Gelukkig zijn, dat wil iedereen. Gelukkige mensen leven langer, zijn succesvoller en beter in staat stabiele relaties op te bouwen. Toch lopen lang niet alle Nederlanders rond met de status: gelukkig! Gemiddeld geven Nederlanders hun geluksgevoel een 6,3. Zo gemakkelijk is gelukkig leven blijkbaar niet.

Geluk komt met de jaren
Geluk komt met de jaren. Deze oude spreuk blijkt waarheid. Onder de noemer Gelukswijzer onderzoekt de Erasmus Universiteit Rotterdam welke levensstijl leidt tot meer geluk. Uit het onderzoek blijkt dat de 65-plusser zich het gelukkigst voelt. Het onderzoek heeft nog meer interessante uitkomsten waar we lering uit kunnen trekken, want aan onze leeftijd kunnen we (helaas) niets veranderen.

Mensen die af en toe alcohol drinken, blijken gelukkiger dan geheelonthouders. Mensen die minstens drie dagen per week drinken, zijn weer minder gelukkig. Drink dus af en toe een lekker glaasje wijn, maar niet meer dan drie dagen per week!

Gelukkig zijn en vrijetijdsbesteding
Van de Nederlanders besteedt tachtig procent van zijn/haar vrije tijd aan dingen waar ze niet gelukkig van worden, zoals huishoudelijk werk en televisie kijken. Besteed je vrije tijd ‘nuttig’ en ga lekker sporten, spreek af met vrienden of voer een gezellig telefoongesprek. Je herstelt beter van je werkdag en je gaat de volgende dag met een gelukkiger gevoel naar je werk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat geluk niet verklaard kan worden door externe factoren zoals levensomstandigheden of de aanwezigheid van natuurgebied. Veel meer bepalen de persoonlijke factoren, zoals levenskeuzes, het geluksgevoel. Kies dus voor dat waar je gelukkig van wordt!

Geluk is niet afhankelijk van dingen buiten ons, maar van de manier waarop wij die zien. (Leo N. Tolstoj)

Gelukkig zijn begint bij jezelf
Al eeuwen zijn mensen op zoek naar geluk. Dat blijkt uit de tientallen spreuken en gezegden die er over het onderwerp te vinden zijn. Gevlochten tussen deze spreuken en gezegden ontdek ik een rode draad: het geluk bevindt zich in onszelf. Het is niet afhankelijk van externe factoren. Het gaat erom hoe jij tegen het leven aankijkt. Jij bent degene die geluk kan creëren. Kijk naar de (kleine) dingen om je heen, naar de dingen die je hebt. Doe de dingen waar jij blij van wordt, koester ze en deel ze met anderen. Dan word je gelukkig.

Geluk is wanneer datgene wat je denkt, wat je zegt en wat je doet in harmonie zijn. (Ghandi)

Het geheim van geluk ligt niet in doen wat je graag doet, maaro plezier hebben in wat je moet doen. (Sir James Barrie)

Geluk is de kracht de dingen te laten zijn zoals ze zijn. (Elisabeth Marain)

Geluk is geheel afhankelijk van onszelf. (Aristoteles)

Geluk is als een vlinder, hoe meer je er op jaagt, hoe verder hij zich van jou verwijdert. Maar als je rustig blijft zitten en je aandacht aan andere dingen besteedt, komt hij vanzelf op je schouders zitten.
(Onbekend wijs iemand)

Dit artikel geschreven door: Lotta Lorier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *