Proactief of reactief gedrag? 5 Stappenplan

Ben jij proactief of reactief in je gedrag? Bepaal jij hoe je dag eruit ziet of bepaalt iemand anders het voor je? Wist je dat je jezelf kan trainen in proactief gedrag? Iedereen kan het, als je maar weet hoe je moet beginnen. Daarom deel ik graag vijf stappen die mij enorm hebben geholpen.

Je kent het vast wel. Het idee dat je niet zelf aan het stuur zit, maar dat iemand anders continu de beslissingen voor je neemt of je dag indeelt. Hoe goed je planning ook is, er komt altijd iets tussendoor. Onbewust ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Je vertoont onbewust reactief gedrag. En dat terwijl je, zeker als ondernemer, zelf de beslissingen wilt nemen. Zowel zakelijk als privé bereik je meer succes als je proactief bent.

Reactief gedrag

Reactief gedrag vertonen we allemaal. En dat is niet erg. Het zijn vaak ingesleten patronen die we in bepaalde situaties inzetten. Bijvoorbeeld als je met een groep mensen een datum moet kiezen voor een bepaalde meeting. Als jij op alle voorgestelde dagen kan is het niet zo belangrijk om een specifieke datum te kiezen. ‘ Kiezen jullie maar’ is dan voldoende. Je bent reactief, maar het kan geen kwaad. Wanneer je echter bijna in alle situaties reactief gedrag vertoont levert het problemen op. Je verliest de macht over de situatie.

Volgens diverse onderzoeken is bij reactieve mensen zelfs 95% van het gedrag onbewust. Een mooie kans om mee aan de slag te gaan zou ik zeggen.

Proactief gedrag

Mensen die proactief gedrag vertonen maken namelijk zelf bewuste keuzes in situaties waar zij waarde hechten aan de uitkomst. Zij willen de situatie beïnvloeden, omdat het resultaat belangrijk voor ze is. Zij willen een doel bereiken en zien de mogelijkheden om tot dat doel te komen. Jij zit achter het stuur en jij kiest de wegen die je inslaat.

5 stappen richting Proactief gedrag

Proactief ben je niet zomaar. Het is een zoektocht naar persoonlijke groei, naar het loslaten van oude ineffectieve patronen en onbewust gedrag. Leren jezelf proactief te gedragen is eng. Het kost moeite, je moet je kwetsbaar opstellen en je moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet, denkt en kiest. Vijf stappen die daarbij kunnen helpen zijn:

 • Stap 1: Bedenk een specifieke situatie waarin je niet de resultaten bereikt die je wilt
 • Stap 2: Op welke manier reageer je nu in deze situatie? Is dit effectief? (bewust worden)
 • Stap 3: Op welke manier kun je een volgende keer beter reageren? (bewust worden)
 • Stap 4: Probeer de volgende keer in deze situatie je voorgenomen gedrag uit (actie)
 • Stap 5: Wat is het resultaat van je nieuwe gedrag? Wat werkte wel en wat niet? (reflectie)

Niet tevreden met het gewenste resultaat? Herhaal dan stap 3 t/m 5, net zo lang tot je tevreden bent.

Je bent vandaag wat je gisteren deed. Als je morgen anders wilt zijn moet je vandaag een nieuwe keuze maken. Gelukkig kun je hier iedere dag opnieuw voor kiezen. Succes met het behalen van je doelen.

Proactiever worden als ondernemer? Download het gratis ebook!

2 antwoorden
 1. Rob Plat
  Rob Plat zegt:

  Bart

  Ja ik ken dit filmpje!
  Ik wil hem laten zien in een werkoverleg.
  Heb je 3 tips voor mij hoe ik, na het laten zien van dit filmpje, medewerkers verder in “proces”kan zetten naar rproactief gedrag

  robert

  Beantwoorden
  • bart
   bart zegt:

   Hoi Rob,
   ik zie nu pas je reactie. Bij deze 3 Tips om mensen in beweging te krijgen om proactiever te worden:

   Tip 1: Waarom werk je hier?
   Vraag je medewerkers waarom ze hier zijn en wat ze willen toevoegen? Bewust zijn van de reden dat ze hier werken en wat zij kunnen bijdragen is belangrijk om mensen proactiever te maken.
   Tip 2: Envisioning – Beeld scheppen van toekomstvisie
   Waarom is het belangrijk dat je medewerkers proactiever worden? What’s in it for them?
   Tip 3: Concrete situaties benoemen
   In welke situatie zijn mensen niet proactief maar reactief? Hoe komt dat? En… kunnen jullie met elkaar naar alternatief gedrag zoeken?

   Laat me weten hoe de meeting is gelopen en als je nog andere vragen hebt… Succes!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.