U organiseert binnenkort een evenement, congres of seminar en wil hiervoor graag een spreker boeken. Het is handig als u bij het boeken van een spreker weet waar u op moet letten. Hoewel ik inmiddels zelf te boeken ben als spreker, ben ik ruim vijf jaar eigenaar geweest van een artiestenbureau. Ik heb dus zelf ook aan de andere kant van de tafel gezeten en help u graag met tips waar u rekening mee kunt houden indien u besluit een spreker te boeken voor uw evenement.

training2
Waarom is het belangrijk om de juiste spreker te boeken?
 Wanneer u een spreker wil inhuren voor uw evenement is het belangrijk dat de spreker aansluit bij de sfeer, de toon, de kleur en het gevoel van uw evenement en doelgroep. De spreker is een visitekaartje voor uw bedrijf en moet dus matchen bij uw gasten en het doel wat u voor ogen heeft met de presentatie.

7 Tips om succesvol een spreker te boeken

1. Neem telefonisch contact op met de spreker
Neem voordat u een spreker boekt altijd telefonisch contact op met een spreker. Uit de manier van communiceren kunt u grotendeels al opmaken of dit de juiste persoon is voor uw evenement. Is de spreker enthousiast waar hij over spreekt? Komt hij over als een authentiek persoon? Vraagt hij naar achtergrondinformatie over uw bedrijf of evenement? Belangrijke dingen om notie van te nemen tijdens een eerste telefoongesprek.

2. Ga een keer kijken bij een spreker
Wanneer u een spreker wil boeken is het natuurlijk het meest ideaal om een keer te gaan kijken als hij of zij een presentatie aan het houden is. Dingen waar u op kunt letten zijn:
– hoe zit de presentatie in elkaar?
– is het interactief of niet?
– is de spreker authentiek of vertelt hij een verhaal uit een boekje?
– is de spreker zelf nog enthousiast over wat hij vertelt?
– komt z’n verhaal goed over? zit er een goede opbouw in?
– weet hij aansluiting te vinden met het publiek?
– hoe is de lichaamstaal van de spreker? maakt hij oogcontact?
– etc.

3. Vraag om referenties naar aanleiding van eerdere presentaties
Misschien heeft u niet de tijd om zelf bij een spreker te kijken. In dat geval is het belangrijk om naar referenties te vragen. Probeer als het even kan rechtstreeks contact op te nemen met de contactpersoon van een eerdere boeking. Wanneer deze enthousiast is geeft dit een aardige indicatie van de kwaliteit van de spreker.

spreker-boeken4. Zorg voor een voorbespreking

Niets is zo belangrijk bij het boeken van een spreker dan dat u hem of haar in levende lijve ontmoet. Je voelt dan direct of deze spreker de juiste man of vrouw is voor uw gasten, hoort hoe hij over het onderwerp spreekt en ziet of de spreker aansluit bij de sfeer van uw evenement. Tijdens de voorbespreking kunt u de doelstelling voor het inhuren van de spreker doorlopen en krijgt u wat meer achtergrond informatie.

5. Zorg voor een duidelijke briefing
Zorg voordat u een spreker boekt voor een duidelijke briefing waarin u in ieder geval de volgende dingen mee geeft:
– wat u wilt bereiken met de presentatie
– wie er in de zaal zitten
– wanneer u weet dat het succesvol is geweest
– waar het plaats vindt, hoe de zaal eruit ziet
– waarom u deze spreker inhuurt
– hoe het programma in elkaar zit

6. Is de spreker fulltime bezig met zijn onderwerp?
Dit kan een belangrijke aanwijzing zijn voor de kwaliteit van de presentatie. Als een spreker fulltime bezig is met het onderwerp waar hij over spreekt dan heeft hij waarschijnlijk niet alleen de kennis, maar ook de passie en het enthousiasme om de boodschap goed over te brengen. Bovendien; wanneer je ergens fulltime mee bezig bent dan is het extra belangrijk om de kwaliteit hoog te houden; je bent immers zo goed als je laatste presentatie. Bij het boeken van een spreker is dit iets waar u expliciet naar kunt vragen.

7. Ga bij het boeken van een spreker af op uw onderbuikgevoel
Waarschijnlijk voelt u direct na het bekijken van een website, het telefonische contact of een ontmoeting of deze spreker past bij uw evenement. U kent uw organisatie beter dan de spreker die u boekt. U kunt aan uw onderbuikgevoel direct weten of deze spreker bij de doelgroep en het evenement past of niet. Ga daarop af! Als dit niet de juiste spreker is voor uw evenement: zoek dan nog even verder.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *