Persoonlijke effectiviteit: hoe je het beste uit je zakelijke zelf kunt halen

Of je nu net een business bent gestart of dat je er al jaren een runt, iedere ondernemer en iedere manager heeft er wel eens mee te maken: er zitten te weinig uren in een dag om te doen wat er gedaan moet worden. Werk blijft liggen en stapelt zich langzaam maar zeker op tot een onuitputtelijke berg to-do’s. Met een hoop stress tot gevolg. Door je persoonlijke effectiviteit te vergroten, krijg je meer dingen voor elkaar. En ga je iedere dag weer zorgeloos aan de slag.

Wat betekent persoonlijke effectiviteit?

Persoonlijke effectiviteit houdt in dat je jezelf op zo’n manier gedraagt zodat je je werkzaamheden efficiënter kunt uitvoeren en doelgerichter resultaten en doelstellingen kunt behalen. Om een andere, effectievere aanpak te kiezen moet je eerst kritisch naar moet je eerst kritisch naar je eigen persoonlijkheid en eigen gedrag kijken. Om te ontdekken in welke competenties je uitblinkt en aan welke je nog moet werken.

Je kunt jezelf vaak verbeteren op een aantal vlakken. Op het gebied van time management, bijvoorbeeld. Maar ook het stellen van doelen en prioriteiten, plannen en organiseren, samenwerken en onderhandelen, communiceren, assertiviteit en leiderschap behoren tot de aspecten van het optimaliseren van je persoonlijke effectiviteit. Allemaal factoren die bijdragen aan een betere workflow door de werkdag heen.

Verhoog je productiviteit en ontdek je ware potentieel

De grootste winst die je met het verhogen van je persoonlijke effectiviteit behaalt, zit ‘m in de productiviteit. Je bent niet alleen in staat om je doelen sneller te behalen, maar je bent vooral in staat om je doelen sneller te behalen dan je concurrent. En dat is, zeker voor ZZP’ers en freelancers, een belangrijke factor waarmee je je kunt onderscheiden. Waarmee je nieuwe klanten kunt binnenhalen.

Bovendien krijg je meer gedaan op een dag. In een werkweek. Zodat je eens geen tijd te kort komt, maar juist tijd overhoudt. Tijd om dingen te doen met familie en vrienden. Om dingen te doen waar je energie van krijgt, zodat je vervolgens weer met een opgeladen batterij aan een nieuwe dag kunt beginnen.

Vind de balans tussen effectiviteit en efficiëntie

Sla een willekeurig boek over management open en je leest meteen dat je organisatie effectief en efficiënt moet werken. Het is belangrijk om te onthouden dat dat twee verschillende concepten zijn. Effectiviteit houdt namelijk in dat je je gewenste resultaten behaalt, waar efficiëntie betekent dat je dat doet met een minimale investering in energie, tijd, geld, materiaal, enzovoorts. De kunst is dus niet alleen om effectief te zijn, maar ook efficiënt.

“Efficiency is doing things right; effectiveness is doing the rights things.”

– Peter Drucker

Time management & persoonlijk leiderschap

Bij het vergroten van je persoonlijke effectiviteit denk je al gauw aan het efficiënt indelen van je tijd. En terecht. Want daar is voor veel managers en ondernemers flinke winst te behalen. Bovendien is het vaak met een simpele gedragsverandering al te realiseren. Door je agenda in te richten met kleinere taken, bijvoorbeeld. Door kleine of vervelende dingen eerst te doen. Of door jezelf een duidelijke deadline te stellen met op welk moment van de dag een bepaalde taak volbracht moet zijn.

Om die gedragsverandering plaats te laten vinden, heb je eerst inzicht in je eigen functioneren nodig. In je eigen gedrag, vaardigheden en in je sterke en zwakke punten. Maar ook in wat jou motiveert, wat je drijfveren zijn en waar je energie van krijgt. Daarmee kun je jezelf richting geven en ontwikkelen op professioneel gebied. Groei doormaken. Persoonlijk leiderschap, noemen we dat.

Kleine veranderingen, grote resultaten: tips voor meer persoonlijke effectiviteit

Naast het leren over time management en het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, zijn er ook kleine dingen waarmee je zelf al aan de slag kan om persoonlijke effectiviteit te verhogen. Kleine, makkelijk implementeerbare tips die je helpen om een begin te maken met het beste uit jezelf te halen.

Verminder afleidingen

Als je erover nadenkt, wordt je de hele dag afgeleid. En die afleidingen zijn echte productivity killers. Voor je het weet ben je weer met hele andere dingen bezig dan eigenlijk de bedoeling was. Zet daarom de meldingen op je telefoon uit. Geen appjes, geen nieuwe e-mails. Niks. Als het écht belangrijk is, dan bellen ze wel.

Zorg daarbij voor een opgeruimde werkplek. Boeken en tijdschriften uit het zicht. Geen bonnetjes of facturen die je nog moet betalen. Allemaal mogelijke afleiding die je niet nodig hebt. Neem de tijd om je te focussen op je werkzaamheden en maak maximaal gebruik van de concentratie die je hebt.

Leer nee te zeggen

Hoe vaak hoor je ‘Heb je even een paar minuutjes?’ op een dag? En hoe vaak heb je die minuutjes ook daadwerkelijk? … Precies. Daarom moet je leren om nee te zeggen. Om relatief onbelangrijke, niet urgente zaken niet direct op te willen lossen. Maar om bezig te zijn met wat op dat moment echt belangrijk is.

Kleiner is fijner

Deel grote projecten of werkzaamheden op in kleinere, behapbare klusjes. Zo heb je geen berg werk voor de boeg, maar meerdere kleine heuveltjes. Steeds een stapje maken naar het eindresultaat. Dat werkt motiverender en makkelijker. Denk maar aan het voorbeeld van de schaatser. Het is makkelijker om steeds opnieuw te proberen om een snelle ronde te rijden dan om die vijf kilometer zo snel mogelijk af te leggen.

Neem pauze

Je zou het misschien niet zeggen, maar de meest productieve mensen nemen het vaakst pauze. Dat zorgt ervoor dat ze niet verslappen of uitgeput raken. Klinkt logisch, maar je staat er versteld van hoeveel mensen aan één stuk doorwerken en daarmee kostbare energie verliezen.

Beloon jezelf daarom met een pauze na elke taak die je hebt volbracht. Na elk succesje dat je behaald hebt. Hoe klein ook. Ga een kopje koffie halen. Een frisse neus halen. Check even het nieuws (maar niet je mail of je telefoon!) of bedenk welke film je vanavond met je partner gaat kijken.

Zorg voor ontspanning

In het verlengde van het nemen van pauze ligt je vrije tijd. Laat je werk op je werk. Als je klaar bent met de dag, dan ben je klaar. Relax, ontspan. En pak de draad de volgende dag weer op. Vul je vrije tijd met activiteiten waar je energie van krijgt in plaats van activiteiten die energie kosten.Je kunt namelijk niet het beste uit jezelf halen als je daar geen energie voor hebt.

Training persoonlijke effectiviteit

Je persoonlijke effectiviteit vergroten leer je niet op basis van theorieën en tips uit boekjes. Ze helpen wel, maar je haalt er waarschijnlijk nooit écht het onderste mee uit de kan. Het zijn namelijk globale tips die voor iedereen wel in meer of mindere mate werken. Daarom niet minder belangrijk, overigens. Maar er zit niet voor niets de term persoonlijk in persoonlijke effectiviteit. Want iedereen heeft andere sterktes, valkuilen en ontwikkelpunten.

Dat houdt in dat je met een aanpak op maat een grotere persoonlijke groei doormaakt. Eerst inzicht te krijgen in jouw huidige capaciteiten en in de gebieden waarop je je zou kunnen verbeteren. Zodat je je kunt richten op het ontwikkelen van de vaardigheden en competenties waardoor je persoonlijk effectiever wordt in wat je doet. Vaardigheden die we je bijbrengen tijdens een cursus of training persoonlijke effectiviteit. Een incompany programma en speciaal afgestemd op jouw behoeften. Wat je beroep ook is.