Wil je graag effectief brainstormen, maar komt dit binnen je onderneming of als zelfstandig professional nog niet goed van de grond? Schrijf dan gewoon eens een paar woorden op, zoals ‘stoel’, ‘water’ en ‘tuin’. Probeer je probleemstelling met deze woorden te verbinden, zodat je waarschijnlijk al direct op een aantal ideeën komt. Het is van belang om deze meteen op te schrijven, maar vervolgens het tempo erin te houden. Werk in ieder geval altijd aan een duidelijke probleemstelling, zodat je voldoende focus hebt.

Samen brainstormen en elkaar stimuleren

Probeer zoveel mogelijk samen te brainstormen. Dat klinkt misschien logisch, maar zeker als zelfstandig professional is dat niet altijd even gemakkelijk. Spreek eens af met anderen uit je branche, of probeer bij een klantcontact samen na te denken over mogelijke ideeën. Stimuleer elkaar door in te haken op elkaars ideeën, maar vermijd in ieder geval een beoordeling. Het is de kunst om tijdens het brainstormen zoveel mogelijk ideeën te verzamelen en er in een later stadium voor te zorgen dat je daar nog eens kritisch naar kijkt.

Beoordeel nog geen ideeën

Ben je samen aan het brainstormen en komt de ander met een idee waar jij je niet goed in kunt vinden? Vermijd het geven van kritiek. Dit is het moment om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen, niet om die op waarde te beoordelen. Houd het tempo erin door zelf met andere ideeën te komen. Je zorgt er daarmee bovendien voor dat een ieder zich vrij voelt om ideeën op tafel te gooien. Je kunt effectief brainstormen, om later terug te komen op de vraag in hoeverre de ideeën inderdaad een goede basis vormen voor verbetering.

Begin met brainstormen en keer het eens om

Schrijf het eerste idee dat in je opkomt direct op, hoe gek het ook is. Je kunt het later altijd weer wegstrepen, maar het terughalen vanuit je gedachten is een stuk moeilijker. Begin rustig met wat algemene ideeën en kom op die manier in de juiste mindset voor het brainstormen.
Vind je het lastig om op ideeën voor verbetering te komen? Draai het dan eens om door na te denken over hoe het slechter kan. Het tegenoverstelde daarvan maakt het immers vaak beter… Tijdens de gratis videotraining kun je het brainstormen in de praktijk brengen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *