Flow: de psychologie van de optimale ervaring

Flow is een wat vaag begrip, dat we allemaal wel eens gebruiken, maar waarvan het lang niet altijd duidelijk is wat we ermee bedoelen. Het is theoretisch een mentale toestand waarin we volledig opgaan in een activiteit, met de motivatie en energie om een gezonde focus aan te brengen. Zodra we een flow ervaren zijn onze gevoelens, verlangens en gedachten in harmonie, waardoor we veel succes kunnen boeken met de voortgang van het proces waar we aan werken. Het is van grote toegevoegde waarde wanneer we een flow ervaren, waardoor het de kunst is om hier naartoe te werken.

Flow: the psychology of optimal experience

De FLOW theorie kan ons helpen om een optimal experience te bereiken, waarin we hard werken aan het proces waar we interesse in hebben. De theorie onderbouwt wetenschappelijk hoe we ervoor zorgen dat we in een flow terecht kunnen komen en het maximale uit onze tijd of andere resources kunnen halen.

Flow zorgt ervoor dat je meer bereikt en effectiever bent

Een moment van flow is op meerdere manieren van toegevoegde waarde. Het zorgt er allereerst voor dat we ons aangenaam, nuttig en zinvol voelen. We werken aan een proces dat van waarde is, ons verder kan helpen en bijdraagt aan een positief resultaat. Daarnaast zorgt de flow ervoor dat we een groei in het zelfvertrouwen ervaren en we merken dat we de eigen waarde verder kunnen vergroten. Dit legt bovendien de basis voor een volgend succes, omdat we het vertrouwen winnen dat we ook daarin kunnen slagen en van toegevoegde waarde kunnen zijn. Je werkt in een moment van flow op de top van je kunnen, waardoor je de motivatie krijgt om hiermee door te gaan en er meer tijd in te steken.

Op het moment dat je in flow verkeert zal je bovendien sneller een nieuwe uitdaging aangaan en kun je jezelf gemakkelijker motiveren om het beste uit jezelf te halen. Je doet wat je graag doet, maar je durft het daarnaast aan om grenzen te verleggen en nieuwe kansen aan te grijpen. Het gaat je hierbij niet om de extrinsieke beloningen die je daarvoor krijgt, maar vooral om de innerlijke voldoening die je hieruit kunt halen. De flow zorgt voor een opwaartse spiraal, waarmee je ervoor zorgt dat je je capaciteiten maximaal kunt benutten.