7 Tips voor meer balans

Wanneer we het hebben over de psychologische betekenis van balans, dan spreken we over een toestand van rust en harmonie. Klinkt goed; een rustig en harmonieus leven. Een leven zonder stress en poeha. Heerlijk. Ik ken alleen niet veel mensen die zo leven. Ja, wellicht kom je ze tegen in het binnenland van Bali, afgesloten van de wereld. Maar hier? Iedereen die ik ken is altijd maar: druk, druk, druk. Ik word al moe als ik eraan denk. In ons drukke leventje waarin we onszelf overvragen, slaat de balans regelmatig door. Van nature streven we naar evenwicht. We snakken allemaal naar een rustig en harmonieus leven. Toch balanceren we allemaal zo nu en dan op de afgrond van ons kunnen.

Balans vinden
Of je in staat bent om zelf balans te vinden, hangt voor een groot deel af van het realiteitsgehalte van je doelstellingen. Wat wil je allemaal bereikt hebben voor je tevreden bent, en hoe reëel is dat? En als je merkt dat je doelstellingen niet haalbaar zijn, stel je ze dan bij? Wellicht heb je helemaal geen doelstellingen, maar pak je alles aan wat je tegenkomt. Niet gek als je dan af en toe het spoor bijster bent. Ook je draagkracht speelt mee. Hoeveel kan je aan? En, hoe assertief ben je, kan je bijvoorbeeld gemakkelijk nee zeggen? En, durf je een conflict aan te gaan, of krop je je gevoelens op? Ook spelen je extern opgelegde draaglasten mee. Een werkgever kan veel van je vragen, maar ook een ziektegeval in je familie of een eigen lichamelijke beperking.

Maak weloverwogen beslissingen voor meer balans
In de zoektocht naar een leven in balans kan het helpen om bovenstaande zaken op een rijtje te zetten. Met die kennis in je achterhoofd kan je in het vervolg meer overwogen beslissingen maken. In dit proces zal je jezelf zeker een aantal keer tegenkomen. Want hoe kom je erachter waar je grenzen liggen, zonder er een keer overheen te gaan? Maar wees getroost: oefening baart kunst. Vroeg of laat lukt het je om je leven in balans te krijgen. Ze zeggen niet voor niets: wijsheid komt met de jaren. Ouderen hebben heel wat tijd gehad om te oefenen, en leven vaak een meer uitgebalanceerd leven.

7 Tips voor meer balans: 
1. Stel realistische doelstellingen, en stel ze waar nodig bij.
Vraag jezelf af en toe eens af welke eisen je aan jezelf stelt en wat dat je oplevert? Zorgt het voor meer geluk of voor meer stress? Als je meer balans wilt in je leven kan het best eens nuttig zijn om je doelstellingen bij te stellen.

2. Realiseer je waar je grenzen liggen, en respecteer deze.
Waarschijnlijk weet je precies wanneer je je eigen grenzen over gaat? Ben je wel eens bewust bezig met je grenzen? Dit is noodzakelijk om in balans te blijven.

3. Durf nee te zeggen, als iets je niet uitkomt.
Waarom zeg je zo vaak ja op dingen die je niet wilt? Wie moet je eigenlijk tevreden houden?

4. Maak keuzes
Je hoeft niet alles te doen. Maak keuzes in wat je wel en niet hoeft te doen van jezelf.

5. Bij topdrukte: stel een prioriteitenlijstje op.
Doe wat belangrijk is en laat je niet leiden door alleen urgente zaken. Er is altijd meer te doen, hoeveel je nu ook af kan maken.

6. Neem voldoende tijd voor ontspanning.
Grote ondernemers zeggen altijd: work hard, play hard. Als je hard werkt is het noodzakelijk dat je op tijd voldoende rust neemt.

7. Vraag hulp
Waarom zou je alles alleen moeten oplossen? Misschien vinden mensen uit je omgeving het wel heel fijn om je te kunnen helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.