Situationeel leiderschap gaat uit van de afstemming van de stijl op de werknemers waarmee je te maken hebt. Dat komt voort uit bijvoorbeeld een quote van Dwight Eisenhower, de Amerikaans president van 1953 tot 1961. Hij zei: “leiderschap, [dat is] de kunst om een ander iets te laten doen dat jij wilt, omdat hij het zelf wil”. Situationeel leiderschap maakt gebruik van die wijsheid door de stijl van leiderschap aan te passen aan de medewerkers waarmee je werkt.

Willen en kunnen bij situationeel leiderschap

Situationeel leiderschap gaat uit van de mogelijkheden en motivatie van de medewerkers, waardoor we kunnen spreken van de bekwaamheid en bereidheid van medewerkers. Dit laatste wordt ook wel aangeduid als betrokkenheid, aangezien het gaat om de motivatie van je medewerkers. Door goed te kijken naar wat de medewerkers willen en kunnen is het mogelijk om de juiste leiderschapsstijl te kiezen. Situationeel leiderschap zorgt er wat dat betreft voor dat je in iedere situatie als het ware de juiste stijl kunt kiezen om goed leiding te geven.

Taakvolwassenheid bepalen binnen situationeel leiderschap

Om situationeel leiderschap goed toe te kunnen passen is het van belang om goed rekening te houden met de taakvolwassenheid van je medewerkers. Wanneer zijn onvoldoende kunnen, maar wel graag willen is het verstandig om te instrueren. Medewerkers die het nog niet zo goed kunnen en ook niet echt willen hebben het meest aan stimuleren of overtuigen. Medewerkers die het prima kunnen, maar niet altijd willen kunnen het best geleid worden door een overleggende stijl. Het situationeel leiderschap geeft tenslotte aan dat het delegeren het best werkt bij de echte professionals, die het werk goed uit kunnen voeren en dat ook graag willen.

mvo-ondernemenSchrijver artikel: Patrick Wessels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *