De HEAR methode

Ben je op zoek naar verandering, dan is de kans groot het neerkomt op patronen doorbreken. Er zijn een aantal methoden die je daarbij kunnen helpen. Een van deze methoden is HEAR:

HEAR staat voor:

  • Herkennen

  • Erkennen

  • Accepteren

  • Reageren

Herkennen

Vaak is een patroon wel herkenbaar, maar willen we het niet erkennen. We gaan dan in de ‘ja, maar’ stand. Het grappige daarvan is dat de ‘ja, maar’ stand ook een patroon is. Een gedachtepatroon. Herken jij dit patroon bij jezelf?

Erkennen

Als je patroon een resultaat oplevert dat je niet wilt, dan zal je moeten erkennen dat het een probleem is. Want als je niet erkent dat het een probleem is zal je het niet aanpakken. Je gaat weer in de ‘ja maar’ stand en laat alles bij het oude. Erkenning is nodig voor verandering. Erken dus dat het patroon een probleem veroorzaakt.

Accepteren

Accepteer vervolgens jezelf en accepteer dat je patroon niet het gewenste resultaat heeft. Veroordeel jezelf niet. Je mag naar het verleden kijken, maar je verleden kan je niet veranderen. Als je accepteert dat je fouten maakt dan krijg je de kans om te leren. De kans om te groeien. De kans om te reageren en het de volgende keer anders te doen.

Reageren

Gebruik dit inzicht. Probeer het patroon te doorbreken door anders te reageren. Ga op zoek naar de werkwijze die het gewenste resultaat oplevert. Lukt het niet meteen? Reageer dan opnieuw, maar op een andere manier. Want alleen door te reageren kan je patronen doorbreken. Oefen net zo lang tot jij tevreden bent.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *