerlijk, ik heb me er ook aan schuldig gemaakt. Ik weet nog goed dat ik in het begin van mijn carrière heel goed keek naar wat andere trainers deden in hun communicatie en waar mogelijk probeerde te kopiëren. (Ik noemde dat toen nog ’modelleren’ want dat voelde beter) Totdat ik erachter kwam dat het niet werkt en ik er bovendien niet gelukkig van werd om te communiceren met ‘het geluid’ en ‘het gevoel’ van iemand anders. Ontdekken wie jij zelf bent en dát laten zien is een zoektocht, de beloning is het echter meer dan waard.


Voorbeelden van succesvolle personal branding


Richard Branson

Wat is het eerste waar je aan denkt bij Richard Branson? Grote kans dat je eerste reactie ‘ondernemer’ of ‘Virgin’ is. Beide gevallen kloppen met zijn brand: hij is niet alleen een serie-ondernemer, maar hij profileert zich ook als zodanig. In ieder interview dat hij geeft heeft hij het over
ondernemerschap, zelfs als het onderwerp van het interview daar niet eens specifiek over gaat. Daarnaast gebruikt hij regelmatig zijn eigen hoofd voor reclamecampagnes voor de bedrijven die onder de Virgi-vlag vallen.

Simon Sinek

Misschien zegt de naam Simon Sinek je niets. Toch is de kans groot dat je de volgende reeks kunt afmaken: Why – How – (wat komt hier)? En… gelukt? Simon Sinek heeft zijn personal brand op de kaart gezet door een fantastische TED-talk waarin hij zijn theorie ‘The Golden Circle’ uitlegd. In deze presentatie vertelt hij dat succesvolle leiders hun mensen inspireren door te communiceren over ‘why’ ze iets doen en dat de ‘how’ of de ‘what’ veel minder relevant is. Bij het uitgeven van zijn boek focust alles op deze ene kerntheorie. Zijn boek heet daarom ‘Start with why’. Een prachtig voorbeeld hoe een onbekende trainer in één klap een management-goeroe werd door het stevig neerzetten van zijn kernboodschap in zijn personal branding.

Ben Tiggelaar

Nu we het toch over management-goeroe’s hebben. Wie is in Nederland dé management goeroe? Inderdaad… Ben Tiggelaar. Nadat hij eerst twee minder succesvolle boeken over ICT heeft geschreven, kwam daarna ‘Dromen – Durven – Doen’ uit. Al tien jaar dé absolute bestseller op het gebied van persoonlijke verandering en persoonlijk leiderschap. Hoewel ‘Fluitend Veranderen’ ook een (iets dunner, maar) zeer goed boek is over persoonlijk leiderschap en gedragsverandering, is het mij nog niet gelukt om honderdduizenden boeken te verkopen. In mijn eerste jaar behaalde ik 7200 boeken. Een prachtig resultaat, maar niet vergelijkbaar met wat Ben heeft bereikt. Hoe dat komt? Mede omdat het Ben Tiggelaar is gelukt om zijn personal brand heel stevig en succesvol neer te zetten. Alle producten en boeken die hij heeft gemaakt gaan over management, leiderschap en gedragsverandering. Zijn doorbraak kwam toen hij (uit eigen zak) een enorm bedrag durfde te investeren in een reclamecampagne op de publieke omroep. Daardoor was zijn personal branding in een keer stevig in de markt gezet.

Hoe maak je van jezelf een personal brand?

Een van de belangrijkste dingen die je voor jezelf scherp moet hebben bij je personal branding: vraag je niet alleen af hoe mensen jou zien, maar vooral hoe je ervoor zorgt dat ze onthouden wat je doet. Dit lijkt misschien een vreemde of vage constatering, maar in de praktijk is dat van wezenlijk belang. Er zijn duizenden zzp’ers die zichzelf net als jij moeten verkopen. Velen verzinnen de meest creatieve namen voor wat ze doen. Het doel daarbij is meestal: opvallen. In de praktijk zorgt het voor verwarring.

Zo vroeg iemand in een van mijn seminars eens wat hij kon verbeteren aan zijn positionering om meer klanten te krijgen. Op mijn vraag wat hij deed, antwoordde hij dat hij ‘webarchitect’ was. Dat klonk prachtig, maar ik had nog steeds geen idee wat hij precies deed. Ik vroeg de mensen in de zaal ernaar. Hun antwoorden liepen uiteen van ‘zoekmachinespecialist’ tot ‘webdesigner’ en ‘programmeur’. Hierop vertelde de webarchitect me dat hij websites maakte, met speciale aandacht voor de techniek. Daarom vond hij webarchitect een mooie titel. Hoewel deze titel de lading zou kúnnen dekken, riep hij bij mij en de zaal wat verwar- ring op. Bij mogelijke klanten zal dat dan waarschijnlijk ook zo zijn.

Je klanten willen direct weten of ze op de juiste plek zijn en of jij bij ze past. Als dat lukt dan staat je personal brand.

Realiseer je dat potentiële klanten direct willen weten of ze op de juiste plek zijn. Mensen krijgen tegenwoordig zo veel prikkels dat ze onbewust direct een keuze maken of iets betrouwbaar is of niet. Onze hersenen willen direct weten wat iets betekent. Denk dus na over het hokje waarin je wilt vallen. Dit moet voor de klant direct duidelijk zijn en mag op geen enkele manier twijfel zaaien. Waarom? Omdat de klant met twee muisklikken of één tafel verderop al bij je collega is. Misschien kan ik dit het beste uitleggen aan de hand van een metafoor.


De drie pilaren van personal branding

Hieronder deel ik de drie belangrijkste pilaren van een persoonlijk merk met je. Wil je meer weten over hoe je je marktpropositie goed uitbouwt? Lees dan dit artikel: Marktpropositie: wat is het en hoe zet ik het in?

Personal branding – Pilaar 1: Positionering

Vertel eerst wat je bent en dan pas wat je doet
Stel je voor dat je door een winkelstraat loopt en trek hebt. Daar zijn honderden winkels met uitbundige en originele etalages. Geen enkele winkelier zegt duidelijk wat hij precies doet en de etalages liggen overvol. Toch is er één winkel die er voor jou uitspringt. Op het bord aan de gevel staat groot geschreven: bakker. Je loopt naar de etalage en ziet vele broodjes en gebakjes. Je hebt zin om direct wat te eten. Bij welke winkel loop je binnen? Bij die bakker. Je ziet dat hij brood en gebak in verschillende soorten en maten verkoopt, ook jouw lievelingstaartjes. Terwijl je naar de balie loopt om af te rekenen, valt je oog op een bord. Daar staat op dat de bakker ook aan catering doet. Handig, denk je, terwijl je de bestelling afrekent. Vervolgens vraag je om meer informatie.

Dit voorbeeld geeft precies weer hoe je over je positionering moet denken bij het ontwikkelen van je personal brand. Het probleem is dat de meeste zzp’ers veel verschillende dingen doen en dat allemaal in één keer aan hun klanten willen vertellen. Daarmee vergeten ze vaak de kern. Ze willen aan de voorkant niet alleen vertellen wát ze allemaal kunnen, maar ook waaróm ze de juiste persoon zijn en hóé ze echt anders zijn dan anderen. Zo proberen ze een plaatsje op de markt te verwerven. Met een averechts effect: de mogelijke klant wordt overspoeld met informatie en ziet door de gebakjes het brood niet meer. In de psychologie van je personal branding is het belangrijk om de klant stap voor stap door zijn keuzeproces te loodsen en tegelijkertijd de juiste bakkerij (look and feel) te creëren. Je wilt dat een mogelijke klant geen enkele vraag heeft over wát je bent en tegelijkertijd een goed gevoel bij je krijgt. Elke keer dat hij zijn wenkbrauwen fronst bij een kennismaking, is een reden om verder te zoeken. Hang daarom een concreet en duidelijk bord in je etalage waarop staat wat je bent en kleed de etalage zo aan dat die bij je past en representatief is voor je winkel.

Personal branding – Pilaar 2: Mentale associatie

Ga voor de yes-reactie bij alles wat je communiceert
Het bord in de etalage heeft maar één primair doel: jezelf in een hokje plaatsen dat de klant direct begrijpt, zodat hij verder kijkt of vraagt. Nu kan ik me voortellen dat je niet van hokjes houdt. Daar hou ik zelf ook niet zo van. Toch is dat in je personal branding tegenwoordig wel belangrijk. Vroeger werd in verkooptrainingen altijd verteld dat de volgorde van kennismaking ‘know-like-trust’ was.

Doe het precies andersom in het huidige digitale tijdperk met veel aanbod: ‘know-trust-like’. Wanneer je de eerste kennismaking hebt gehad, wil je de klanten direct het vertrouwen geven dat ze bij jou op de goede plaats zijn. Als ze daarna verder kijken op je website of op je social media, zorg je door middel van een consistente look-and-feel dat ze je liken (of juist niet). Om daarna een relatie op basis van win-win op te bouwen.
Welke mentale associatie roept ons beeldmerk bij je op?

Waar denken mensen aan als ze aan jou denken of als ze op jouw website komen? De reactie die je wilt creëren is: ‘Yes! Hier ben ik naar op zoek.’ In plaats van: ‘Huh? Wat betekent dit? Zit ik hier wel goed?’ Je wilt een yes-reactie in plaats van een huh-reactie. Als jij in het hokje past waar je klant naar op zoek is, zal hij verder kijken en interesse hebben voor jouw ‘anders-zijn’. Je onderscheidende vermogen komt dus wat later aan bod, niet direct bij de voordeur.

Dus niet ‘webarchitect’ maar ‘webdesigner’, niet ‘reisgids in het bos van je carrière’ maar ‘loopbaancoach’, en niet ‘stroomlijner van menselijk kapitaal’ maar ‘hr-adviseur’.

Dat bord in je etalage bepaalt of mensen wel of niet de voordeur binnengaan. Het bord moet zo breed zijn dat jij je complete dienstenaanbod eronder kunt hangen, maar ook zo concreet dat iedereen direct begrijpt wat je doet. Je moet dus niet alleen het hokje benoemen, maar ook de context. Voor iemand die mensen begeleidt in hun loopbaan kan dat bijvoorbeeld ‘Ik ben loopbaanadviseur’ of ‘Ik ben trainer en coach in loopbaanadvies’ zijn. Over ‘wat je bent’ mag geen enkele vraag bestaan. Look-and-feel komt daarna. Yes!

Personal branding – Pilaar 3: Onderscheidend vermogen

Definieer jouw unieke belofte als kern van je personal brand
Misschien denk je nu: maar Bart, hoe onderscheid ik me dan van mijn concurrenten? Of: vertel ik dan niet te weinig? De antwoorden daarop kunnen kort zijn. Je onderscheidt je van je concurrenten door wie je bent en wat je uitstraalt, niet door een originele naam te geven aan wat je doet. Als jij eerst communiceert in welk mentaal hokje je past, is de kans groter dat mensen begrijpen wat je doet. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om te laten zien wat je allemaal te bieden hebt om je klanten verder te helpen. En in dat proces komen klanten erachter wie je bent.

Elk bedrijf, dus ook iedere zzp’er, moet voor zichzelf – en zijn klant – een unieke belofte definiëren: het uitgangspunt dat je altijd waarmaakt voor al je diensten. Van daaruit maak je ook keuzes voor het wel of niet aannemen van een opdracht. Hoe duidelijker je deze belofte kunt formuleren, hoe meer mensen uit jouw doelgroep zullen aanhaken.

Je onderscheidt je van je concurrenten door wie je bent en wat je uitstraalt, niet door een originele naam te geven aan wat je doet.

Mijn belofte aan onze ondernemers
De belofte die ik voor mijzelf (en mijn klanten) heb gemaakt is dat ik de meest praktisch toepasbare ondernemerstrainingen van Nederland geef. Deze belofte helpt me om mijn trainingen vorm te geven (praktisch toepasbaar) en de juiste inhoud te bedenken voor de video’s die ik maak (ondernemers kunnen er direct iets mee). Maar ook om te besluiten of een opdracht bij me past. (‘We zijn op zoek naar iemand die vooral een theoretisch kader kan geven.’ Succes met verder zoeken.)

Jouw unieke brand-belofte moet bij je passen en ligt in het verlengde van je missie, visie en kernwaarden.

Een unieke belofte moet je nakomen en moet dus echt bij je passen. Daarom ligt die van jou in het verlengde van je missie, visie en kernwaarden. De belofte heeft vooral te maken met hoe jij je werk doet. Het is je onderscheidende vermogen, je unique selling point. Neem deze belofte mee in je communicatie en op je website: dat is effectieve personal branding. Het maakt dat mensen direct aan- of afhaken. Wie aanhaakt behoort waarschijnlijk tot je doelgroep, wie afhaakt waarschijnlijk niet. En dat is prima; het helpt je namelijk om je te richten op die mensen die willen betalen voor je toegevoegde waarde. We noemen die mensen ook wel ‘klanten’.

Als je het lastig vindt om deze belofte voor jezelf te definiëren, lees dan nog eens op deze website een van de artikelen over doelgroepbepaling, missie en visie en je persoonlijke verhaal. In je missie en visie, de keuze voor ‘wat je bent’, je doelgroepbepaling en persoonlijke verhaal vind je aanwijzingen voor wat jouw manier van denken en doen uniek maakt. Je kunt ook eens aan je bestaande klanten, vrienden of familie duidelijk maken wat jou anders dan anderen maakt. Het kan je een aanwijzing geven om jouw unieke belofte te ontdekken.


In 10 stappen een kick-ass personal brand

Stap 1: Beslis waar je bedrijf voor staat

Bij het ontwikkelen van je personal brand is het belangrijk om goed na te denken over waar jij en je bedrijf voor staat. Daarom is het belangrijk om voor jezelf je missie, visie en kernwaarden uit te werken. Wanneer je in een later stadium met een ontwerper of websitebouwer om tafel zit wordt het daardoor veel makkelijker om te communiceren wat je merk moet overbrengen.

Stap 2: Denk na over wat je wilt uitstralen en communiceren

Hoe duidelijker je keuze is voor wat je wilt uitstralen, hoe makkelijker je die klik maakt. En hoe sneller mensen zonder die klik weer weg zijn. Dat is geen enkel probleem; daardoor houd je de mensen over die bij je passen. Een manier om over je uitstraling na te denken is het onderscheiden van gevoel, woorden en beelden.

Gevoel
Welk gevoel past er bij jouw bedrijf? Hard en zakelijk? Misschien groen en duurzaam? Of juist is en persoonlijk? Welke kleuren passen daarbij? Welke emoties roepen die kleuren op?

Woorden
Dan de woorden. Schrijf op een groot vel papier woorden die spontaan bij je opkomen als je aan je bedrijf denkt. Kies eens drie woorden uit die bij je klanten naar boven moeten komen als ze aan je denken.

Stap 3: Laat een professionele huisstijl ontwerpen

Een huisstijl zorgt ervoor dat je altijd op dezelfde manier communiceert. Met gevoel, woorden en beelden kun je een ‘moodboard’ maken dat je kunt voorleggen aan een grafisch ontwerper. Hij of zij kan op basis van jouw associaties een professionele huisstijl ontwerpen waarmee je kunt laten zien wie je bent: consistente communicatie, een samenvoeging van kleur en beeld die je doorvoert in alles wat je communiceert. Denk voor het ontwerpen van een huisstijl bijvoorbeeld aan:

 • gebruik van kleuren
 • gebruik van lettertypes
 • gebruik van beeldmerken
 • ontwerp van logo
 • ontwerp van visitekaartje
 • ontwerp van briefpapier
 • ontwerp van enveloppen
 • ontwerp van brochure
 • ontwikkeling van website
 • uitingen op sociale media

Het laten ontwerpen van een professionele huisstijl kost gemiddeld tussen de 500 en 1500 euro. Dat is de investering dubbel en dwars waard: het geeft je bedrijf direct een goede start. Als je al een tijd bezig bent met ondernemen en nog geen huisstijl hebt, adviseer ik je om die alsnog te laten ontwerpen. Het helpt je direct om je personal branding goed neer te zetten.

Stap 4: Investeer in een website die er fraai uit ziet

Zoals ik in het artikel over online marketing laat zien, is het noodzakelijk dat je website goed werkt. Maar het oog wil ook wat. Investeer dus in een website die volledig geïntegreerd is met je huisstijl. Dat hoeft niet te betekenen dat je een website helemaal op maat laat maken. Een goede template voor je website kun je vaak zelf customizen en personaliseren zodat die consistent is met je personal branding. Logo toevoegen, lettertypen aanpassen, kleuren wijzigen… het kan allemaal. Voeg daar mooie, persoonlijke foto’s aan toe (bij voorkeur geen stockphoto’s) en je hebt een fraaie website die past bij je personal brand.

Stap 5: Laat professionele foto’s maken

Foto’s zijn enorm belangrijk. Goede foto’s geven direct weer waar je voor staat en zijn voor mij altijd de eerste dingen geweest waarin ik investeerde als ik met een artiest werkte. Investeer in het laten maken van een professionele fotoreportage. Met de nadruk op professioneel. Ja, je buurman heeft ook een camera en denkt dat hij topfotograaf is. Nee, waarschijnlijk is het niet écht professioneel.

Stap 6: Maak een professionele introductie video

Video heeft online de toekomst. Je eerste introductie-video kun je gewoon zelf maken. Met iedere smartphone kun je een video maken waarin jij jezelf voorstelt. Drie klikken later staat diezelfde video – ge-edit en wel – op je website. Wanneer je feedback hebt gehad op deze eerste (en de tweede en derde) video dan loont het de moeite en het geld om te investeren in een professionele visie. Een video is zo belangrijk omdat woord, beeld en geluid allemaal bij elkaar komen. Mensen weten direct of ze met je in zee willen. In het artikel over video marketing geef ik je diverse tips over hoe je video kunt inzetten ter ondersteuning van je personal brand.

Stap 7: Vertel je persoonlijke verhaal

Een goed ontworpen persoonlijk verhaal is goud voor je personal branding. Het verhaal moet raken en inspireren. Jouw persoonlijke verhaal vertelt waarom je kunt doen wat je doet. In plaats van alleen te zeggen dat je een goede tekstschrijver bent, kun je ook beschrijven welke reis je hebt gemaakt om dat te bereiken. Dat is geloofwaardig en ligt dicht bij jezelf. Elk goed verhaal bevat dus de volgende ‘hoofdstukken’: welke reis je tot nu toe hebt afgelegd, waar je je nu bevindt en waar je naartoe wilt.
Vertel niet alleen welke successen je hebt bereikt, maar ook welke tegenslagen je moest overwinnen. In mijn trainingen en seminars (en in dit boek) vertel ik hoe vaak ik in mijn jeugd ben verhuisd en dat ik in twee pleeggezinnen heb gewoond. Ook leg ik uit hoe ik van entertainer ondernemer ben geworden en dat het mijn doel is zo veel mogelijk zzp’ers te helpen zakelijk succes te bereiken. Bovendien vertel ik waarom ik jou als ondernemer kan helpen met het opbouwen van je bedrijf en het verwerven van meer klanten. En met dit alles zeg ik indirect ook: als ik het kan, kun jij het ook’. Mijn persoonlijke verhaal is dus een woordelijke vertolking van mijn personal branding.

Stap 8: Profileer jezelf op social media

Social media is niet meer weg te denken uit deze tijd en is voor iedere zelfstandig professional een belangrijk  onderdeel bij het creëren van een personal brand. In veel gevallen is je social media profiel de eerste online ‘touchpoint’ van je klant. Daarom is het belangrijk dat ook op je social media profielen je dezelfde ‘look-and-deel’ hebt als op je website. Je complete online (en offline!) marketing dient een consistent geheel te zijn. Vanaf het eerste moment dat mensen ergens met je in contact komen moeten ze een idee krijgen over en een gevoel krijgen bij wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Let er daarom op dat je voor al je social media kanalen zorgt dat je:

 • overal dezelfde profielfoto gebruikt
 • waar mogelijk dezelfde kleurstellingen gebruikt
 • waar mogelijk dezelfde lettertypes gebruikt
 • zo veel mogelijk dezelfde kwaliteit hanteert voor foto- en videomateriaal
 • zo min mogelijk werkt met stockphoto’s
 • zo persoonlijk mogelijk communiceert
 • dezelfde consistente boodschap hebt.

Stap 9: Creëer je eigen model, methode of theorie

De ‘next level’ in personal branding is het creëren van je eigen model, methode of theorie. Voor iedere dienstverlener kan dit een grote impact hebben in de mate waarin mensen je als autoriteit zien op je vakgebied. Dat hoeft niet een uitgebreid verhaal te zijn, als het maar hout snijdt. Een model dat ik zelf heb ontwikkeld is de ‘veranderdriehoek’. In deze driehoek heb ik het over de drie stappen die continu nodig zijn voor persoonlijke groei. (Bewustwording, Actie, Reflectie) Dit is geen hoogdravend model, maar een heel praktisch en toegankelijk. Zo praktisch en toegankelijk, dat diverse trainers mij hebben gevraagd of ze het ook mogen gebruiken in hun trainingen. Antwoord: dat mag. Graag zelfs. Daarmee zijn deze trainers ambassadeur geworden van mijn personal brand.

Is een eigen model, methode of theorie ook handig voor andere ondernemers dan adviseurs, trainers of coaches? Absoluut! Stel je voor dat jij een tuinarchitect of hovenier bent en iemand vraagt je om een tuin aan te leggen. Dan wil jij in een paar zinnen kunnen uitleggen waarom jij verstand van zaken hebt. Je zou er dan voor kunnen kiezen om een ‘theorie’ te maken die jij ‘De 3 pijlers voor een heerlijke tuin’ noemt. Een tekst die op je website zou kunnen staan is:

Tuinpilaar 1: Rust
Je tuin is een plek waar je tot rust kunt komen en je even kunt terugtrekken uit de drukte van de dag. Bij het ontwerpen en aanleggen van tuinen vind ik het belangrijk dat er rust is in de tuin. Bij een eerste kennismaking kom ik daarom vrijblijvend bij u langs om te kijken wat de exacte ligging van uw tuin is. Hierbij houd ik specifiek rekening met omgevingsfactoren die de rust zouden kunnen verstoren. Huilende kinderen bij de buren? Een snelweg die voorbij raast? Door het gebruik van specifieke tuinelementen creëren we een plek waar u tot rust kunt komen.

Tuinpilaar 2: Ruimte
Of je nu een grote tuin hebt of een kleine tuin: het is belangrijk dat de beschikbare ruimte efficiënt wordt gebruikt. Daarom kijk ik samen met u naar uw wensen en maak ik diverse tekeningen zodat u een beeld heeft van de mogelijkheden die er zijn binnen de beschikbare ruimte. Vervolgens richten we de tuin slim in zodat u zoveel mogelijk plezier heeft van uw nieuwe tuin.

Tuinpilaar 3: Recreatie
Uw tuin is een plaats om met familie of vrienden te recreëren en plezier te maken. Wellicht houdt u van barbecuen of willen de kinderen een speelplek. Ook daar hou ik rekening mee bij het ontwerpen van uw tuin.

Bij deze drie pijlers zou je een mooie illustratie kunnen laten maken die de pijlers direct visueel maakt. Bovengenoemde ‘theorie’ kun je op je website en in je brochures gebruiken om te laten zien wat jij belangrijk vindt bij het aanleggen van tuinen. Tegelijkertijd zit er in deze theorie ook een belofte. Namelijk dat de tuinen die jij aanlegt rust, ruimte en recreatie bieden. Kun je je voorstellen dat je tijdens een eerste gesprek met een klant veel meer overkomt als een vakman als jij je hele verkoopverhaal uitlegt rond deze drie pijlers?

Personal branding tip 10: Schrijf een boek

Wanneer jij jezelf graag écht als expert wilt positioneren dan is het schrijven van een boek enorm belangrijk.


Weinig budget? Zo maak je een low budget huisstijl!

Vanmorgen stuurde ik een mailtje naar een deelnemer van het ‘Marketing met Impact’ traject om wat feedback te geven op z’n site. Toen herinnerde ik me een gesprek met hem over budgetten en huisstijl. Het kwam erop neer dat hij op dit moment er geen geld aan wil/kan uitgeven.

Eerlijk gezegd is dat echt een gemiste kans.

Een goedkoop, zelf in elkaar geflanst logo is niet voldoende om professioneel over te komen. Klanten gaan alleen met je in zee als ze vertrouwen in je hebben. En ze hebben alleen vertrouwen in je als jij jezelf professioneel neerzet.

Dus… hierbij een no-budget stappenplan voor een professionele uitstraling die je maar 29 dollar kost. Ik dacht dat jij daar ook iets aan kon hebben…

No budget huisstijl – 5 Stappenplan

Stap 1: Koop een logo voor een paar tientjes op deze site. (niet doorvertellen, het beeldmerk van de ZSA heb ik hier voor 29 dollar gekocht)Voeg vervolgens je eigen tekst eraan toe. Tip voordat je het logo koopt: kies eerst drie logo’s uit en stuur de linkjes van de logo’s naar mensen die je branche begrijpen. Vraag ze niet welk logo ze het mooiste vinden. Vraag ze wel welke associaties zij hebben met het logo en of ze een cijfer van 1 tot 10 willen geven voor authenticiteit. Baseer op hun associaties en het cijfer dat ze geven of het logo relevant is.
https://graphicriver.net/category/logo-templates

Stap 2: Kies een Google Font lettertype die bij je past. Die kun je straks makkelijk doorvoeren als titels op je website. Zorg ervoor dat het er redelijk strak uitziet, want je bent een professional.
https://fonts.google.com/

Stap 3: Kies een kleurenschema die bij elkaar past. Ga voor een kleurenschema ‘complementair’ en noteer de hex-codes die je onderin kunt vinden.
https://color.adobe.com/nl/

Stap 4: Voer het kleurenschema consistent door in je website en communicatie uitingen door de hex-codes van Adobe Kuler over te nemen en op te schrijven. Voer in de H1 titels ook de Google Font door die je hebt gekozen.

Stap 5: Pas al je briefpapier aan door een strakke balk in een donkere kleur (lettertype wit) onderin iedere PDF door te voeren en je logo links bovenin te zetten. Eventueel kun je nog een contrasterende kleur erbij gebruiken. Upload dit ‘briefpapier’ ook in je facturatie en offerte systeem.

Als je dit hebt gedaan en je hebt er t.z.t. wel budget voor: ga met een goede designer zitten en laat hem/haar alles samenvoegen tot één geheel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download ‘Wat is personal branding en waarom is het belangrijk?’ als PDF

Na het downloaden van dit artikel ontvang je regelmatig inspiratie over persoonlijke groei. Met het downloaden ga je akkoord met ons privacy statement.