Ieder mens staat zo nu en dan stil bij de vraag wat het allemaal voor nut heeft en waar hij het allemaal voor doet. De zoektocht naar zingeving begon bij de eerste mens en is daarmee zo oud als de wereld. Na weer een dag vliegen en rennen, kan je jezelf verwonderd afvragen: is dit het nu?

Wanneer heeft iets zin?
Iets heeft zin, als er door iemand betekenis of nut aan gegeven wordt. Voor iedereen zal dit anders zijn. Elk mens heeft andere overtuigingen en hecht waarde aan verschillende dingen. Daarom is er ook geen evident antwoord te geven op de vraag wat de zin van het leven is. Ook per leeftijdsfase kan de zin van het leven verschillen. De ene periode in je leven vind je het heel zinvol om je hard te maken voor het onrecht in de wereld. De andere periode hecht je veel waarde aan zelfontwikkeling. Zolang je leeft blijf je bezig met het toevoegen van betekenis aan je leven.

Er zijn wel een aantal algemene aspecten die je in gedachten kunt houden wanneer je even tijd neemt om stil te staan bij de zin van jouw leven. De belangrijkste dingen voor zingeving zijn: keuzevrijheid, in actie komen en erkenning.

Zingeving; sta af en toe even stil
Wanneer je maar door blijft hollen en geen tijd neemt om stil te staan, kan je het gevoel krijgen dat je geleefd wordt en dat de omstandigheden bepalen hoe je leven loopt. Je kunt overmant raken door gevoelens als: wat doe ik ertoe, of wat heeft het allemaal voor zin? Realiseer je dat je elke dag talloze keuzes hebt. Als je het te druk hebt, kan je ervoor kiezen om vaker nee te zeggen of om af en toe een afspraak af te zeggen. Als je ongelukkig wordt van de situatie waarin je zit, kan je ervoor kiezen datgene te gaan doen waar je blij van wordt. Jij bepaalt hoe je leven eruit ziet.

Zelfbeeld en zingeving
Ook wanneer je een laag zelfbeeld hebt, kan je het gevoel krijgen een zinloos leven te leiden. Je zelfbeeld wordt voor een groot deel bepaald door hoe jij over jezelf denkt. Dit vergt een verandering in denken maar ook een actie van jouw kant. Ga datgene doen wat jij belangrijk vindt, waar jij gelukkig van wordt of waar je goed in bent. Door die dingen regelmatig te doen bouw je aan je zelfvertrouwen. Iets succesvol afronden geeft je een gevoel van nut en de motivatie om het de volgende keer nog beter te doen. Leg je de lat af en toe iets hoger voor jezelf, dan creëer je je eigen succesmomentjes en word je steeds beter in wat je doet.

Iedereen kan een verschil maken
Je zelfbeeld en gevoel voor identiteit ontstaan niet enkel door hoe jij over jezelf denkt. Nikkie veranderde in drie jaar tijd van een gepest en onzeker meisje in een expressieve en vrolijke meid. Drie jaar geleden begon ze met het maken van filmpjes over het aanbrengen van make-up voor op YouTube. De vele positieve reacties op haar filmpjes gaven haar de boost die ze nodig had om uit te groeien tot een zelfverzekerde persoon. Nu ze weet dat haar filmpjes zoveel voor andere meisjes betekenen, ervaart ze haar leven als zinvol. Je hebt erkenning van anderen nodig. Af en toe horen dat je bijzonder bent, dat je iets goed kunt, is voor elk mens belangrijk. Ook in het verwezenlijken van ambities en het leveren van prestaties speelt erkenning een belangrijke rol. Wie ambities heeft maar daarin niet erkent wordt, zal zijn ambities zien verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Blijf niet zitten: kom in actie!
Onthoud dus dat jij bepaalt wat zinvol is en hoe jouw leven eruit ziet. Blijf niet op de bank zitten maar kom ik actie en ga datgene doen waar jij gelukkig van wordt.

Dit artikel geschreven door: Lotta Lorier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *