Vijf tips om uitstelgedrag te doorbreken
Uitstelgedrag. Iedere ondernemer heeft er wel eens last van. Alleen niet iedere ondernemer geeft eraan toe. Ik merk zelf ook weleens dat ik gewoon geen zin heb om ergens mee aan de slag te gaan. Maar als ik daar iedere keer aan toe geef dan schiet het niet op. Succesvolle ondernemers zijn actiegerichte ondernemers. Die zetten dus stappen, ook al hebben ze geen zin. Dat kost een zeker mate van discipline. Ik weet nog goed dat ik in het eerste jaar als ondernemer totaal geen discipline had. Bij alles wat ik moest doen zag ik er als een berg tegenop. Het gevolg hiervan was dat ik bijna geen resultaat had. Nadat ik diverse trainingen en een NLP-opleiding had gevolg kwam ik tot de conclusie dat als ik iets wilde veranderen in mijn leven, ik het voor zelf moest doen. En dat mijn uitstelgedrag met kop en schouders het grootste obstakel was om te bereiken wat ik wilde. Inmiddels heb ik bijna nooit last van uitstelgedrag. Uitstelgedrag doorbreken is een must. Hieronder geef ik je vijf doorbraakhulpen om uitstelgedrag te doorbreken. Ik wil je van harte uitnodigen om deze tips te lezen en een actieplan te maken. Tenzij je er geen zin in hebt natuurlijk.
Doorbraakhulp 1: begin bij de kleinste stap
Een oorzaak van uitstelgedrag is vaak dat we datgene wat we te doen hebben veel te groot maken in ons hoofd. “Ik moet een website maken” zeg je dan tegen jezelf. Een hele website. Wat een werk. Teksten schrijven. Afbeeldingen zoeken. “Waar moet ik beginnen? Dit is veel
te veel” Voor je het weet heb je (wederom) besloten om het maken van je website uit te stellen. Maak het jezelf niet te moeilijk, en begin gewoon bij het begin. Vraag jezelf dus af: wat is de kleinste stap die ik nu kan doen om te starten met je taak? Dat zou in het geval van een website kunnen zijn dat je drie titels op papier zet voor je ‘over mij’ pagina. Begin bij het kleinste stapje en voor je het weet kom je in de flow en blijken al die grote taken zo gedaan te zijn.
Doorbraakhulp 2: plaats reminders in je omgeving.
Heb je ooit weleens een fruitschaal op je eettafel gezet, terwijl die er eerst niet stond? Of op kantoor? Je blijkt ineens veel meer fruit te gaan eten, en je hebt minder trek in andere dingen. Een verandering in je fysieke omgeving helpt je dus om andere keuzes te maken.
Als je het fruit in blokjes en partjes klaarzet gaat het helemaal hard met de verandering.
Dat is ook niet zo gek, want we worden continu in beweging gezet door prikkels. Prikkels zijn waarnemingen van je zin-tuigen: horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Het lichaam is gewend om te reageren op deze prikkels en daar meestal direct iets mee te doen. Zet fruit onder handbereik en maak het eten ervan zo gemakkelijk mogelijk, en het gewenste resultaat is zonder moeite gehaald. Op dezelfde manier kun je ook uitstelgedrag doorbreken in je bedrijf. Zorg ervoor dat je prikkels aanbrengt in je omgeving die je helpen om de stappen te zetten die je moet zetten. Een van de manieren die ik zelf gebruik is doordat ik iedere maand start met het maken van een flip-over vel vol met taken die ik wil afronden. Iedere ochtend kom ik mijn kantoor binnen en het eerste dat ik zie is de lijst met to-do’s. Dat zorgt ervoor dat ik weer herinnert wordt aan wat ik deze maand af wil hebben. Bovendien is het een goede stimulans om iedere taak die je gedaan hebt af te kunnen
strepen.
Doorbraakhulp 3: verschuif je mentale focus
Een andere manier om patronen te doorbreken is door je bewust te zijn waarop je focust in je denken. Alles wat je aandacht geeft groeit. Wanneer je aandacht geeft aan wat je juist niet wilt bereiken, dan is de kans groot dat je daar toch naartoe gaat. Je roept er beelden mee op, en loopt het risico dat je ondanks alles in de richting van die beelden beweegt, omdat ze vertrouwd zijn. Zorg er dus voor dat je mentale focus altijd gericht is op wat je wél wilt, zodat die beelden je vertrouwd zijn.
Eén van de manieren waarop je je mentale focus kunt verschuiven is door je aandacht te richten op wat je al hebt bereikt. We zijn nogal eens geneigd om te focussen op de kleine dingen die niet goed gaan. Daarom is het zo belangrijk om alle successen, hoe klein ook, te benoemen en te vieren. Dat stimuleert om vervolgstappen te zetten richting het bereiken van je doelen.
Doorbraakhulp 4: verander je lichaamshouding
Misschien herken je deze situatie. Je hebt een dag dat je niet zo lekker in je vel zit. Het lijkt wel alsof je met je verkeerde been uit bent gestapt, alsof ieder glas half leeg is en iedere wolk donker is. Wat doe je dan met je lichaam? Waarschijnlijk laat je je schouders zakken, hangen je mondhoeken naar beneden en kijk je naar de grond. De ideale omstandigheden om uitstelgedrag te ontwikkelen.
Laten we even een klein experimentje doen. Probeer breeduit te glimlachen en tegelijkertijd aan iets negatiefs te denken. Waarschijnlijk lukt het je niet. Dat komt doordat je lichaamshouding direct verband houdt met je gevoel. Wanneer je je gevoel wilt veranderen en uitstelgedrag wil doorbreken, dan kun je dus bewust je lichaamshouding veranderen.
Haal even diep adem. Doe je borst vooruit, hou je schouders recht, hoofd omhoog en kijk recht vooruit. Loop alsof je al overwonnen hebt. Lach alsof de zon schijnt. Zodra je dit bewust doet en het een tijdje volhoudt, zul je merken dat je je ook zo gaat voelen.
Doorbraakhulp 5: ga met mensen om die hebben bereikt wat jij wilt bereiken
Er wordt weleens gezegd ‘waar je mee omgaat word je mee besmet.’ In zeker zin is dit waar. Als kind leren we nieuw gedrag door te kijken naar wat belangrijke mensen in ons leven doen, en dit gedrag te kopiëren. En dit blijft zo wan-neer we ouder worden.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een gedeelte van onze hersenen bestaat uit spiegelneuronen. Hoe dit systeem exact werkt is nog niet helemaal duidelijk, maar waar wetenschappers het wél over eens zijn is dat deze spiegelneuronen verantwoordelijk zijn voor het begrijpen en interpreteren van gedrag van anderen. Dit systeem zorgt ervoor dat we nieuwe vaardigheden en gedragingen leren door middel van imitatie.
Het is dan ook logisch dat het gedrag van de mensen met wie je regelmatig omgaat gedeeltelijk bepalend is voor je eigen manier van doen. Als je ondernemers die last hebben van uitstelgedrag in je omgeving hebt vindt je het zelf ook minder erg om taken uit te stellen. Dat is een keer niet erg, maar voor je het weet wordt het een gewoonte.