Framework voor een effectieve verkoop video

Toen ik jaren geleden startte als trainer was me al duidelijk dat video de toekomst zou worden in je marketing. Ik had een dure videocamera gekocht en wilde er graag mee beginnen. Toch durfde ik niet. Want wat moest ik vertellen? En wie zat er nu op mij te wachten? Werken met groepen deed ik met veel plezier en ging me gemakkelijk af, maar om nu in een lens te praten. Zonder interactie. Brrr… ik had last van koudwatervrees.

Inmiddels is het gebruik van video’s volledig opgenomen in mijn online marketing strategie. Niet zelden maak ik een video als ik iets wil vertellen over een nieuwe product of dienst. Ik ga voor een camera staan, begin te praten en een half uur later heb ik een video klaar. Voor alle dienstverlenende ondernemers zijn videos belangrijk in hun online marketing. Als dienstverlener ben jij de spil in je onderneming. Je klant huurt jouw in. En dat doet hij alleen als hij vertrouwen heeft in je. Een goede video waarin jij jezelf verkoopt kan heel veel impact hebben.

Video’s zijn belangrijk in je online marketing!

Werk jij in je online marketing al met video’s? Dan weet je hoe effectief het is om je klanten via video iets te vertellen over de diensten die je aanbiedt. Een dergelijke video wordt ook wel een verkoopvideo genoemd. De reden dat zo’n video zo goed werkt is omdat je klanten kunnen horen en zien wie je bent en wat je doet. Binnen tien seconden hebben klanten op onbewust niveau al een keuze gemaakt of ze met je in zee willen. Goed leren presenteren voor de camera loont absoluut de moeite, maar is niet makkelijk. Het duurt een tijd voor je ontspannen voor de camera staat. Een effectief framework voor een verkoopvideo kan je helpen om direct meer impact te behalen. En daarom heb ik zo’n framework voor je uitgewerkt.

Het framework

1. Dit is wie ik ben en wat ik doe.
“Ik ben (naam), oprichter van (naam bedrijf) en ik help (deze mensen of organisaties) om (dit te bereiken).
2. Herken je een van de volgende uitdagingen?
Beschrijf de problemen en uitdagingen waar je klanten mee worstelen.

3. Dan ben je niet de enige.
Dit is namelijk wat ik bij klanten zie. Geef een levendige beschrijving van voorbeeldsituaties van klanten. Vertel wat je eerder heb meegemaakt bij klanten die niet de gewenste resultaten bereiken.

4. Dit is mijn verhaal
Vertel waarom je bent gaan doen wat je doet. Vertel iets over je achtergrondinformatie. Hiermee laat je zien dat jij ‘expert’ bent en dat jij je klanten echt verder kan helpen door de kennis, kunde of ervaringen die jij hebt.

5. Dit is wat ik doe en dit is wat daarbij belangrijk is.
Maak duidelijk wat jouw werk is en wat je visie is op jouw vakgebied. Laat in de vorm van de beschrijving van je werk duidelijk zien waarom jij onderscheidend bent van collega’s die hetzelfde doen.

6. Bewezen resultaten
Beschrijf wat de resultaten zijn van klanten die je hebt geholpen. Gebruik hierbij de ‘felt-found-feel’ techniek. Deze techniek is één van de krachtigste verkooptechnieken voor video en het schrijven van salespages. De techniek houdt in dat je eerst beschrijft welke gevoel je klanten hadden voor ze met je in zee gingen. Daarna beschrijf je wat ze hebben ontdekt toen jij ze begeleidde en wat ze nu van je vinden.

7. Call to action
– Wil je meer weten over…
– Ben je geïnteresseerd in…
– Vind je het leuk om…
– … doe dan (call to action)

Voorbeeld van dit framework

Dit is hoe het framework er in de praktijk uit zou kunnen zien.

1. Dit is wie ik ben en wat ik doe.
Hallo, ik ben Mirjam Jansen, eigenaar van trainingsbureau ‘De Communicatiefabriek’ en ik help teams om beter met elkaar samen te werken.

2. Herken je een van de volgende uitdagingen?
Wellicht herken je het volgende. Je hebt een team van stuk voor stuk goede medewerkers maar op een of andere manier werken ze niet lekker samen.

3. Dan ben je niet de enige.
Als je dat herkent dan ben je niet de enige. Regelmatig word ik ingehuurd door teamleiders die met hun handen in het haar zitten. Projecten komen niet op tijd af of er is weinig tot geen communicatie onderling. Eén van mijn klanten vroeg zich zelfs af of hij wel een goede teamleider was. En dat is jammer, want het kan anders.

4. Dit is mijn verhaal
Al 5 jaar werk in in organisaties om mensen op één lijn te krijgen. Nadat ik zelf als teamleider bij een grote bank had gewerkt kwam ik erachter dat er iets was wat ik anders deed dan mijn collega’s. Op een of andere manier lukte het me om resultaat te bereiken met mijn team. En dus besloot ik om te kijken of ik dit ook zou kunnen doen voor andere organisaties. En… met succes!

5. Dit is wat ik doe en dit is wat daarbij belangrijk is.
Eén van de dingen die het meest belangrijk zijn als ik met een team werk is om ervoor te zorgen dat ze een gezamenlijke visie hebben over waar ze naartoe gaan. Daarom zijn de trainingen die ik verzorg niet alleen gericht op het verbeteren van de communicatie, maar ook om ervoor zorgen dat iedereen dezelfde ideeën heeft over wat er bereikt moet worden.

6. Bewezen resultaten
In de praktijk werkt het fantastisch om eerst met elkaar samen te zitten, en dan pas te gaan praten over communicatie en gedrag. Regelmatig hoor ik van klanten terug dat er écht iets is veranderd binnen het team omdat iedereen begrijpt waarom ze doen wat ze doen.

7. Call to action
Nu zou ik je nog veel meer kunnen vertellen over de inhoud van mijn werk, maar wellicht wil je zelf even rondkijken. Neem even een kijkje op een van mijn pagina’s onder het kopje diensten of neem vrijblijvend contact met me op via de superduidelijk en felgele maar o zo lelijke call to action button hieronder. Ik zie je graag binnenkort.

Ik hoop dat dit framework je helpt om de eerste stappen te zetten met het maken van een verkoopvideo. De eerste keer is het moeilijkste. Gelukkig wordt het steeds makkelijker.

Heb jij al eens een video gemaakt om te gebruiken in je marketing? Wat heeft het je opgeleverd? Wat houdt je tegen om ermee te starten? Laat hieronder je reactie achter:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.