Mijn 3 belangrijkste lessen van 2021

Het nieuwe jaar is begonnen. En ik heb er zin in. Dit wordt een mooi jaar.

Zeer waarschijnlijk mijn beste jaar ooit. Zowel persoonlijk als zakelijk.
Maar voordat ik je daar meer over vertel…

Allereerst: de beste wensen voor die nieuwe jaar!

Ik wens je een jaar toe waarin jij je doelen mag realiseren en met plezier een impact mag maken voor de mensen die je tegenkomt.

Terugkijken op 2021 – Mijn drie belangrijkste lessen

Wat een bijzonder jaar is 2021 geweest! Er is persoonlijk én zakelijk zoveel gebeurt dat het eigenlijk teveel is om in één update met je te delen. Voordat we vooruit gaan kijken, kijken we eerst even terug naar het afgelopen jaar; er is zoveel om dankbaar voor te zijn. En dankbaarheid is het beste startpunt om vanuit verder te bouwen.

Mijn persoonlijke notities

Aan het begin van ieder jaar plan ik in de eerste week van januari altijd tijd om terug te kijken en doelen te stellen. Omdat ik weet dat als ik dat niet doe, het direct impact heeft op de kwaliteit van mijn geluk en output voor m’n werk.

Eén van de persoonlijke én zakelijke doelen voor mijzelf is: meer van mij laten zien. Ik ben geneigd om alleen mij als professional te laten zien, maar dit jaar wil ik naast mijn successen ook mijn worstelingen en dieptepunten met je delen. Dat geeft een eerlijker beeld.

Bovendien hoef jij dan niet de fouten te maken die ik al heb gemaakt: ik hoop dat het je inspireert en wijsheid geeft in keuzes die je maakt.

Delen van denkproces
In Romeinen 12:2 staat door Paulus geschreven: ‘U moet u niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door je denken te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is.’ Anthony Robbins zegt: ‘Succes is 80% psychologie en maar 20% strategie’. Daarom wil ik dit jaar vaker mijn denkproces met je delen en niet alleen de praktische toepassing ervan.

Er zijn drie lessen waar ik persoonlijk het meest dankbaar voor ben als ik terugkijk op het afgelopen jaar.

1. Ik heb meer leren genieten van mijn gezin
Zoals je misschien weet is in mei 2020 Ezra geboren: mijn zoon. Vanaf m’n 20e ben ik ondernemer en ik ben altijd 100% vol gas gegaan, met weinig periodes van rust en stilte. De afgelopen anderhalf jaar heb ik door een combinatie van persoonlijke omstandigheden, de geboorte van Ezra en de Corona-omstandigheden geleerd om vaker stil te zijn en stil te staan. Waardevol.

Stinking in my thinking
Mijn werk is mijn fundament: als dat op orde is kan ik ook gelukkig zijn thuis.

Vernieuwing van mijn denken
Mijn gezin is mijn basis en fundament: mijn werkgeluk bouwt daarop voort.

2. Ik heb meer leren vertrouwen dat er voor me gezorgd wordt
In 2021 heb ik 80% van mijn tijd besteed om mijn bedrijf klaar te maken voor de volgende fase. Ik ben zeer weinig bezig geweest met waarde toevoegen aan de markt. En, zoals ik wellicht vaker met je heb gedeeld, de hoeveelheid omzet die je maakt is een gevolg van de waarde die je levert.

Combineer dat met het niet mogen geven van live trainingen, een privé verbouwing in 2020 die ik vanuit mijn Holding heb gefinancierd, een business boekenbox die ik zelf heb gefinancierd, en een bedrijfspand dat ik in 2020 heb gekocht (allemaal vanuit overvloed) en je begrijpt een beetje hoe ik er in Q4 qua liquiditeit voor stond het afgelopen jaar. Ik ben het afgelopen jaar voor het eerst sinds lange tijd gestopt met het geven van tienden. En toch was er altijd voldoende en heb ik alles kunnen doen en ontwikkelen wat ik dacht dat er nodig was.

Stinking in mijn thinking
Ik moet mijn tienden geven als ik wil dat er voor mij gezorgd wordt.

Vernieuwing van mijn denken
Dit is wat ik over dit onderwerp schreef in mijn persoonlijke notitieboek:
“Iets anders dat ik geleerd heb is om me oprecht geen zorgen te maken over geld of kortlopende schulden. Tot nu toe was ik altijd bang voor geld tekort en vond ik het eng om iets achter te open met betalingen. Daar ben ik vanaf. Ik heb gezien dat God voorziet, ook als ik geen tienden geef. God zorgt voor me. Omdat ik zijn kind ben, niet omdat ik iets voor Hem moet doen.”

3. Blijf bij jezelf, check in met je onderstroom en communiceer congruent
Ik ben thuisgekomen bij mijzelf. Zo had ik dit kopje eigen willen beschrijven. Maar dat klinkt zo dramatisch. Soms zit je op een pad waarvan je weet dat er iets niet klopt, je kunt alleen niet duiden wat het exact is.

In de afgelopen 20 jaar heb ik af en toe meegemaakt dat wanneer andere mensen in dat proces betrokken waren, ik over mijn eigen grenzen heen ging om de relatie maar goed te houden. Daar was ik al een heel stuk in verbeterd, maar in veel gevallen betekende dat het einde van de relatie. Het afgelopen jaar heb ik geleerd dat een confrontatie met de realiteit niet het einde van de relatie hoeft te betekenen. Mits je incheckt met je eigen onderstroom (dat gevoel dat maar blijft knagen) en van daaruit congruent communiceert.

Dit is wat ik erover schreef in mijn notitieboek:
“Dit is één van de allerbelangrijkste dingen die ik heb geleerd: leer te vertrouwen op je weten. Laat je geloof (beter: conviction) je uitgangspunt zijn. Als je dingen hebt toegezegd en je hebt een intern knaagdiertje: kom er zo snel mogelijk op terug. Benoem daarbij je gevoel en je onderstroom. Belangrijk: je hoeft je ‘weten’ niet rationeel te kunnen onderbouwen. Dat jij het weet is voldoende.”

Volgende week…
Volgende week deel ik met je hoe je dit jaar veel meer bereikt dan alle voorgaande jaren bij elkaar.

PS: Schrijf je in vandaag nog in voor de live online training ‘Jouw beste jaar ooit’. Dat gaat je helpen om dit jaar supergoed te starten.


Wat is jouw belangrijkste les van 2021?

Ik hoop dat het delen van mijn persoonlijke proces je inspireert en helpt om nieuwe stappen te zetten. Ik ben daarnaast heel benieuwd naar wat je herkent van bovenstaande verhaal en wat jouw belangrijkste les van 2021 is geweest!

8 antwoorden
 1. Marion Kinderman
  Marion Kinderman zegt:

  Een heel goed 2022 gewenst.
  Kostbare processen, gaaf en inzichtelijk die 2 tegenovergestelden ‘stinking in my thinking vs ‘vernieuwing van je denken’.
  Leuk ook de gevoelsmatige luchtigheid in de kreet stinking in your thinking.

  Beantwoorden
 2. PJ Geurts
  PJ Geurts zegt:

  Hoi Bart, mooi geschreven, mijn belangrijkste les is nog van eind 2020 toen ik mijn ontslag nam bij de vorige werkgeven en juist koos voor ontplooiing en persoonlijke groei van mijzelf, maar herken mij zeker in jou verhaal, succes, groet Peter Jan

  Beantwoorden
 3. Forien
  Forien zegt:

  Wat mooi en fijn om te lezen! Thuiskomen bij jezelf, inchecken bij je onderstroom en je waarheid spreken/ congruent communiceren. Soms andere termen, maar dezelfde boodschap. Ik heb ook geleerd dat dat zo waardevol is! En je hoeft niet zoveel te Doen om waardevol te Zijn… De volgende keer vragen we aan elkaar; “En? Hoe is het nu met je innerlijke knaagdier?!” Whaha Goud!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.