Theorie-U
De Theorie-U werd ontwikkeld door Otto Scharmer. Hij omschrijft zijn theorie zelf als het ‘waarnemen, voelen en handelen met een open mind, open heart en open will’. Wanneer we verandering aan willen brengen dienen we diep tot onszelf te komen, om ons vervolgens te richten op de toekomst die we voor ons zien.
U-proces voor verandering
Wanneer je als individu de Theorie-U gebruikt voor verandering, doorloop je 5 verschillende stadia. Je doorloopt seeing, sensing, presencing, crystallizing en prototyping. Je probeert te voorkomen dat je teruggrijpt op oude en bekende patronen, om een frisse start te kunnen maken en de wereld anders in te stappen.
Seeing
De Theorie-U start met seeing. In deze fase probeer je aan het begin van het veranderproces met een frisse en open blik te kijken naar wat er anders kan of moet. Je gaat oude patronen tegen, door je in plaats daarvan te richten op een volledig nieuwe situatie en een vraagstuk dat je tot nu toe nog niet kende.
Sensing en Presencing
Vervolgens is het bij sensing van belang om dieper in jezelf te treden, om vanuit een open hart verbinding te maken met anderen. Zorg ervoor dat je nagaat wat er nodig is voor de verandering en hoe je daar samen met anderen voor kunt zorgen. Maak tijdens presencing contact met dat wat er al is, maar ook met dat wat er in de toekomst mogelijk is. Je krijgt op die manier een meer concreet beeld van waar je naartoe kunt, wanneer je diep in jezelf bent getreden. Je zit nu op de bodem van de Theorie-U, om vervolgens de weg naar boven weer in te zetten.
Crystallizing en prototyping
Dit doe je allereerst tijdens de crystallizing fase. Hier is het vooral van belang om je de mogelijke toekomst zo goed mogelijk te verbeelden. Hoe zal dit eruit gaan zien, wat is de rol die je speelt en hoe zie je het in de algemene zin voor je? Tijdens de prototyping fase gaat het om het uitzetten van je concrete ideeën en het inzetten van de eerste voorzichtige acties. Je gebruikt een nieuwe aanpak om een bepaald probleem te tackelen, of een situatie die je nog niet kende aan te gaan.