Hoe word ik duurzaam succesvol?

Iedereen wil succesvol worden, maar hoe doe je dat op een manier die duurzaam is, waardoor je bereikt wat je wil in je leven?

Succesvol op lange termijn

Regelmatig vragen mensen zich af: ‘Hoe word ik succesvol op lange termijn?’ Deze vraagt leeft zowel onder studenten als ondernemers. Ondernemers vragen zich af: ‘Hoe ga ik duurzaam mijn bedrijf bouwen? Hoe word ik succesvol?’ Het antwoord op deze vragen lees je in onderstaande blog.

Persoonlijk succes

Als je kijkt naar succes, dan zijn er verschillende soorten. Allereerst heb je persoonlijk succes, wat de basis is van alle succes:

 • Wat is belangrijk voor jou in je leven?
 • Waar sta je voor?
 • Wat zijn jouw kernwaarden en leef je die ook na?
 • Volgens welke mentale regels leef je?
 • Wat zijn jouw overtuigingen?
 • Heb je de kennis en kunde, en skill set om die regels ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren?

Heb je gedragsstrategieën om effectief te zijn?
Jouw persoonlijk leiderschap, jouw persoonlijk succes is de basis voor alle andere zaken. Tony Robbins zegt: ‘Succes is tachtig procent psychologie en slechts twintig procent kennis’. Jouw persoonlijk leiderschap is de sleutel.

Zakelijk succes

De tweede vorm van succes is zakelijk succes. Zakelijks succes gaat over hoe je een leider wordt over je bedrijf. Niet over jouw leven, maar over jouw bedrijf. Hoe ga je zakelijk leiderschap creëren? Daar is een methodiek voor. Neem bijvoorbeeld het boek ‘MKB Canvas’. Dit boek wordt gebruikt door de Zakelijk Succes Academie bij de tweedaagse leiderschapsseminars en is een hele praktische methodiek om zakelijk succesvol te worden. Er is een strategie voor het uitbouwen van jouw bedrijf, want dat is al honderdduizend keer door anderen gedaan. Het beste is dat je de meest effectieve weg volgt ernaartoe.

Financieel succes

Hetzelfde geldt voor financieel succes. Er zijn strategieën om financieel succesvol of financieel vrij te worden. Ook als je in de schulden zit, zijn er manieren om financieel vrij te worden. Uitdaging: niet veel mensen zijn zich ervan bewust, niet veel mensen hebben mensen om zich heen om ze te stimuleren en niet veel mensen zoeken actief naar de weg ernaartoe.

Ongezonde gewoontes overboord gooien

De eerste vraag die je jezelf in deze moet stellen is: Wie word je als je op deze manier doorgaat? Als je je defecte gedragsstrategieën c.q. ineffectieve gewoontes blijft doorzetten, wie word je dan op lange termijn?

Een voorbeeld: als je elke dag een Snicker eet in plaats van een appel, heeft het cumulatieve effect van elke dag chocolade eten in plaats van appel een serieuze impact op je gezondheid.

Nog een voorbeeld: als je je partner afbreekt in plaats van opbouwt, kan je relatie c.q. je partner dat lange tijd aan, maar op een gegeven moment ‘knapt’ het. Je relatie is de basis van je leven, dus je hebt effectieve strategieën nodig om ervoor te zorgen dat je weet hoe je een goede relatie bouwt.
Financieel: als je meer uitgeeft dan er binnenkomt en je blijft dat consistent doen, dan kan het niet anders dan dat je failliet gaat.

Principes

Als je kijkt naar succes, zijn er drie niveaus waarop je kunt sturen. Het belangrijkste niveau dat je moet begrijpen, is het principeniveau: principes. Principes zijn de regels waarop deze schepping opereert. Je bent zelf een schepper. Als je wilt scheppen, dien je principes te volgen. Voorbeelden van principes zijn:

 • als je iets oppakt en je laat het vallen, gaat het principe van zwaartekracht in werking. Het voorwerp valt naar beneden;
 • er is een principe van de ‘emotionele bankrekening’ van Covey: je kunt erop storten en je kunt ervan afhalen;
 • cumulatief effect is ook een principe: als je op lange termijn kleine dingen doet, heeft dat een positief of negatief effect.
  En zo zijn er vele principes.

Het begrijpen van principes en deze toepassen is universeel, in elke cultuur, om succesvol te worden. En het mooiste is, ze zijn al in de schepping gelegd.

Strategie

Als je het hebt over bijvoorbeeld een investering in je emotionele bankrekening, dan is jouw vraag: ‘Is er een manier waarop ik kan investeren in mijn emotionele bankrekening?’

Wat is effectief om te investeren? Een strategie voor de emotionele bankrekening voor relaties, bijvoorbeeld ‘De vijf talen van de liefde’ door Gary Chapman. Hij heeft een strategie ontdekt, gebaseerd op het principe van de emotionele bankrekening. Er zijn vijf manieren waarop iemand zich geliefd kan voelen. Deze strategie maakt dat het principe veel effectiever toepasbaar is.

Als je financieel vrij wilt worden, dan is één van de principes compound interest: geld waar rendement op zit en vervolgens heb je rendement op rendement. Dat is het principe. Maar de strategie is dat je bijvoorbeeld gaat investeren in beleggingsfondsen, in indexfondsen. Als je het principe van compound interest niet begrijpt, pas je nooit de strategie van beleggen toe.

Het principe van zakelijk succes is dat je degene moet zijn die de meeste toegevoegde waarde levert. De strategie is alleen: ‘Welke producten en diensten ga ik aanbieden?’ Als je het principe van toegevoegde waarde niet snapt, lever je nooit de juiste toegevoegde waarde.

Tactiek

Het grootste, meest impactvolle niveau is principes, het tweede niveau is strategie en het derde niveau is tactiek. Tactiek is: ‘Wat gebruik ik, op welk moment: welke tool, methode, strategie?’

Principes, strategie en tactiek

Als voorbeeld een relatie. Het principe: de emotionele bankrekening. De strategie voor iemand om zich geliefd te voelen: cadeaus. Tactiek: mijn vrouw wordt blij van een bos bloemen.

Het principe van zakelijk succes: zorg dat je de meeste toegevoegde waarde levert. Strategie: een product ontwikkelen dat een groot verschil maakt voor mensen. Tactiek: zorgen dat het product behapbaar is in een reader, zodat mensen stap voor stap door een stappenplan heen kunnen.

Het principe van financieel succes: compound interest: rente op rente. Strategie: investeren in indexfondsen, risico’s spreiden, dekkingsgraad verspreiden. Tactiek: in welk beleggingsfonds wanneer in te stappen. Per maand beleggen of in een keer investeren?

Langdurig succes heel praktisch en tastbaar maken

Er zijn drie niveaus: principes, strategie en tactiek. Nu is de grote vraag: Wat moet je nu gaan doen?
Er zijn vier dingen die je moet gaan doen als je op lange termijn succesvol wilt zijn.

1. Een ongelooflijk duidelijke richting hebben

Wat is jouw visie voor jouw leven, bedrijf, relatie, financiën? Wat is jouw richting? Als je geen helderheid hebt over de richting, wordt het zeer moeilijk om die richting te realiseren en ga je alle kanten op. Als er geen visie is, dan wordt het zeer moeilijk om resultaten te bereiken en succesvol te worden.

2. Zorg voor de beste strategie, tools en coaching, op het juiste moment

Elke strategie die je nodig hebt, is al honderdduizend keer bedacht, uitgevonden en voorgedaan. Je hoeft niet zelf te bedenken hoe je dit wil. Dit ‘wiel’ is al honderdduizend keer uitgevonden. Sterker nog, als jij vandaag autorijdt, dan profiteer jij van honderdduizend kleine ‘wieltjes’ die zijn uitgevonden. Honderdduizend uitvindingen die ervoor zorgen dat jij in een machine kan rijden, waarover je niet na hoeft te denken.

Albert Einstein zei: ‘I’m standing on the shoulders of giants’. Daarmee verwees hij naar het werk van Isaac Newton. Hij zei dat hij de relativiteitstheorie heeft kunnen ontwikkelen, omdat hij zoveel werk van anderen heeft gelezen en begrepen. Anderen hebben het werk voor hem gedaan.
Dat is wat jij te doen hebt. Zorg voor de juiste strategie, coaches en mensen.

3. Creëer alignment van binnen

We hebben allemaal innerlijke conflicten. Beperkende overtuigingen en bevrijdende overtuigingen die met elkaar in conflict zijn. Overtuigingen die in conflict zijn met je waardesysteem. Het kan heel goed zijn om af en toe naar een therapeut toe te gaan om serieus een intern conflict op te lossen. Het helpt je de stress van het conflict van je af te praten en de therapeut stelt vragen die je zelf niet kunt bedenken. Zo kom je een laag dieper in je bewustwording. Je zorgt er dan voor dat je weer alignment krijgt en dat je weer in beweging komt. Remco Claassen zegt ook: ‘Iedereen heeft een ‘peut’ (therapeut) nodig’.

4. Acties

Helderheid over de richting, de beste strategieën, tools en coaching en vervolgens je innerlijke conflicten oplossen. Daar komen acties uit voort.
Het is het laatste wat je te doen hebt: acties nemen. Tussen waar je nu staat en waar je naartoe wil, zitten acties. Hoe meer acties je neemt, hoe sneller je resultaat realiseert. De uitdaging is om in beweging te komen, in beweging te blijven en de juiste richting aan te houden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.