De motivatie mythe

De motivatie mythe

Misschien herken je het wel: dat je hoofd zo af en toe helemaal vol zit. Er wordt vanuit je team heel veel van je gevraagd, je bent aan het opschalen en versneld aan het groeien, of je hebt een groot project aangenomen dat je moet aansturen.

Of je bent net gestart en je bent gewoon moe van de hoeveelheid vragen die je krijgt, het aantal succesvolle collega’s dat je om je heen ziet, terwijl jij maar blijft worstelen. Je wordt moe van de strategie en van alles wat er moet gebeuren. En je vraagt jezelf af: hoe raak ik weer gemotiveerd?

Maar motivatie is een mythe, motivatie bestaat niet! Het is niets meer dan een externe prikkel, die zegt: “Gas erop! Go, go, go!” En dan voel je je tijdelijk gemotiveerd, maar het zorgt er ook voor dat je de dingen op wilskracht doet. Soms zelfs geforceerd.

Mijn advies is daarom: vergeet motivatie! Motivatie is niet meer dan een mythe! Maar wat dan? Wat is dan effectiever? Je kunt motivatie beter vervangen door twee andere dingen, namelijk inspiratie en discipline.

Inspiratie vs motivatie

Wat ik in de afgelopen jaren als ondernemer heb gemerkt, is dat je motivatie op een gegeven moment verdwenen is. Als de financiële prikkel weg is, en je hebt een substantieel en groeiend bedrijf, dan kun je opeens de motivatie kwijt zijn. Dat heb ik zelf meerdere keren ervaren.

Of wanneer je gewoon ‘vol’ zit. Je moet je werk en privé in balans houden, er zijn allerlei stappen die je nog wilt zetten en je hebt ook nog allerlei acties open staan. Overal liggen briefjes en nog meer briefjes… dan is motivatie gewoon niet voldoende. Wat je op zo’n moment nodig hebt, is inspiratie.

Het woord ‘inspiratie‘ komt van het Latijnse in spiritus, wat ‘inblazing van de geest’ betekent. Het gaat erom dat je geest, je bewustzijn zich verruimt, zodat je weer allerlei ideeën krijgt die je intrinsiek motiveren om weer de stappen te zetten die jij wilt. Dat je opnieuw verbonden raakt met je missie, met je grotere doel, met datgene wat je leuk vond en waar je gepassioneerd over bent.

Dat is een van de redenen waarom ik nog steeds heel veel boeken lees, audioprogramma’s luister, en dat ik een abonnement heb op Storytel. (Overigens zijn al mijn boeken daar ook te vinden, ook leuk misschien!) Dat is de reden waarom ik nog steeds trainingen volg, ook al heb ik inmiddels ervaring op sommige gebieden, er kan altijd meer inspiratie bij. Want als mijn huidige kennis gecombineerd wordt met inspiratie, worden mijn mogelijkheden en mijn wereldbeeld vergroot.

Discipline: doen wat je moet doen

Vervolgens heb je ook discipline nodig. Inspiratie zonder discipline is lucht, daar heb je niets aan. Als je geïnspireerd bent én je bent gedisciplineerd, dan zorgt die combinatie ervoor dat je tot actie overgaat. En actie is de fundamentele sleutel tot alle succes, zoals Pablo Picasso zei. Bij de Zakelijk Succes Academie zeggen we altijd: “Succes is voor de doeners.”

Heb jij de discipline om de dingen waarvan je denkt: daar moet ik iets mee gaan doen, ook daadwerkelijk uit te voeren en te implementeren? Of blijf je maar overal geïnspireerd raken en ga je niet over tot actie? Als dat zo is, heb je een concreet plan nodig.

Ik wil je dan uitnodigen om naar de Zakelijk Succes Masterclass te komen. Een avond vol inspiratie, waar je vol passie en enthousiasme weer vandaan gaat, waar je gemotiveerd wordt om groter te denken en geïnspireerd wordt om meer uit jezelf te halen, om meer waarde te leveren aan je klanten. Om dicht bij je hart te blijven en vól gas te bereiken wat jij wilt bereiken. En vervolgens maak je een concreet stappenplan, zodat je er discipline en actie aan toevoegt en je ook daadwerkelijk resultaten boekt. Zie ik je binnenkort?

5 antwoorden
 1. Arturo
  Arturo zegt:

  Hi Bart, ik kan me hier voor het grootste deel in vinden, bijv. Motivatie vraagt wilskracht.
  Je schrijft echter later bij Inspiratie ook Discipline. Voor mij hangt aan Discipline ook het woord Moeten. En dat ervaar ik bijna hetzelfde als Wilskracht. Hoe kijk jij hier naar? In mijn beleving is het bij inspiratie geen discipline maar is er veel meer een Behoefte om te starten. Ik heb daar geen ‘moeten’ voor nodig, want ik wil het graag. Ik ben benieuwd naar je reactie. Fijne dag!

  Beantwoorden
  • Albert Buschgens
   Albert Buschgens zegt:

   Omschrijvingen discipline: 1) Dwang 2) Gehoorzaamheid 3) IJzeren tucht 4) Krijgstucht 5) Nederlandse hardcoreband 6) Onderwerping 7) Orde 8) Tak van wetenschap 9) Tucht 10) Tuchtleer 11) Vakgebied 12) Zelfbeheersing. Ik kan jouw redenatie wel volgen Arturo.
   Inspiratie is zeker belangrijk, maar wanneer je geïnspireerd wordt, kom je meestal vanzelf in actie. Wanneer dat niet zo is dan ligt daar een negatieve overtuiging ten grondslag. Ik kan dat niet – niet voor mij weggelegd – enzovoort. Door toch (is een moeten) de stappen voorwaarts te nemen (discipline) kun je, door positieve feedback, je overtuiging overwinnen en de doelen halen die je gesteld had. Tenminste, zo zie ik het.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *