Uitstelgedrag: 5 tips om minder te bereiken!

Als je dit leest zou het best wel eens zo kunnen zijn dat jij een van die mensen bent die altijd alles voor elkaar krijgt. Je stelt een doel voor jezelf en gaat net zo lang aan de slag tot je het hebt bereikt. En terwijl je moeiteloos over de snelweg van het leven zoeft haal je mijlpaal na mijlpaal, vrijwel zonder weerstand. Succes is een keuze en jij hebt die keuze gemaakt. Als je om je heen kijkt zie je een heleboel mensen die niet in actie komen en niet de resultaten bereiken die ze willen. En als je goed kijkt dan zie je dat dat ook wel rust geeft. Ze moeten tenminste niets van zichzelf.

Tja, hoe zou jij het voor elkaar kunnen krijgen om minder te bereiken? Hoe zorg je ervoor dat je lekker iedere dag op de bank kan ploffen, zonder je bezig te hoeven houden met een betere gezondheid, een huwelijk dat opbloeit of leven zonder je druk te maken over hoe je financieel vrij kunt worden? De oplossing? Verbeter je uitstelgedrag!

Hier 5 eenvoudige tips hoe experts hun uitstelgedrag volhouden en voorkomen dat ze doelen halen.

Tip 1: Bedenk smoesjes om nog niet te beginnen

Er zijn altijd redenen te bedenken waarom je nu ergens mee van start zou moeten gaan. Niet handig, zeker niet als je minder wilt bereiken. Om minder te bereiken en niets te gaan doen is het veel effectiever om redenen te bedenken waarom je ergens nog niet (of beter nog; helemaal niet) mee zou moeten beginnen. Wees creatief: alles wat je kan verzinnen om te wachten met starten is geoorloofd. Zoek het vooral in de kleine dingen: last van je teen, het weer is niet goed, je hebt toestemming nodig, er is even geen geen geld, je wilt je tijd graag anders besteden. Zolang je maar niet aan de slag gaat!

Tip 2: Wacht op het perfecte moment

Dit is een hele effectieve manier om uitstelgedrag te stimuleren. Mocht je op een bepaalt moment de noodzaak voelen om ergens mee aan de slag te gaan, bedenk dan dat dit niet het juiste moment is. Er is altijd een beter moment te vinden om te starten met het realiseren van je doelen. Maar niet nu. Niet vandaag. Je kunt beter morgen starten.

Tip 3: Stel extreem hoge eisen aan jezelf

Veel experts in uitstelgedrag zijn goed in het stellen van extreem hoge eisen aan zichzelf. Wanneer jij minder wilt bereiken kan het effectief zijn om dat ook te doen. Wees heel erg streng voor jezelf en zorg ervoor dat je alle mogelijke fouten die je kunt maken op papier zet. Mocht je dan toch in de verleiding komen om ergens mee aan de slag te gaan dan heb je altijd een lijstje achter de hand met redenen waarom het je toch niet gaat lukken.

Tip 4: Let alleen op de details

Let zoveel mogelijk op details! Hoe meer je met details bezig bent hoe groter de kans is dat je wacht met aan de slag gaan. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Inventariseer welke dingen er beter kunnen voor je aan de slag gaat en los al die dingen op. En als je al die details hebt opgelost kun je wederom beginnen met een nieuw lijstje. Blijf doorgaan met nieuwe details verzinnen; dat is een heel krachtig wapen om te voorkomen dat je start met het realiseren van je doelen en dromen.

Tip 5: Doorgrond eerst alle stappen

Als je iemand bent die continu successen realiseert dan hou je altijd het einddoel voor ogen. Maar om dat einddoel te realiseren is het, zoals je weet, noodzakelijk om diverse diverse kleine stapjes te nemen die je leiden tot je einddoel. Experts in uitstelgedrag die hebben het geluk dat ze dat niet weten. Wat zij doen is eerst alle stappen in het proces proberen te doorgronden en pas als alle stappen duidelijk zijn willen ze aan de slag om het te realiseren. Wat hier zo goed aan werkt om te voorkomen dat je resultaten bereikt bereiken is dat je nooit alle stappen kunt doorgronden en dus eindeloos kan blijven puzzelen op de laatste stappen. Ga dit ook doen als je meer wilt uitstellen: het helpt je te voorkomen dat je de eerste stap zet!

Succes. Je kan het. (niet)