De logische niveaus van Bateson

De logische niveaus van Bateson werden ontwikkeld door Gregory Bateson, maar vervolgens uitgewerkt door Robert Dilts. Samen hebben zijn de basis gelegd voor het NLP-model, dat ons inzicht geeft in 6 niveaus waarop we bewust of onbewust leven. Het model gaat er vanuit dat de verschillende niveaus naar onder toe doorwerken, waardoor een verandering in ons gedrag tevens zal leiden tot een verandering in de omgeving.

Zes logische niveaus van Bateson

De zes logische niveaus van Bateson op een rij:
– Missie
– Identiteit
– Overtuigingen
– Vaardigheden
– Gedrag
– Omgeving

De 6 logische niveaus van Bateson werken naar beneden toe door, wat betekent dat een bepaalde overtuiging (ik word goed gewaardeerd) door zal werken in je vaardigheden (je wordt beter in wat je doet), je gedrag (je gedraagt je opgewekter) en je omgeving (je ziet je omgeving rooskleuriger in). Des te hoger in de piramide je een verandering aanbrengt, des te meer impact die uiteindelijk zal hebben op de persoon zelf.

Je kunt de logische niveaus van Bateson gebruiken om een doel dat je wilt bereiken concreet te maken en de stappen uit te stippelen die je zal moeten nemen. Welke omgeving past er bij het doel dat je voor ogen hebt en welk gedrag heb je daarvoor nodig? Wat zijn de vaardigheden die je kunt gebruiken en welke overtuiging moet je hebben om het doel te bereiken? Stap binnen in je identiteit om na te gaan wie je bent en welke rol je vervult. Spreek dan je doel of missie nog eens uit, om een goed beeld te krijgen van hoe je daar naartoe kunt werken.

Veranderingen aanbrengen

Dankzij de logische niveaus van Bateson kun je op verschillende niveaus veranderingen aanbrengen. Je kunt een verandering aanbrengen door je alleen te richten op je omgeving, maar juist door de hogere treden aan te pakken kun je zorgen voor een enorme impact. Stap door de verschillende niveaus heen om na te gaan hoe dit invloed op je heeft en hoe je de verandering vast kunt houden.
Leer in de online videotraining meer over de logische niveaus van Bateson, of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over dit onderwerp.

Op welk gebied zou jij graag willen veranderen? Ben benieuwd naar je reactie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.