⇜ Onderwerpen spreker

Spreker Zorg en Onderwijs

Hoe ga je om met veranderingen in de zorg en het onderwijs? Kijk je naar de mogelijkheden? Zie je kansen voor groei of ervaar je vooral weerstand? Durf los te laten, mee te bewegen en te kiezen voor groei. Bart van den Belt werkt als spreker veel voor de zorg en voor het onderwijs.

Hou je werkplezier vast en werk met passie

Het onderwijs en de zorgsector veranderen continu. Budgetten worden gekort, de klassen worden groter en de zorgverlening wordt steeds zwaarder. Hoe ga je om als er dingen binnen je organisatie veranderen? Blijf je tegen de stroom in zwemmen of laat je je meedrijven en kies je zelf hoe je tegen de veranderingen aankijkt? Tijdens deze presentatie vertelt Bart hoe hij in de eerste 15 jaar van z’n leven 12 keer is verhuisd en hoe hij zelf met veranderingen heeft leren omgaan. De presentatie is een combinatie van humor, herkenbare anekdotes en interactie.training1

Werkdruk, administratie en veranderingen…
‘Pfff… het lijkt wel alsof ik hier alleen nog maar voor de administratie werk.’ Een veelgehoorde uitspraak binnen zorg én onderwijs. Waarom ben je in de zorg of in het onderwijs gaan werken? Waarschijnlijk omdat je graag met mensen werkt, iets wilt bijdragen aan deze maatschappij of je kennis, kunde en ervaringen wilt inzetten voor anderen. Wellicht is dit waar het leven om draait; relatie. De uitdaging is alleen dat onze maatschappij veelal wordt gestuurd op prestatie: tijd en geld. En dus zijn er systemen, moeten resultaten gemeten worden en is er allerlei administratie waaraan moet worden voldaan. En dat kan zorgen voor het ervaren van werkdruk.

Jarenlange ervaring met zorg en onderwijs

Al een aantal jaren geef ik trainingen en presentaties binnen de zorg en het onderwijs.  Over persoonlijk leiderschap, balans houden en buiten de kaders denken. Wat mij iedere keer weer raakt is de passie van de mensen. En het conflict tussen willen zorgen voor cliënten of leerlingen en alles wat er ‘moet’ gebeuren. En dat kan ervoor zorgen dat je negatief wordt of uit balans raakt. Dit heb ik van dichtbij meegemaakt. Mijn vrouw werkte als logopediste op een school voor speciaal basisonderwijs. Minder budgetten. Minder uren. Even veel kinderen. En de passie bleef.  Tot ze een behoorlijke burnout kreeg. Drie jaar en een nieuwe opleiding later heeft ze weer volop energie. Haar proces is mijn inspiratie voor deze inspiratiesessies. Interactief, persoonlijk en met humor.

Lef hebben. Durven loslaten. Vernieuwen.Bart heeft onder andere door de dingen die hij in zijn persoonlijke leven heeft meegemaakt geleerd dat als je succes wilt hebben, je je allereerst bewust moet zijn van wat je anders wilt. Vervolgens moet je de oude dingen durven loslaten. “Ineffectieve patronen dienen te worden opgeruimd en vervangen door effectieve patronen, waarmee je wel je doelen bereikt. Dit geldt voor relaties, je carrière of persoonlijke successen die je wilt behalen. Bovendien kun je het niet alleen doen; je hebt mensen om je heen nodig. Dat is precies wat ik in het bedrijfsleven overbreng, en waar ik uiteindelijk een boek over wil schrijven. Veel mensen willen ergens anders komen dan waar ze nu zijn, dús dan moet je beginnen met veranderen. Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg.”

Instraining2piratiesessie met humor en interactie

Mijn inspiratiesessies zijn een combinatie van persoonlijke verhalen, inspirerende metaforen en interactieve oefeningen. Soms confronterend, meestal met humor en altijd zorgend voor verbinding.

Mogelijke onderwerpen spreker onderwijs:
– transitie naar passend onderwijs
– omgaan met veranderingen in vmbo / mbo keuzeprofielen
– hoe motiveer ik mijn leerlingen?
– plezier houden in je werk
– moeten voldoen aan de eisen van de inspectie

Mogelijke onderwerpen spreker zorg:
– transitie naar de WMO
– verandering van sturende rol naar coachende rol
– nieuwe systemen en processen
– moeten voldoen aan de eisen van de inspectie
– anders kijken, denken en doen
– hoeveelheid administratie / plezier houden in je werk

Referenties

Bart heeft gesproken op onze start-schooljaar bijeenkomst voor alle medewerkers van MBO College Hilversum. Hij heeft zich vooraf goed ingelezen in het mbo-onderwijs en alle veranderingen die daar momenteel in plaatsvinden. Daardoor sloot zijn verhaal goed aan bij de doelgroep. Ook de zaken die we vooraf besproken hebben met hem, kwamen goed terug in het verhaal. Onze medewerkers gingen fluitend de zaal uit!

Maaike van West-van der DuinCommunicatie adviseur ROCvA

Thema: Spreker Zorg en Onderwijs | Doelgroep: zorgedewerkers

Met Bart van den Belt krijg je geen standaard inspiratie sessie. Hij vertaalt zijn sessie Fluitend Veranderen goed naar de medewerkers in de organisatie. Zijn opdracht was: mensen geinspireerd naar de werkplek terug laten gaan. Dat is gelukt, want de volgende reactie kreeg ik van een medewerkster: “Wat een enthousiaste man is Bart! Ik vond het ontzettend inspirerend en leuk om erbij te zijn. Ben gelijk ’s middags met collega’s over de bijeenkomst in gesprek gegaan. Ik heb er energie van gekregen!”

Eveline SchipperP&O-adviseur, ’s Heeren Loo Zorggroep
Meer informatie om Bart in te huren voor een spreker over de zorg of het onderwijs?
Contact opnemen
Vrijblijvend contact opnemen
030-2001020
info@bartvandenbelt.nl