Leren loslaten & Geluk

Geluk is een wonderlijk iets. Iedereen is er zijn hele leven naar op zoek. Het lijkt wel een speurtocht die altijd blijft voortduren. En iedere keer proberen we weer iets anders om het geluk te vinden. We zijn op zoek naar het volgende rode lintje in het bos en iedere keer als we het rode lintje gevonden hebben, zijn we weer even zo blij als een kind. Om vervolgens direct weer op zoek te gaan naar het volgende rode lintje.

Loslaten is eigenlijk een beetje sterven aan jezelf. Iedere keer laat je een stukje los van wat ooit veilig en comfortabel voor je was. Je probeert beetje voor beetje uit je comfortzone te komen om hiermee uiteindelijk het volgende rode lintje te bereiken op zoek naar de schat die aan het einde verborgen ligt.

In de laatste zeven jaar van mijn leven is er veel gebeurd. Ik ben ooit begonnen als goochelaar op bruiloften en partijen. Dit liep zo goed dat ik op een bepaald ogenblik zoveel aanvragen kreeg dat ik de helft doorstuurde naar collega’s. Op mijn 21e besloot ik er een bedrijf van te maken. De eenmanszaak werd een BV en er werd een merk vastgelegd. Kantoor gehuurd, grotere auto, mensen op kantoor … En op een bepaald moment kwam ik erachter dat het me helemaal niet gelukkig maakte. Een jaar heeft het geduurd voordat ik de beslissing durfde te nemen om e.e.a. in de verkoop te zetten. Ik zou gaan doen waar ik echt gelukkig van werd: doen wat ik leuk vind met mensen van wie ik hou in een omgeving waarin ik iets kan bijdragen.

Sleutel tot geluk
En specifiek dat laatste is de sleutel voor mijn geluk: iets kunnen bijdragen aan anderen. Het kunstje dat ik al jaren deed (het verkopen van artiesten voor evenementen) zou ik nu gaan doen in een ander segment zodat ik een boodschap zou kunnen uitdragen. EchteSprekers (een sprekersbureau) was geboren. Drie maanden en een kleine 5.200,- euro verder kom ik tot de conclusie dat ik de veilige weg heb gekozen. Ik dacht uit mijn comfortzone te gaan door een ander segment te kiezen, maar eigenlijk bleef ik in mijn comfortzone door hetzelfde spel te blijven spelen als ondernemer.

In mijn vakantie in Italië hadden we een prachtig uitzicht over het Gardameer. Zo’n typisch uitzicht dat je aan het denken zet over waar je nu eigenlijk mee bezig bent. Ik heb de laatste jaren diverse workshops en trainingen gevolgd (o.a. over ‘doelen stellen’) en letterlijk honderden boeken gelezen. Iedere keer weer kom ik erop terug dat ik het meest gelukkig ben als ik zelf met mensen werk. Maar ja, dat betekent afscheid nemen van de grote droom. De droom een imperium te hebben aan bedrijven, om echt iets te betekenen. Om groots te zijn.

Grootsheid
Grootsheid. Een prachtig woord. Groots zijn. Wanneer ben je groots? Deze vraag heeft me vrijwel mijn hele vakantie beziggehouden. Ben je groots als je een ondernemer bent met grote bedrijven? Als je een groot huis hebt? Grote auto’s? En welke prijs betaal je daar dan voor? Zou je ook groots kunnen zijn als je gewoon geniet van het leven en iedere dag iets doet om iemand anders te helpen? Een paradigmaverschuiving vond plaats in mijn denken. Grootsheid was wellicht toch niet wat ik dacht dat het was.

En toen kwam de grote beslissing. Wat wil ik nu écht met mijn leven? Blijven doorgaan met mijn ondernemingen, gewoon omdat het veel geld oplevert? Of liever een paar maanden iets minder, vervolgens gaan doen waar ik écht gelukkig van word en dan vertrouwen dat al het andere een automatisch gevolg is? Ik heb vaak tegen mijn liefste gezegd dat ik het gevoel had in een rijdende trein te zitten die ik zelf in beweging heb gezet, maar dat ik de rem niet kon vinden. Ik wilde eruit maar wist niet hoe. Gewoon doen. Ik heb zoveel gedaan in mijn leven. Altijd actie ondernomen. Doorgaan. Gaan. En nu was mijn grote kracht mijn zwakte geworden. Dat wat ik had opgebouwd leverde me zoveel op dat het een veilige haven was geworden. Een rood lintje in de speurtocht van mijn leven met een grote tafel met limonade en koekjes. Al op vroege leeftijd heb ik mogen leren loslaten, maar dit was misschien een stap te ver. En toch heb ik de keuze durven maken om los te laten. Succes (of geluk) is een resultaat en geen doel.

Vrijheid
Vrijheid. Dat is het woord dat het beste beschrijft wat ik nu ervaar. Vrijheid om weer te spelen. Om te doen wat ik leuk vind. Om te creëren en om aan relaties te werken. Ik wil iedere dag bezig zijn met plezier maken en anderen helpen met hun speurtocht in het leven. De rode lintjes hoef ik dan niet te zoeken, die komen vanzelf op mijn pad.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.