In eerdere blogs hebben we het gehad over het herkennen van denkpatronen die het lastig maken om patronen te doorbreken. Maar naast de denkpatronen zijn er ook gedragspatronen. Gedragspatronen zijn de handeling strategieën die je hebt aangeleerd om iets voor elkaar te krijgen. Je zou het kunnen vergelijken met een recept: je verricht een serie handelingen, en de uitkomst is een gerecht.

Verander je handelen

Als de strategie die je hebt aangeleerd niet leidt tot het gewenste resultaat, dan zal je de gedragspatronen moeten aanpassen. Negatieve gevoelens en gedachten bestrijden is niet genoeg. Wanneer je als ZZP-er een specifiek doel wilt bereiken, zal je op zoek moeten naar een strategie die zijn waarde al heeft bewezen.

Daarom is het, zeker voor een zelfstandig ondernemer, zo belangrijk om je leven lang te blijven leren,  te blijven lezen, een coach te nemen of trainingen te volgen. Je kunt effectieve gedragspatronen leren op ieder gebied van je leven. Eén van de beste manieren is om te kijken wie er al heeft bereikt wat jij zelf ook wilt. Welke ZZP-er of ondernemer is jouw voorbeeld?

Zoek vervolgens uit welke stappen die persoon heeft gezet om tot dat resultaat te komen. Wanneer jij dezelfde stappen kunt herhalen, is de kans groot dat je dicht in de buurt komt van hetzelfde resultaat.

Leer van een expert

Stel je voor dat ik je zou vragen om zelf een stevige muur te bouwen. Als je net als ik niet handig bent (lees: nog niet voldoende ervaring hebt opgedaan) is je eerste reactie waarschijnlijk dat je dat niet kan. Maar stel je nu eens voor dat een expert precies vertelt welke materialen je nodig hebt en wat je moet doen.

De expert legt uit dat je een sleuf moet graven van vier meter lang en dertig centimeter breed. Vervolgens geeft hij aan dat het verstandig is om in de sleuf eerst een laag bouwfolie te leggen. Daarna vraagt hij je om de sleuf vol te storten met beton tot net onder de rand van het gat. Als je dat gedaan hebt vertelt hij je dat je met een drilmachine de luchtbellen eruit te halen. Tot slot legt hij geduldig uit hoe je cement moet maken en hoe je laag voor laag stenen en cement op de fundering moet leggen.

Deze stappen vormen de strategie voor het bouwen van een stevige muur. Stel je nu voor dat je deze strategie vier keer herhaalt. Dan heb je opeens de buitenmuren van een huis. Op dezelfde manier is het mogelijk om resultaten te boeken als ZZP-er. Er zijn strategieën voor de manier waarop je communiceert, voor het genereren van meer inkomsten, voor relaties bouwen, enz.

Ontdek de juiste strategie

Voor ieder resultaat dat iemand ooit heeft bereikt is een strategie. De kunst is om als ondernemer de juiste strategie te vinden voor jouw gewenste resultaat. Bepaal welke strategie jij wilt leren, zoek iemand op die het gedragspatroon al goed eigen heeft gemaakt en leer van diegene!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *