Ben jij bereid om voor goud te gaan, of neem je genoegen met een laatste plaats? 5 Tips over topsporters…Waarschijnlijk heb je de afgelopen weken, net als ik, regelmatig naar de olympische spelen gekeken. Wellicht heb je er stiekem weleens over nagedacht hoe het zou zijn om zelf een gouden plak te halen? Maar… waarschijnlijk is dat niet voor je weggelegd. Of wel?

De spelen van je leven
Hoewel je misschien geen olympische topsporter bent kun je wel voor goud gaan. Je kunt dan wellicht niet mee doen aan de olympische spelen, maar feitelijk zijn we allemaal iedere dag bezig met de spelen van ons leven. Iedere dag hebben we de mogelijkheid om ons leven vorm te geven. Om ervoor te kiezen om door te vechten voor onze dromen en idealen of om het op te geven en te besluiten dat een laatste plaats ook goed genoeg is.

Ben jij bereid om voor goud te gaan in je leven?
Heb je de kracht om door te zetten wanneer het even tegen zit? Heb je de moed om los te laten wanneer het niet anders kan? Durf je 100% te gaan voor je dromen of idealen? Hieronder 5 tips om voor goud te gaan in de spelen van je leven.

5 Tips om voor Goud te gaan

Tip 1. Durf te dromen!
Iedere topsporter droomt ervan om ooit op de olympische spelen goud te halen. En jij? Waar droom jij van? Misschien droomde je als wel dat je topsporter zou worden. Of wellicht droomde je ervan om dokter, piloot of astronaut te worden. Wellicht heb je die droom opgegeven en heb je een baan aangenomen omdat die kans nu eenmaal op je pad kwam. Ben je echt gelukkig met wat je nu doet? Zo ja: super, niets meer aan doen. Niet echt gelukkig? Durf dan weer te dromen. Als alles mogelijk zou zijn, wat zou je dan gaan doen? Wat betekent ‘goud halen’ voor jou? Met wie zou je zijn? Waar zou je je bevinden? Neem eens tien minuten om voor jezelf een beeld te maken van hoe de toekomst van je dromen eruit zou zien.

‘If you can dream it, you can do it’ – Walt Disney

Tip 2. Geloof in jezelf
Iedere topsporter die voor goud gaat gelooft in zichzelf. Dat is ook belangrijk. Als je niet gelooft dat je voor goud kan gaan dan zul je nooit hard werken om ook echt goud te halen. Misschien heb je ooit een droom gehad met een duidelijk visie wat voor jou ‘goud halen’ betekent. En wellicht is deze droom door je omgeving belachelijk gemaakt of hebben mensen je duidelijk gemaakt dat je dat nooit kunt halen. Onzin! Je kunt alles waar je echt voor wilt gaan. Durf te geloven in jezelf en je zult verder komen dan je denkt! Wat houdt jou nu tegen om in jezelf te geloven? Met welke beperkende overtuigingen ga jij korte metten maken?

‘Of je nu geloof dat je iets kunt of niet, in beide gevallen heb je gelijk’ – Henry Ford

Tip 3. Zorg voor een duidelijke missie
Topsporters weten waarom ze voor goud willen gaan. Weet jij waarom je voor goud zou willen gaan in je leven? Wat gaat het je opleveren als je je volledig inzet om je droom achterna te gaan? Als je weet waarom je doet wat je doet dan zal het makkelijker worden om door te zetten in momenten dat het moeilijk is. Denk eens na over je drijfveer. Wat wil je echt en waarom wil je dat? Wat gaat het jou persoonlijk opleveren? En… wat gaat het opleveren voor de mensen in je omgeving?

‘Wanneer je je missie ontdekt zul je voelen wat het van je eist. Het vult je met enthousiasme en een brandend verlangen om eraan te werken’ – W. Clement

Tip 4.  Maak een plan
Topsporters maken een duidelijk plan en laten zich coachen bij dit plan. Het hebben van een droom is belangrijk, volledig voor die droom gaan is minstens even belangrijk maar als je geen duidelijk plan maakt dan kom je er niet. Zorg ervoor dat je een plan hebt wat je wanneer gaat doen om aan je droom te werken. Hoe ga je om met je relaties? Hoe ga je om met je tijd? Waar geef je je geld aan uit? Welke boeken ga je wanneer lezen? Hoe duidelijker je plan, hoe makkelijker het is om voor goud te gaan.

‘Winnaars maken een plan, verliezers maken excuses’ – Marc Lammers

Tip 5. Kom in actie!
Topsporters trainen, trainen en trainen.  Je kunt geen goud halen zonder daarvoor te werken. Hoe meer actie je onderneemt richting je droom, hoe sneller je er zult komen. Welke acties kan jij nemen om dichter bij je droom te komen? Met wie ga je een afspraak maken? Wanneer? Wie ga je bellen om te vragen of je gecoacht kan worden? Hoe eerder je actie onderneemt volgens het plan dat je gemaakt hebt hoe sneller je goud zult behalen!

‘Actie is de fundamentele sleutel tot alle succes’ – Pablo Picasso

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *