Piramide van Maslow

De Piramide van Maslow beschrijft 5 verschillende stadia, waarin we ons tijdens het leven kunnen bevinden. We kunnen slechts een trede klimmen wanneer we de onderliggende hebben weten te vervullen.

Primaire behoeften

Je dient volgens de Piramide van Maslow allereerst te zorgen voor je primaire (biologische) behoeften. Je kunt hierbij denken aan voedsel en drinken, maar bijvoorbeeld ook aan warmte en zuurstof. Deze elementen heb je nodig om te overleven. Bovendien zal je weinig behoeften hebben aan bovenliggende lagen uit de Piramide van Maslow, wanneer je er niet in slaagt om deze te vervullen.

Bestaanszekerheid

Vervolgens kun je de stap maken naar bestaanszekerheid, door te werken aan je veiligheidsbehoeften. Denk hierbij aan beschutting en bescherming, bijvoorbeeld in de vorm van een dak boven je hoofd. Dit is iets waar je behoefte aan hebt wanneer je in de primaire behoeften hebt kunnen voorzien. Op het moment dat er innerlijke onrust ontstaat is het van belang om hierop terug te grijpen en ervoor te zorgen dat er weer voldoende bestaanszekerheid ontstaat.

Sociale behoeften

De volgende trede in de Piramide van Maslow heeft betrekking op de sociale behoeften. Wanneer we ons veilig en beschermd voelen willen we graag bij een bepaalde groep horen. Je kunt je aanmelden bij een vereniging, een club of zoeken naar een gezellige groep vrienden. Ook het gezin helpt ons om te voorzien in onze sociale behoeften, maar alleen wanneer we voldoende bestaanszekerheid hebben.

Erkenning

Wanneer je vervolgens verder klimt op de Piramide van Maslow zal je zoeken naar erkenning. Je ontleent je zelfvertrouwen aan de waardering die je ontvangt, bijvoorbeeld door je succes, maar ook door je vrijheid en onafhankelijkheid en te zijn wie je bent. Je zal merken dat je respect en waardering bij anderen probeert te oogsten, op basis van je verdiensten en dat wat je hebt weten te bereiken.

Zelfontwikkeling

Bereik je de hoogste trede van de Piramide van Maslow? Dan zal je zoeken naar zelfverwerkelijking, of zelfontwikkeling. Indien je in alle overige behoeften hebt weten te voorzien kun je volledig de persoon zijn die je bent. Je kunt waarde toevoegen in je werk of in het algemene bestaan en zorgen voor de vrije zelfontplooiing. Dit is het hoogste niveau van de Piramide van Maslow, die lang niet iedereen bereikt.

Herken jij in welk stadia jij je bevindt?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.