Heb je gehoord van provocatief coachen, of ben je benieuwd hoe dat je kan helpen om meer zelfverzekerd te worden, of eindelijk duidelijk te krijgen welke kant je op wil? Provocatief coachen is uiterst liefdevol en positief ingestoken, maar komt aan de andere kant ook uitdagend en orthodox over. Dat heeft te maken met de communicatiestijl die de coach zal gebruiken. Frank Farrelly was de grondlegger van deze methode en probeerde er daarmee voor te zorgen dat zijn cliënten beweging, kracht, creativiteit en autonomie gingen vertonen.

Uitdaging door de coach

Het provocatief coachen heeft betrekking op het uitdagen van de cliënt en uitlokken van een reactie. Een coach dient er uiteindelijk voor te zorgen dat je meer zelfverzekerd wordt, of je zelf op zoek kunt gaan naar de richting die je in wilt slaan. Door je uit te dagen met provocatief coachen, zorgt de coach ervoor dat je niet weg kunt duiken of het aan je voorbij kunt laten gaan. In plaats daarvan zal je de prikkel voelen om te reageren en kan er een pittige discussie of andere vorm van energie ontstaan.

Bewust omzeilen LSD-methode

Tijdens het provocatief coachen zal de coach de LSD-methode bewust links laten liggen. Waar een coach normaal gesproken zal luisteren, samenvatten en doorvragen, vinden deze elementen geen ruimte tijdens het provocatief coachen. In plaats daarvan valt de coach met de deur in huis en probeert hij of zij te voorkomen dat je allerlei sores op tafel kunt leggen. In plaats daarvan houd de coach je een rode lap voor, waar je wel op moét reageren. Het provocatief coachen kent daarmee een heel andere insteek dan het reguliere coachen, maar kan je uitstekend helpen jezelf terug te vinden.

Zelfreddend vermogen

Het doel van de provocatieve coaching is uiteindelijk te werken aan je zelfredzaamheid. Je zorgt er samen met de coach voor dat je op zoek kunt gaan naar wie je bent en waar je graag naartoe wilt. Je werkt vanuit kracht en beweging aan een zoektocht naar jezelf, om na te gaan wat je wilt bereiken of waar je nu staat. Juist dankzij verwarring en verrassing kom je tot unieke inzichten, waar je anders wellicht aan was voorbijgelopen.

Weet jij wie je bent en waar je naartoe wil?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *