Persoonlijk leiderschap – wat is het en hoe pas ik het toe?

Persoonlijk leiderschap betekent kort door de bocht de regie nemen in je eigen leven. Het verbetert de kwaliteit van je leven enorm. Meer weten? Lees verder!

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap betekent zelf de touwtjes in handen kunnen nemen van je eigen leven. Doordat je de regie over je eigen leven hebt, zal je in staat zijn betere, bewustere keuzes te maken in het leven. De mogelijkheid om je eigen talenten en mindere kanten objectief te kunnen beoordelen draagt bij aan een betere structuur in het leven en meer zelfwaardering. Hierdoor krijg je een georganiseerder gevoel en kan je meer rationele keuzes maken.

Veel mensen denken alleen met persoonlijk leiderschap in aanraking te komen indien ze een management-functie bekleden, echter is niets minder waar. Iedereen komt ermee in aanraking, ongeacht je leeftijd of beroepsfunctie en iedereen heeft behoefte aan structuur en aan een eigen, verantwoorde indeling van het leven. Door het leren kennen en erkennen van je eigen kwaliteiten ga je ook achter je minder sterke kanten komen.

Dit alles zorgt voor een beter beeld over jezelf. Door goed persoonlijk leiderschap zal je in staat zijn om zowel zakelijk als privé betere keuzes te maken, meer potentieel uit jezelf te halen, over het algemeen beter te presteren en uiteindelijk gelukkiger te leven. Met andere woorden: door de regie over je eigen leven te nemen wordt een positieve ontwikkeling van zowel jezelf als je omgeving gestimuleerd, waardoor de algemene kwaliteit van het leven omhooggaat.

Waarom is persoonlijk leiderschap belangrijk?

Verandering begint bij jezelf. Door persoonlijk leiderschap onder de knie te krijgen zal je in staat zijn de algemene kwaliteit van je leven te verhogen. Op de lange termijn zal je dan ook merken dat door deze vaardigheid consequent in het leven toe te passen, je eigen perspectief positiever wordt. Bovendien zal je ook de vaardigheden en talenten van anderen sneller gaan erkennen, waardoor je sneller geneigd zal zijn om anderen aan te sporen om hetzelfde te doen. Doordat je jezelf beter leert kennen weet je wat je sterke en zwakke punten zijn, welke zaken verbeterd dienen te worden en welke zaken beter uitbesteed kunnen worden. Je zal merken dat je van nature efficiënter te werk gaat en je zal de kwaliteiten van jezelf en de mensen om je heen meer gaan waarderen.

De algemene sfeer op de werkvloer zal verbeteren en talenten worden sneller erkend, waardoor de efficiëntie omhoog gaat. In de privésfeer zal je door goed persoonlijk leiderschap sociale relaties beter kunnen onderhouden en je leven beter kunnen inrichten. Kortom: door het kunnen richten en inrichten van je eigen carrière en leven zal je niet alleen in staat zijn om jezelf, maar ook anderen te laten groeien.

Wanneer pas ik persoonlijk leiderschap toe?

Persoonlijk leiderschap kan eigenlijk altijd en overal toegepast worden. Elk moment kan gebruikt worden om jezelf beter te ontwikkelen, situaties beter onder controle te krijgen of om meer overzicht voor jezelf te creëren. Reflecteer op je eigen gedrag en geef gehoor aan verkregen feedback, vanuit zowel je privésituatie als je werksituatie.

Privé wordt persoonlijk leiderschap vaak toegepast in het indelen van je vrije tijd, het onderhouden van gezonde sociale contacten en het creëren van een goede balans tussen gevoel en verstand. Het zorgt ervoor dat je minder productiviteit kwijtraakt op de momenten dat je niet aan het werk bent.

Op je werk zorgt persoonlijk leiderschap ervoor dat je zaken beter op orde blijven, je beter gebruik kan maken van aangeboden kansen en je over het algemeen meer open-minded te werk kan gaan. Het zorgt voor een positieve instelling op de werkvloer, doordat je zelfverzekerder en dus vaak accurater te werk kan gaan. Het creëren van persoonlijke regelmaat draagt bij aan een beter overzicht, wat resulteert in betere werkomstandigheden in het algemeen.

Je omgeving zal je ook tot inzichten doen komen mits je er genoeg aandacht aan schenkt. Zorg ervoor dat je je eigen leven continu blijft structureren en reflecteer op eerder genomen stappen. Door voor jezelf na te gaan waarom je een handeling of gedachtegang hanteerde in een bepaalde situatie creeër je voor jezelf meer overzicht in het dagelijks leven, waardoor je de regie een stuk makkelijker in eigen hand kan nemen. Het hanteren van goed persoonlijk leiderschap kan dan ook gezien worden als een fundament voor succes.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *