Terug in loondienst

“Als jullie niet leren om jezelf te verkopen dan zit 80% over vijf jaar weer in loondienst.”

BAM. Die kwam hard aan. Afgelopen zaterdag. 72 bewegingstherapeuten keken me aan met blikken die varieerden van begripvol knikkend tot woedend. Een hand ging om hoog. Ik gaf de microfoon aan een mevrouw die me een beetje moedeloos aankeek.

“Maar we zijn gedwongen om te ondernemen. Eigenlijk willen we gewoon mensen helpen.”

Daar had ze gelijk in. En ze is niet de enige. Verreweg de meeste ondernemers zijn niet gaan ondernemen omdat ze ondernemen zo leuk vinden. Ze zijn gaan ondernemen omdat ze hun hart willen volgen, mensen verder willen helpen of verlangen naar de vrijheid en onafhankelijkheid die ondernemerschap ze biedt. Toch is voor veel ondernemers het ondernemerschap een worsteling. 

De dialoog met de zaal ging verder.

“Ik zou willen dat mijn clienten gewoon naar me toe kwamen. En dat ik niet hoefde te concurreren met andere bewegingstherapeuten.”

Een opmerking die ik vaker hoor. Van coaches, trainers, boekhouders en adviseurs.

“Wie is het met me eens dat een client zich alleen laat helpen als hij voldoende pijn ervaart?”

72 handen gingen omhoog.

“Laat ik dan eerlijk zijn tegen jullie en een beetje pijn creëren… Iedere ondernemer zou willen dat ze een deur open kunnen zetten en de klanten binnen stromen. Maar het gaat niet gebeuren. Nooit. Als je zelfstandig ondernemer ben zul jij jezelf in de markt moeten zetten. Niemand gaat dat voor je doen. Je zult een goed werkende website moeten hebben waardoor je online zichtbaar bent. Je zult moeten leren verkopen. Je zult moeten nadenken over je marktpropositie. Had je maar geen ondernemer moeten worden.”

Hoofden knikten. De meesten waren het met me eens. Hoe pijnlijk de boodschap ook was.

En jij? Ben jij het ermee eens? Weet jij hoe jij jezelf moet verkopen? Heb je ooit geleerd om jezelf in de markt te zetten? Heb jij geleerd hoe je een website maakt die zorgt voor aanvragen? 

Ontdek hier hoe jij kunt leren verkopen. Zie ik je binnenkort?

1 antwoord
 1. Yildiz van der Zijden
  Yildiz van der Zijden zegt:

  Hallo Bart,
  Ik was er zaterdag bij. En ook ik merkte hoe mijn collega’s totaal niet voorbereid zijn op het ondernemers schap. Gelukkig heb ik enkele jaren geleden ontdekt dat ondernemen ook heel leuk kan zijn en je praktijk echt laat groeien. Ook ik heb er vandaag een blog over geschreven http://beweegwijzeroefentherapie.nl/action/news/item/348/hoera-4/

  En voor al mijn collega’s in de bewegingstherapie: volg die training bij Bart, heb plezier en leer ondernemen!
  groet, Yildiz van der Zijden

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *