Proactiviteit is de sleutel tot succes

Het bedrijf waar je werkt, gaat reorganiseren. De kans dat jouw positie verdwijnt, is groot. Je voelt spanning: wat gaat er gebeuren? Wie gaat uitmaken of jij over een half jaar nog aan het werk bent? Wie kun je vertrouwen? Je bespreekt je situatie thuis en met je vrienden en ze zijn het met je eens: je bent een slachtoffer van de crisis, je staat machteloos. Je hebt kritiek op de aanpak van het bedrijf: ze zouden…., hadden ze maar….. Je collega’s weten ook precies wie hier de schuld heeft. Je geluk lijkt af te hangen van factoren waar je geen enkele grip op hebt. Je reageert reactief, niet proactief.

Proactiviteit begint bij jezelf

De sleutel om jezelf te bevrijden uit deze machteloze positie is proactief handelen. En proactiviteit begint bij jezelf. Wat als jij heel anders tegen deze situatie aan zou kijken? Wat als je je af zou vragen wat jij zelf kunt doen? Hoe zou je situatie veranderen als je doelen formuleerde die jou verder brengen?  Met een proactieve houding neem je de volle verantwoordelijkheid voor je eigen situatie. Een bevrijdend standpunt, want er is geen anonieme omgeving, waar je boos op kunt zijn. Je kijkt bovendien in de toekomst, en blijft niet hangen in het verleden of in het nu. Om echt proactief te kunnen zijn, moet je dus vooral ook kunnen loslaten. Oude gewoonten, zekerheden, lang gekoesterde frustraties en verwijten, gedachten over hoe het allemaal zo heeft kunnen lopen, je moet ze de rug toekeren om verder te kunnen komen.

Geef jij je leven vorm of doen je omstandigheden dat?
Proactieve mensen zien in dat zij hun leven zelf vormgeven. Stephen Covey noemt dit ‘handelen in de cirkel van invloed’. Mensen die proactief zijn, beseffen dat zij zelf de keuzes in hun leven maken en dat zij de bakens elk moment zelf kunnen verzetten. Ze grijpen crisissituaties aan om te onderzoeken welke nieuwe wegen nu voor hen openliggen en welke afslag hen verder zal brengen. Proactief zijn is dan ook de eerste en meest essentiële voorwaarde voor effectief leiderschap. Heb je er ook genoeg van om je te laten leiden, wil je zelf invloed hebben? Bekijk dan ook eens de video over proactief gedrag en reactief gedrag.