De omslag van de ZSA: Doen waarvoor je gemaakt bent…

Heb je weleens zo’n periode meegemaakt dat je dacht: “Wat een ongelooflijke achtbaan was dat?” Check. Same here. Ook weleens in een situatie gezeten dat je dacht “dit is groter geworden dan mijzelf, maar ik ben niet happy met hoe het eruit ziet?”. Check. Ik kom net uit zo’n periode en heb besloten een aantal grote veranderingen door te voeren. Met als doel me weer terug te brengen op mijn eigen pad.

De enige weg naar lange termijn geluk is door het maken van krachtige en duidelijke keuzes die passen bij jouw persoonlijke reis. Telkens weer.

De reis van de ZSA

In oktober 2013 startte ik met mijn allereerste seminar voor ondernemers met een duidelijke droom: ik wilde ondernemers helpen om hun dromen te realiseren met de Zakelijk Succes Academie. Het liefst voor zo groot mogelijke groepen. Impact maken in het leven van mensen. Mensen echt verder helpen. En, zoals dat vaker gebeurt als ik gepassioneerd ben over iets… het begon vanzelf te groeien en ging vrijwel moeiteloos. Totdat ik doorhad dat het groeide. Toen moest het sneller groeien en groter worden. Bijna drie jaar lang ben ik bijgestaan door mijn (destijds businesspartner) en goede vriend Joël en door onze eventmanager (en inmiddels goede vriendin) Gerina. Een fantastische tijd.

Alles ging goed. Tot ik in augustus 2017 besloot dat het anders moest. Sneller. Groter. Beter.
In november 2017 organiseerden we het ExpertSummit. 2x 500 ondernemers in de zaal. Gaaf. Twee maanden voor het ExpertSummit heb ik afscheid genomen van Joël, die zijn eigen bedrijf Succeswebsites zou uitbouwen. Vervolgens twee businesscoaches aan boord gehaald, om zo zeker te weten dat we de groei aankonden. Binnen een maand nam ik afscheid van een van hen. Een behoorlijk intensief jaar volgde. We wilden groter groeien. Meer klanten. Meer geld. Meer omzet. Richten op MKB’ers. Met groeien als een doel op zich. En we hebben ons de blubber gewerkt. Met resultaten die bovengemiddeld waren, maar volgens mijn interne lat toch tegenvielen. Het ging niet snel genoeg, hoeveel Pokon ik er ook op gooide en wat de resultaten ook waren.

Vorig jaar kwam ik erachter dat de opzet van de ZSA voor mij niet werkte. Alleen… hoe het wel werkte en hoe we wel konden groeien was me niet duidelijk. Ik dacht dat het kwam door de verkeerde visie. En dus heb ik na diverse heisessies met mijzelf en mijn raad van advies mijn visie aangepast.

We zouden drie dingen gaan doen:

 1. De ZSA moest 100% zelfstandig opererend worden
 2. De ZSA moest de grootste organisatie van Nederland worden
 3. We moeste een ’serieuze’ opleider worden

En zo gingen we onderweg. Drie nieuwe coaches erbij. Gave mensen en voormalig klanten van me. Samen met Vanessa Valkhof hard gewerkt aan de PostHBO accreditatie. Plugin ontwikkeld. Samenwerking met Springest gezocht. Trainingen uitbesteed. CRM pakket opnieuw ingericht. Sales systeem erbij. Twee nieuwe programma’s aangeboden. Masterclasses opgeschaald naar een maandelijks masterclass. Nieuw drukwerk. KvK startersdagen. BNR Campagne ingekocht. Backoffice manager erbij.

En… we groeien. Nog steeds. Maar vooral op basis van referenties van klanten die gewoon enthousiast zijn. En zo moet het.

Wel groeien maar niet gelukkig zijn met wat je doet.

Voor mijn vakantie kwam ik tot de conclusie… Het is gelukt. De trainingen zijn uitbesteed. Iedereen zit op z’n plek. We zijn PostHBO geaccrediteerd. Het salessysteem draait. Ik mag trots zijn op mijzelf. Alleen… ik ben niet gelukkig. Ik ben aan het managen. Niet aan het spreken. En de helft van de ondernemers in de zaal ken ik niet meer persoonlijk. Terwijl dat juist de hele reden was dat ik dit ooit begonnen ben.

Voor mijn vakantie was een keerpunt voor me. Dit. Moet. Anders.
In mijn vakantie viel het kwartje: “Ik wil geen dag langer leven in een (zelf gecreëerd) systeem waarin ik ongelukkig ben. Ik moet mijn hart weer volgen en mijn roeping achterna gaan; mensen inspireren om het beste uit hun leven te halen. Iets van Gods Liefde laten zien in een wereld vol gekte. Tijd om de Zakelijk Succes Academie opnieuw in te richten. Te ‘ontmantelen’ bijna. Zodat ik mijn roeping weer kan volgen.”

De grote keuze: klaar voor het volgende niveau
Inmiddels is het ruim een maand geleden dat ik voor een keuze stond: ga ik mijn bedrijf verkopen? Dat heb ik twee keer eerder gedaan. Als goochelaar zette ik in 2006 een artiestenbureau op en tegen de tijd dat we ruim 30 websites hadden en een serieuze omzet heb ik de boel verkocht. Ik wilde niet langer managen en weer voor groepen staan. Bedrijf verkocht en gestart als spreker.

Niet veel later heb ik in 2010 een trainersbureau overgenomen. Binnen een jaar liep het serieus door en werd ik manager. Toen ik daar niet blij van werd heb ik de boel weer verkocht.

In het afgelopen jaar heb ik een aantal verkennende gesprekken gehad over de verkoop van de ZSA. Alleen… ik kan er niet mee stoppen. Dit is mijn passie. Dit is ‘wat ik te doen heb’. Een verschil maken vanuit echtheid in een markt die gedomineerd wordt met bullshit businesscoaches.

En weer kwam dezelfde vraag op mijn pad: “Geloof je dat je gemaakt bent voor je droom?”
Het heeft maanden geduurd voor ik de keuze durfde te maken. “Wat zouden mijn klanten van me denken?” “Lijkt het niet alsof ik alle kanten op ga?” “Kan ik dit wel maken tegenover Chantal, de coaches en de trainers?” En meer van dat soort vragen. Tot ik in mijn vakantie een heel heldere vraag kreeg die ik vele malen eerder heb gehad: “Geloof je dat je gemaakt bent voor je droom? Geloof je dat je gemaakt bent om te spreken? En… vertrouw je het Proces?”

Bart, geloof je dat je gemaakt bent voor je droom?

Het antwoord was helder. Ik heb in de afgelopen achttien jaar ruim 6.000 uren voor groepen gestaan. Daar ben ik voor gemaakt. Om impact te maken. Ik kan prima managen, dat heb ik voor mezelf bewezen inmiddels. Ik word er alleen niet gelukkig van.

En dus heb ik in de afgelopen maanden besloten om te stoppen met de organisatie waarbij er andere trainers en coaches voor me werken en ben ik terug gegaan naar mijn eerste passie: spreken, trainen en schrijven. Omdat ik daar de meeste impact maak.

Chantal heeft in de afgelopen maanden een hele gave nieuwe baan gevonden in een nieuw team en Ies, Lieselore en Lindemarie zijn lekker aan de slag met het uitbouwen van hun eigen bedrijf. Om hun eigen droom te realiseren. Ik ben ze enorm dankbaar voor hun inzet het afgelopen half jaar. We hebben een supergave afsluiting gehad met z’n allen inmiddels. Uiteraard gaan we gewoon verder met het vaste team waarmee we al jaren bouwen: Sanne, Gerina, Annemieke en Ronald.

Teamdag en afsluiting

Iedere ondernemer moet zich dit afvragen

Ik vertel ondernemers altijd dat ze moeten doen waarvoor ze gemaakt zijn en vooral niet moeten luisteren naar de bullshit van al die succesgoeroes die vertellen dat je met slimme trucjes snel rijk wordt. Niet dat dat niet kan… het zou alleen niet de belangrijkste reden moeten zijn waarom je doet wat je doet.

Dat is exact de vraag die ondernemers zich regelmatig moeten afstellen: “Doe ik nog wel waarvoor ik gemaakt ben of ben ik in een systeem / bedrijf terecht gekomen dat niet meer bij me past?”. Om vervolgens heldere keuzes te maken en hun bedrijf in te richten op een manier die past bij hun talenten, kwaliteiten en profiel.

De toekomstplannen: Zakelijk, Financieel & Persoonlijk Succes

Mijn toekomstplannen voor de komende vijf jaar zijn ongelooflijk helder geworden de afgelopen maanden.

 

 


Toekomstplannen
Allereerst blijf ik zelf het centrum van mijn bedrijven. Niet omdat ik het niet kan uitbesteden maar omdat ik heb ontdekt dat het ontwikkelen van mensen mijn roeping is in mijn loopbaan: ‘Serving God by developing people’. Het kan best zijn dat mijn team uitbreiding krijgt in de toekomst, maar dat zal altijd in dienst zijn van mijn missie.

 • Daarnaast ga ik een aantal boeken schrijven die me aan het hart liggen. Te beginnen met mijn nieuwe boek ‘Big dreams, small steps’ waarvoor de outline inmiddels helder is en het ISBN nummer is vastgelegd. Over twee weken ga ik lekker in een hotel zitten schrijven.
 • Komend jaar wordt mijn eigen bedrijfspand van 120 m2 opgeleverd, waar ik een prachtige trainingsplek heb met een eigen videostudio waar we met live publiek kunnen opnemen.
 • Ik ga (eindelijk) starten met een tweewekelijkse podcast komend jaar.

 

 

 

De komende vijf jaar ga ik me toeweiden om de Zakelijk Succes Academie nog beter te maken:

 • In 2020 gaan we met een vaste groep ondernemers een jaar lang volledig vernieuwd jaarprogramma doorlopen
 • Ik ga samen met voormalig klant en goede vriend Berend Oosterhuis in maart een Leiderschapsretreat organiseren
 • Ik ben aan het kijken naar een vervolgprogramma’s voor 2020 voor ZSA’ers

 

 

 • We gaan binnenkort beginnen met de Persoonlijk Succes Academie waar ik verder nog even niets over vertel.

Gave plannen. Zin om aan de slag te gaan. Vanuit rust, terwijl ik doe wat ik moet doen. Nu eerst afronden en lekker van zes weken zomervakantie genieten.

19 antwoorden
 1. Anneke Bakker
  Anneke Bakker zegt:

  Bart, wat ben ik blij met je beslissing! Ik heb bij jou de ZSA gedaan en dat kleinschalige, persoonlijke aandacht vond ik zo fijn en belangrijk. Dat het later zo groot en massaal werd, was niet aan mij besteed. Groot worden door klein te blijven en doen waar je gelukkig van wordt. Ik wens je heel veel succes, wijsheid en geluk met deze (nieuwe) stap in je carrière.

  Beantwoorden
 2. Leo
  Leo zegt:

  Hoi Bart,

  Het klinkt als een beste worsteling en gelukkig heb je geen letsel opgelopen. Als ZSA-er klinkt het een beetje dubbel maar het verhaal klopt als een bus. Ik wens je genoeg wijsheid en heel veel geluk en heel graag tot ziens!

  Leo

  Beantwoorden
 3. Martine
  Martine zegt:

  Beste Bart
  Een verhaal recht uit he hart, wat me ontroerd en diep raakt. Ik ben ook steeds meer van m’n pad af omdat de “goeroes” vinden dat online “het” is en makkelijk geld verdienen. Ik ben geboren om mensen tot rust te brengen en te ontspannen. Dat gaat me van nature makkelijk af.
  Fijn om weer van je te horen en zin om je weer eens te horen spreken.
  Een moedige keuze Bart!!

  Beantwoorden
 4. Salden Berthy
  Salden Berthy zegt:

  Dankjewel Bart,

  Ja heel herkenbaar “wat een ongelooflijke achtbaan is dat”
  In zo’n achtbaan zat ik tot gisteren ook, toen ik dacht dit moet anders. Ik ga ook veranderingen doorvoeren!

  En dan lees ik vanmorgen (is dat toeval)? De omslag van de ZSA: Doen waarvoor je gemaakt bent.

  Wat een prachtig stuk, zo mooi om te lezen!

  Dankjewel Bart voor het zo eerlijk delen met ons!

  Ik wens jou en Sanne privé alle goeds en veel Zakelijk Succes voor het hele team.

  We zien ons snel!

  Groetjes Berthy Salden

  Beantwoorden
 5. Dirkje
  Dirkje zegt:

  Wauw, Bart, wat een mooie en moedige keuze!

  Sneller en groter groeien hoeft niet beter te zijn, zeker niet als het voor jezelf niet goed (meer) voelt.

  Het verschil maken vanuit echtheid, je benoemt het heel treffend, dat was wat me zo aantrok in jou en in de ZSA. En dat ga je wéér doen. Geen stap terug dus, maar een stap vooruit.

  Weer doen wat jouw roeping is, ik vind het geweldig nieuws. Proficiat dus met deze beslissing. Ik wens je weer heel veel plezier toe bij het spreken, trainen en schrijven, en ik geniet er graag van mee!

  Beantwoorden
 6. Lilian van Zandbrink
  Lilian van Zandbrink zegt:

  ha Bart, dank voor dit bericht en wat ben je toch een schat van een vent. Dat. Dus. Dat kleinschalige dat tegelijkertijd zo groots is, daardoor heb je een blijvende waarde. Tot binnenkort maar weer, grt! Lilian

  Beantwoorden
 7. Nigel Stanton
  Nigel Stanton zegt:

  Ha ha ha … wat mooi dit. Ik krijg altijd de neiging om mooie filosofische dingen te schrijven als reactie op je berichten. Ook deze nodigt me weer uit. Maar ik laat het bij een welgemeende felicitatie. Gefeliciteerd lieve Bart. Mooi hoe je dit doet. Nou een kleintje dan … als jij durft jouw stap te zetten dan volgt je droom. Succes kerel!!!

  Beantwoorden
 8. Margreet
  Margreet zegt:

  Mooi om te lezen Bart! Jezelf de tijd gunnen om even achterover te leunen om jezelf af te vragen of je gelukkig wordt van wat je doet. Ik wens je veel succes en voor nu een fijne vakantie!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.