Verander je blik, verander je uitkomst

De mate waarin jij bewust je gedrag kunt veranderen staat in direct verband met je toekomst en je succes.  Sinds we geboren worden zijn we bezig met het verkennen van de wereld om ons heen. In onze hersenen leggen we fysiek structuren/patronen aan waardoor we de dingen en hun onderlinge relatie begrijpen. Door deze denkpatronen zijn we in staat te associëren en wordt de wereld overzichtelijk. Deze denkpatronen brengen denkkaders voort: letterlijk kaders waarbinnen we denken. Iedereen heeft zijn eigen denkkaders en daardoor zijn eigen blik op de wereld.

De koffie kopjes horen links
Veel conflicten komen voort uit de verschillen tussen denkkaders: mensen hebben dan een verschillend beeld van de wereld. Stel: je werkt al jaren in een bedrijf en de koffiekopjes staan al jaren aan de linkerkant van de koffiemachine. Op een dag komt er een nieuwe medewerker die verantwoordelijk is voor de koffie. In het bedrijf waar hij vandaan komt staan de koffiekopjes altijd aan de rechterkant van de koffiemachine.

Gevolg: automatisch zet hij iedere keer de koffiekopjes aan de rechterkant. Hierdoor ontstaat er een conflict; je ergert je eraan dat de koffiekopjes rechts staan. Daar horen ze namelijk niet. Dat is fout.

Relativeren is één van de krachtigste oplossingen voor problemen. Een probleem is namelijk meestal niet echt een probleem. Het is enkel een manier om naar iets te kijken. Als je leert te relativeren dan leer je letterlijk je blik te verruimen en op een andere manier te kijken naar de situatie.

Ik haat koffie
Je zou je bijvoorbeeld kunnen afvragen hoe belangrijk de plaats van de koffiekopjes is en of een verandering van deze plaats de wereld langzamer laat draaien. Je zou ook kunnen bedenken dat de kopjes nu niet links staan, maar dat de koffiemachine nu links staat. (lees die zin nog maar eens) Zo verschuif je je focus en is het probleem ook opgelost. Je zou ook kunnen besluiten dat je koffie haat en dat je toch altijd al liever thee dronk. Je kunt dan iedere dag fluitend langs de koffiekopjes lopen op weg naar een kopje thee. Of je overtuigd de nieuwe medewerker dat wat hij doet fout is en dat de koffiekopjes links moeten staan. Dat is namelijk wel goed.

Om een lang verhaal kort te maken: de keuze die je maakt hangt van het doel wat je wilt bereiken. En het doel hangt weer af van je intentie. Is je intentie om alles te houden zoals het was of ga je mee met de verandering? Je intentie zal je gedachten over de situatie en de nieuwe collega bepalen en je gedachten bepalen je actie. Je actie zal uiteindelijk bepalend zijn voor je succes. En de sfeer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.