Je ziet jezelf rijden op een smalle weg die je daar brengt waar je graag wilt komen. Vlak naast je hoor je de snelweg razen. De snelweg die je zo goed kent. De snelweg die je net niet brengt daar waar je wilt zijn. Toch lonkt de snelweg zodra je een afslag ziet. Wat doe je? Ga je door op de nieuwe weg en doorbreek je het patroon? Of ga je door op weg die je naar je werkelijke doel leidt?

De snelweg in ons brein

Onze vertrouwde patronen zijn als snelwegen in ons brein. Niet alleen figuurlijk, maar bijna letterlijk. Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat ze het liefst de snelste, meest bekende weg kiezen. Als we niet oppassen trekken deze gebaande paden ons naar zich toe. Daarom moeten we stug doorgaan op de nieuwe, bewust gekozen, weg. In het begin is het wennen, al die bochten en onverwachte wendingen. Maar we gaan er vanzelf van genieten. En die fraaie toren in de verte? Dat is ons doel. Die bepaalt onze koers.

Herken je patronen

Hoe zorg je ervoor dat je niet zwicht voor de verleiding om terug te gaan naar wat je kent? Door je patronen te herkennen. Als je ze herkent val je niet gedachteloos terug. Je registreert het patroon en vervolgens stuur je bij. Alleen dan kan je patronen doorbreken. Een techniek die daarbij kan helpen is HEAR. HEAR staat voor: Herkennen, Erkennen, Accepteren, Reageren.

Zoek naar wat niet werkt

Herkenning is dus een eerste stap. Maar hoe herken je nu een ineffectief patroon? Bijvoorbeeld door te kijken naar de gebieden in je leven die jij kunt beïnvloeden en waar je al langere tijd resultaten krijgt die je liever niet zou hebben. Giet die situatie in het 3G schema en bekijk het resultaat.

Gedrag – Wat doe je (concreet waarneembaar gedrag) waardoor je dit resultaat bereikt? Stel je voor dat iemand van een afstandje naar je kijkt: wat registreert die persoon dan?

Gevoel – Wat voel je (gevoel) waardoor je dit doet? Stel je voor dat iemand een beschrijving zou moeten maken van hoe jij je voelt, wat zou die persoon dan opschrijven?

Gedachten – Wat denk je waardoor je dit gevoel krijgt of waardoor je op deze manier in actie komt? Welke overtuiging zou hieraan ten grondslag kunnen liggen? Stel je voor dat iemand anders zou moeten zeggen wat jij denkt, wat zou dat dan zijn?

Bekijk vervolgens rustig wat je hebt opgeschreven? Herken je een patroon? Heb je er invloed op en wil je dit patroon doorbreken? Ga er dan mee aan de slag!

Leest meer over HEAR en herkennen en doorbreken van patronen in ‘Fluitend Veranderen

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] eerdere blogs hebben we het gehad over het herkennen van denkpatronen die het lastig maken om patronen te doorbreken. Maar naast de denkpatronen zijn er ook gedragspatronen. Gedragspatronen zijn de handeling […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *