Maak van 2018 je beste jaar ooit!

Allereerst… de beste wensen voor het nieuwe jaar! Ik wens je een jaar toe vol persoonlijk geluk, zakelijk succes en liefde.

2017 - We hebben een pup erbij!

Ieder jaar ga ik de vier dagen van januari op een korte stilte-retraite. Hierbij bekijk ik wat mijn doelen waren in het vorige jaar, maak ik een dankbaarheidslijst, stel ik nieuwe doelen en zoek ik Wijsheid over mijn leven. Grote kans dat als je dit leest, ik al op de Veluwe zit in een prachtige boerderij in de natuur.

Het tweede wat ik ieder jaar doe is mijzelf de vraag stellen: “hoe kan ik van 2018 (of het betreffende jaartal) mijn beste jaar ooit maken?”. Deze vraag verdeel ik vervolgens in verschillende focusvragen. Hieronder de vragen die ik mijzelf stel en de antwoorden die ik voor het komende jaar geef…

Waarmee ga ik starten om van 2018 het beste jaar ooit te maken?
Bijsturen in de richting. Klinkt misschien gek, maar ik ga zelf in de schijnwerpers staan binnen de ZSA. Dat lijkt wat tegenstrijdig, want ik ben het gezicht, alleen binnen ons team hadden we een andere richting uitgezet. Daarnaast ga ik lekker veel wandelen, want Sanne en ik hebben een nieuwe aanwinst in ons gezin: Sofie. (zie foto)

En waarmee ga ik stoppen?
Ik ga niet stoppen met specifieke dingen in 2018. Tijdens mijn maandelijkse reflectie stuur ik hier al op bij.

Op welk gebied wil ik mij in 2018 verder ontwikkelen? Wat ga ik daarvoor doen?
Leiderschap. Daar heb ik al een mooie aanzet voor gemaakt tijdens m’n certificatie als John Maxwell Leadership trainer, alleen ik kan een nog betere leider zijn voor m’n team. Ik ga een DISC-certificeringstraining doen en ben aan het kijken naar een leiderschapstraject. (Tip om je jaar goed te beginnen: schrijf je in voor het Zakelijk Succes Seminar)

Hoe kan ik mijn effectiviteit verdubbelen in 2018?
De hoofdlijn van de ZSA definiëren. (check) Activiteiten op vaste momenten standaardiseren. Daarnaast ga ik in 2018 een paar keer alleen weg om gefocust verder te werken.

Hoe kan ik een nog groter verschil maken in 2018?
Meer van mijzelf laten zien in de content die ik maak. En dus minder content productie uitbesteden.. We krijgen uitbreiding van het ZSA team, zodat ik mij nog meer kan bezig houden met de inhoud.

Hoe maak jij van 2018 je beste jaar ooit?
Ik ben benieuwd naar je reactie!

12 antwoorden
 1. Jorn
  Jorn zegt:

  Hi Bart,

  Wederom handige handvatten die je in deze mailing biedt. De afgelopen week ben ik ook bezig geweest met evaluatie en het maken van nieuwe plannen voor 2018. De punten die je hierboven aankaart neem ik zeker mee in dit traject.

  Al het beste voor het nieuwe jaar!

  Groet,
  Jorn

  Beantwoorden
   • Jorn
    Jorn zegt:

    Door de versplintering door te voeren van “jaartargets” naar “dagtargets”. M.a.w: hoe zorg ik ervoor dat ik mijn grote IMPACT doelen op kan splitsen naar hapklare taken die uiteindelijk ook in mijn wekelijkse agenda terecht komen (en ik deze taken ook daadwerkelijk oppak).

    Vorig jaar heb ik voor mijzelf een aantal doelen opgesteld die dusdanig van omvang waren, dat ik er uiteindelijk niets mee heb gedaan. De uitdaging: hoe tackle je deze uitdaging. Heb je daar suggesties voor?

    Beantwoorden
 2. Irma Donkersloot
  Irma Donkersloot zegt:

  1. Activiteiten plannen op lange termijn. 2. Minder “achter de rolstoel” en meer tijd om te ondernemen. 3. Online beter profileren en gestructureerd aanpakken.
  Geweldig een hond. Mis onze lab nog altijd en inderdaad je komt veel meer buiten….

  Beantwoorden
 3. Willem
  Willem zegt:

  Mooie vraag en juist dat waar het voor elke ondernemer om zou moeten draaien! Ik ga 2018 gebruiken om de contouren uit te zetten om in 2020 aan de top van de markt te staan als interim manager. Gerichte training, bewuste keuze voor opdrachten en vlieguren maken. Nu al zin in!

  Beantwoorden
 4. Anita Delfos
  Anita Delfos zegt:

  Mijn focus voor 2018 is de online cursus noten lezen die ik aan het maken ben. De cursus voor beginners is klaar en de eerste betalende klanten hebben zich al aangediend. Nu zorgen dat ik het goed in de markt zet en verder met de ontwikkeling voor de vervolg cursussen voor gevorderde leerlingen.
  Ik wens je een fijn jaar Bart en bedankt voor je inspiratie!

  Beantwoorden
 5. anita janssen
  anita janssen zegt:

  mijn focus gaat dit jaar naar het herdefiniëren van mij als persoon en in welke richting ik mijn focus moet gaan richten. Ik heb gemerkt dat deze het laatste jaar te versplinterd is geworden. Geweldige hond!!!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.