10 Tips voor meer inspiratie

Het was Martin Luther King die voor een ware revolutie zorgde met de woorden I have a dream, onderdeel van de redevoering die hij hield aan het eind van een vredesmars in 1963. Voor de vele duizenden aanwezigen een zeer inspirerende speech, en nog steeds bezorgen Martin Luther Kings woorden menigeen kippenvel.

Inspiratie maakt het verschil
Waar haalde hij de inspiratie vandaan om zulke inspirerende woorden te spreken? Sommigen beweren dat hij Goddelijk geïnspireerd werd toen hij zijn oorspronkelijke tekst losliet en het publiek meesleepte in zijn droom voor een vrij Amerika. Zijn eigen ervaring met rassendiscriminatie en zijn wens van gelijkheid voor iedereen zou een andere inspiratiebron kunnen zijn. Ook werd hij geïnspireerd door Mahatma Gandhi’s theorie van geweldloosheid; hij gebruikte haar zelfs als strijdmotto: ‘niet door haat en geweld, maar door liefde en vreedzame samenwerking doe je een beroep op het geweten van je vijand’.

inspiratieWat is inspiratie?
Het hebben van inspiratie kunnen we het beste omschrijven als een bewustzijnstoestand waarin iemand over het maximum van zijn scheppend vermogen beschikt, en daarbij schijnbaar moeiteloos de vormgeving vindt die voor het beoogde het meest geschikt is. Andere definities zijn bezieling, ingeving en gedachteninval. Inspiratie creëert. Het creëert ideeën, kunst, boeken, woorden. Inspiratie krijg je meestal niet zomaar. Je hebt er inspiratiebronnen voor nodig. Uit het voorbeeld halen we drie soorten inspiratiebronnen. Goddelijke inspiratie, inspiratie uit eigen ervaringen en gedachtes en inspiratie door anderen.

Goddelijke inspiratie
Mensen die in contact staan met God, kunnen Goddelijk geïnspireerd worden. Zo werden de schrijvers van de Bijbel door God geïnspireerd. Ook beroemd schilder Vincent Van Gogh liet zich door God inspireren. Een andere bron waar Van Gogh inspiratie uit putte waren menselijke vraagstukken zoals armoede en het harde leven in de 19e eeuw. Zelf kan ik erg geïnspireerd raken door de natuur of een goed gesprek.

Voor inspiratie is rust nodig
Het verkrijgen van inspiratie vergt rust. In ons drukke en veeleisende bestaan moet je hier bewust voor kiezen. Door rust te nemen en te luisteren naar je binnenste komt er ruimte voor nieuwe ideeën.

10 Tips voor meer inspiratie
1. Ga de natuur in

In de natuur kun je alles vinden wat je nodig hebt om je te inspireren. Maak een lange wandeling, ga in de tuin werken of fiets door het bos

2. Verander van omgeving
Als je altijd in dezelfde omgeving zit dan kan het nuttig zijn om eens van omgeving te veranderen. Door andere prikkels binnen te krijgen zul je op nieuwe ideeën komen.

3. Luister eens naar andere muziek
Luister eens naar muziek waar je anders nooit naar zou luisteren. Naar jazz of klassieke muziek bijvoorbeeld.

4. Lees inspirerende boeken
Er zijn zoveel inspirerende boeken. Zoek een onderwerp op wat jij interessant vindt of zoek juist iets op wat je anders nooit zou lezen.

5. Zoek de rust op
Rust is fantastisch om inspiratie te krijgen. Ga een weekeindje weg uit de drukte of lig eens een middagje in een hangmat.

6. Ga een klusje met je volle aandacht doen
Zoek een klusje in huis wat je al heel lang voor je uit schuift. Neem een uur de tijd en ga dat klusje met aandacht doen. Het gaat niet om wat je in dat uur bereikt maar wel om de hoeveelheid aandacht die je schenkt aan de klus. Je zult zien dat je gedachten vanzelf gaan stromen.

7. Verzamel inspirerende mensen om je heen
Als je altijd in dezelfde groep vrienden en kennissen blijft zitten kan het best eens nuttig zijn om andere mensen op te zoeken. Welke mensen bewonder je? Zoek ze op!

8. Ga schrijven
Pak een onderwerp dat je boeit, zet een timer op 20 minuten en begin met schrijven. Stop gedurende 20 minuten niet met schrijven; schrijf alles op wat in je opkomt en stel oordelen uit.

9. Ga in bad
In bad krijg ik altijd de meest briljante ideeën: misschien werkt dat voor jou ook. Ontspan, zorg voor warm water en zet je telefoon even uit. Niets doen kan enorm inspirerend zijn.

10. Download het inspiratie ebook!

Dit artikel geschreven door: Lotta Lorier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *