In een eerder blog beschreef ik een manier waarop je een toekomstvisie het beste kunt beschrijven. De volgende stap is inhoud geven aan je toekomstvisie. Dit doe je door het stellen van doelen. Dat begint met nadenken over wat je wilt hebben, wat je wilt doen en wie je wilt zijn. Geen makkelijke vragen. Maar er zijn andere vragen die je hierbij kunnen helpen.

Je voorstellen wat je wilt hebben

Het ontbreken van bepaalde materiële zaken (een veilig dak boven je hoofd bijvoorbeeld) kan je ongelukkig maken. Maar omgekeerd is het niet zo dat meer of mooiere spullen je per definitie gelukkiger maken. De waarde die je hecht aan je nieuwe telefoon of die nieuwe auto vaak is vaak sneller verdwenen dan je bij de aanschaf verwacht. Toch raad ik je aan om met het opschrijven van je materiële doelen te beginnen. Het is vaak het makkelijkste startpunt. Het is concreet en het helpt je om meer te weten te komen over wat jij belangrijk vindt.

Veel mensen laten zich, wanneer zij een doelstelling formuleren, beperken door de realiteit van vandaag. De vragen hieronder helpen je om je verbeelding te gebruiken en een lijst uit te werken van alles wat je zou willen hebben als de mogelijkheden onbeperkt zouden zijn. Door deze wensen op papier uit te werken wordt je verbeelding aan het werk gezet, en dat helpt je om in beweging te komen.

 • Wat zou je aanschaffen als geld onbeperkt zou zijn?
 • Hoe ziet je droomhuis eruit?
 • Wat voor een auto zou je rijden?
 • Wat voor vakanties zou je willen?
 • Welke reizen zou je willen maken?
 • Welke ervaringen heb je altijd al willen hebben?
 • Waar heb je als kind altijd al van gedroomd?
 • Wat voor relaties zou je willen hebben (Zowel in vriendschappen, familiebanden als in de liefde)?

Toen ik voor mezelf voor het eerst deze lijst maakte werd ik verrast door ideeën die in me opkwamen. Als kind droomde ik er altijd al van om vanuit mijn slaapkamerraam via een glijbaan m’n eigen zwembad in te kunnen duiken. Tot op de dag van vandaag is dat één van de beelden die me is bijgebleven. Als alles mogelijk is… waarom dat dan niet? 

Je voorstellen wat je wilt doen

Stel je voor dat je alles zou hebben wat je hart begeert, maar je zou iedere dag naar een verschrikkelijke werkplek moeten. Daar word je niet gelukkig van. Dus zorg dat je plezier hebt in wat je doet. En dat wat je doet bij je past. Welke doelen wil je bereiken? Als alles mogelijk is, wat is dan je antwoord op de volgende vragen (schrijf het op!):

 • Welke momenten in je leven maken je gelukkig?
 • Op welke momenten in je leven voel je verbinding met anderen?
 • Wat zeggen familie en vrienden over je wanneer ik ze zou vragen waar jij goed in bent?
 • Welke momenten in je leven geven je het gevoel echt iets bij te dragen?
 • Wat wil je veranderen in je directe omgeving of in de wereld als geheel?

Je voorstellen wie je wilt zijn

De derde belangrijke vraag die jezelf moet stellen als je een doelstelling formuleert is: ‘wie wil ik zijn?’

Geen gemakkelijke vraag. Ontdekken wie je bent is een reis die je hele leven duurt. Wie je bent staat niet vast. Je zit continu in een groeiproces. Iedere dag opnieuw leer je over jezelf, je relaties en je omgeving.

Welke talenten we bij onze geboorte hebben meegekregen kunnen we niet beïnvloeden. Wel kunnen we de keuze maken om de talenten die we hebben en bij onszelf herkennen verder te ontwikkelen. En om wat we nog niet hebben (maar wel willen) te verkennen en ons eigen te maken.

Det is een reis van het hoofd naar het hart. Bepaal welke eigenschappen je wilt ontwikkelen en koppel daar zo concreet mogelijk doelen aan. Ze zullen dan misschien niet allemaal direct deel uitmaken van wie je bent, maar dat worden ze wel.

Met het beantwoorden van deze vragen heb je een eerste stap gezet richting bereiken van je doelen. Meer inspiratie kan je vinden in mijn boek ‘Fluitend Veranderen’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *