Creatieve ideeën bedenken

Wil je graag creatieve ideeën bedenken, bijvoorbeeld om je dienstverlening te verbeteren, of een totaal andere weg in te slaan? Creativiteit komt niet vanzelf, je zal daarvoor de juiste mindset moeten kiezen. Ga actief op zoek naar inspiratie, durf fouten te maken en vraag je zoveel mogelijk af. Je kunt dan creatieve ideeën bedenken, waarmee je vervolgens  aan de slag kunt gaan.

Zoek naar inspiratie

Zoek in ieder geval naar inspiratie, om je brein als het ware te voeden. Het is lastig creatieve ideeën bedenken op het moment dat je in een kale kamer gaat zitten, maar ook thuis of op kantoor valt dit over het algemeen niet mee. Je brein ontvangt dan maar weinig prikkels van buitenaf, waardoor je nergens op kunt reageren. Ga eens een stuk lopen of fietsen, pak de trein naar een mooie bestemming of kijk een serie op televisie. Zorg voor voldoende input in je brein. Je kunt dan beter creatieve ideeën bedenken, dankzij de associatieve werking van het brein. Zodra je prikkels ontvangt is de kans groot dat je brein daarmee aan de slag gaat en je veel sneller op een goed idee komt.

Durf fouten te maken

Schieten de ideeën je hoofd binnen nu je net terug bent van een stuk fietsen, of een mooie reis met de trein? Durf dan fouten te maken, door het idee verder te ontwikkelen. Zet een experiment op om het uit te proberen, probeer het uit op anderen door het met ze te delen, of zet de volgende stap en doe een eerste investering. Je kunt talloze creatieve ideeën bedenken, maar zonder de juiste hoeveelheid lef en durf is de kans groot dat ze nooit zullen leiden tot de droom die je hebt.

Vraag je van alles af

Vraag je tenslotte van alles af. Je kunt creatieve ideeën bedenken door na te denken over de opvolger van de iPad of het openbaar vervoersysteem in Nederland, maar de kans is groot dat het juist de kleine dingen zijn waar je waarde toe kunt voegen. Waarom gebruiken we een vensterbank onder een raam, waarom hebben eenvoudige messen een platte en een bolle kant en waarom hebben drinkglazen de vorm die ze hebben?

Technieken voor creatief denken

Verschillende technieken die je kunnen helpen om creatief te denken:

  • Maak een mindmap, de makkelijkste manier om meer overzicht te creëren en je creatieve denkproces te stimuleren.
  • Brainstorm alleen of met anderen. Deze methode wordt ingezet om ideeën te genereren, teamprocessen te versnellen en het denkvermogen en brein beter te gebruiken. Een belangrijk startpunt is een concrete vraagstelling, vanwaar mensen al hun gedachtes uiten.
  • Zet een andere denkhoed op, je ervaart wat is om vanuit verschillende invalshoeken naar hetzelfde probleem te kijken.
  • Denk in verschillende kleuren. Het kleurdenken drukt de vijf concurrerende manieren van denken over veranderprocessen uit.

Kortom; doe eens anders dan anders, heb lef en zet je vraagtekens bij het dagelijkse bekende.