interview Wilfred Hermans – 2011
Wie Bart van den Belt hoort praten, weet meteen dat hij te maken heeft met een spreker. Bart is een vermakelijk persoon, en als je met hem in gesprek bent, hoef je niet bang te zijn voor ongemakkelijke stiltes. Toch vindt hij het bijna asociaal om veel over zichzelf te moeten praten. Liever praat hij over zijn passie: de wereld verbeteren, hoe dan ook.

1400 optredens
De wereld verbeteren. Ietwat ambitieus, niet? “Misschien, maar zeker haalbare kaart”, volgens Bart. Om meer van zijn motivaties te begrijpen, neemt Bart ons mee naar zijn jonge jaren. “Ik goochel al mijn hele leven. Op mijn tiende kreeg ik een goocheldoos voor mijn verjaardag, en ik schreef me in bij Magic Kids van Hans Kazàn. Tot irritatie van mijn zusje goochelde ik op haar verjaardagsfeestje; de rest vond het leuk. In die tijd was ik altijd de drukste van de klas, altijd stond ik in het middelpunt. Niet altijd even leuk voor anderen, maar ik heb nu wel van mijn handicap mijn werk gemaakt.

Accepteer wat je niet kan veranderen, Verander wat je niet kan accepteren
Bart heeft onder andere door de dingen die hij in zijn persoonlijke leven heeft meegemaakt geleerd dat als je succes wilt hebben, je je allereerst bewust moet zijn van wat je anders wilt. Vervolgens moet je de oude dingen durven loslaten. “Ineffectieve patronen dienen te worden opgeruimd en vervangen door effectieve patronen, waarmee je wel je doelen bereikt. Dit geldt voor relaties, je carrière of persoonlijke successen die je wilt behalen. Bovendien kun je het niet alleen doen; je hebt mensen om je heen nodig. Dat is precies wat ik in het bedrijfsleven overbreng, en waar ik uiteindelijk een boek over wil schrijven. Veel mensen willen ergens anders komen dan waar ze nu zijn, dús dan moet je beginnen met veranderen. Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg“.

Deel je droom, leef je droom
Het leven is meer dan werken, dat is bij Bart aan alles te merken. “Het is mijn droom om anderen te inspireren meer uit zichzelf te halen dan ze ooit hadden gedroomd. Daarnaast wil ik écht iets bijdragen aan de wereld; daar heb ik nog een jaar of 50 voor. Niet maandelijks een tientje doneren, maar écht iets doen.” De amateurfilosoof vervolgt: “Op het moment dat aan de eerste drie levensbehoeften is voldaan – onderdak, eten, schoon drinkwater, piramide van Maslov – is geld per definitie waardeloos geworden. Vanaf dan wordt geld leuk, en ‘leuk’ is niet van belang om gelukkig te worden; daarvoor moet iets waarde hebben. Geld wordt pas waardevol als je het kunt delen met anderen, of omzetten in een product, als daad van liefde.”

Ontwikkelingsprojecten
Dit proces heeft de entertainer aan den lijve ondervonden, en dat begon al rond zijn zeventiende. Hij ging toen met Art for All – een stichting voor kinderen die getroffen zijn door oorlog, armoede, ziekte of geweld – diverse keren naar het buitenland; op uitnodiging van Warchild en World Vision ging Bart met Art for All twee keer naar Uganda en voor World Vision naar Thailand. Levensveranderende ervaringen voor Bart. “Ik heb daardoor mezelf beter leren kennen en gezien hoe anderen leven. Ook heb ik daar ontdekt hoe belangrijk het is om dingen los te laten, wil je verder komen. Dat is ook de basisgedachte in de keynote speeches en trainingen die ik geef. Daarbij hebben deze reizen ervoor gezorgd dat er bij mij een passie is gegroeid om écht iets te betekenen voor anderen.”