Bloktijd helpt je om meer te bereiken

Veel ondernemers vragen zich af hoe ze hun productiviteit kunnen verhogen. In dit blog wil ik je vertellen wat ik zelf doe om in korte tijd veel gedaan te krijgen. De afgelopen paar jaar heb ik een tweetal boeken geschreven, twee audioprogramma’s uitgebracht, een dvd over jongleren gemaakt, en diverse e-books en honderden blogs geschreven. Hoe heb ik dat allemaal voor elkaar gekregen? Eigenlijk doe ik maar één ding: ik kies ervoor om ‘bloktijd’ te creëren. Bloktijd is een afgebakende tijd, waarin je je richt op het afronden van één specifieke taak.

Relaxt, maar toch productief

Binnenkort ga ik er even tussenuit. Ik verblijf dan een paar dagen in een hotel – drie dagen om precies te zijn – om me in die drie dagen maar met één bezig te houden: het schrijven van blogs. In drie dagen tijd ga ik vijftien blogartikelen schrijven. Hoe dat dan in zijn werk gaat? Dan word ik ‘s ochtends wakker in een heerlijk hotel, ga ik een stukje zwemmen, drink ik een kop koffie en schrijf ik een blog. Dan ga ik een stukje wandelen, en dan schrijf ik nog een blog. Dan ga ik lunchen en schrijf ik nog een blog. Dan een lekker diner, en dan schrijf ik ten slotte nog twee blogs. Zo schrijf ik op één dag vijf blogs! En dat doe ik dan drie dagen achter elkaar, met als resultaat dat ik op een heel relaxte en ontspannen manier in drie dagen tijd vijftien blogs heb gecreëerd. Kost dat geld? Ja, dat kost geld, want je bent zomaar € 250 kwijt aan de overnachtingen, koffie, thee, noem maar op. Maar levert het ook iets op? Ja! Want ik heb voor vijftien weken mijn blogs klaar.

Blok tijd af

Het is dus eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen, is het moment te kiezen waarop je een aantal dagen weggaat. Zorg er dus voor dat je bloktijd creëert als je iets wilt bereiken, als je focusdoelen hebt gesteld of als je een project hebt dat je wilt afronden (of het nu een website is, blogs, of iets creëren). Dat je tijd inplant in je agenda (of dat nu een uur is, een dag, of een week) om binnen een afgebakende tijd een product of een project af te ronden. Als je dat doet, zul je merken dat je veel productiever bent. Zo kun je je tijd op andere momenten aan andere zaken besteden.

Focusgroepen

Ik denk erover om speciale weekenden te gaan organiseren, of productieweken of iets dergelijks, waarbij we in een focusgroep aan de slag gaan met specifieke taken of projecten. We sluiten onszelf dan met een groepje ondernemers op in een hotel, met maar één doel: werken aan de groei van ons bedrijf. Mocht je geïnteresseerd zijn in zo’n gezamenlijke bloktijd, laat hieronder dan vooral even een reactie voor me achter!

5 antwoorden
 1. Omar Boussaïd
  Omar Boussaïd zegt:

  Hoi Bart,
  Een beetje aan de korte kant maar verder een Interessant artikel, vraag me enkel wel af hoe je het voor elkaar krijgt om 5 blogs in een dag af te krijgen aangezien ik zelf met moeite het voor elkaar krijg dagelijks 1 artikel te schrijven (research, opstellen, schrijven, editen). Hou je je vast aan een schema met onderwerpen? Of heb je concepten al klaar staan? Wat is je geheim?!

  Beantwoorden
  • Bart van den Belt
   Bart van den Belt zegt:

   Hoi Omar,
   Het geheim is dat ik werk in ‘batches’. Dat wil zeggen dat ik in Wunderlist / Evernote een aparte ‘backlog’ bijhoudt van ideeen voor blogs. Deze ideeen werk ik uit op hoofdniveau (subtitels) en die schrijf ik dan in een dagdeel of dag uit… :)

   Beantwoorden
 2. Fianne Faber
  Fianne Faber zegt:

  Ha Bart, dit is inderdaad waar ik steeds tegen aanloop! Ideeën genoeg, maar tijd om blogs af te maken gaat vaak verloren. Ik ben wel geïnteresseerd in gezamenlijke blogtijd met andere ondernemers. Want ook in een hotel kan ik genoeg gelegenheid vinden om niet te doen waar ik voor gekomen ben. Met meer mensen maak ik me het moeilijker en voor mij werkt het stimuleren om dat met anderen te doen. Ook kunnen we met elkaar meedenken en elkaars blogs van feedback voorzien. Zie eigenlijk alleen maar voordelen!

  Beantwoorden
  • Bart van den Belt
   Bart van den Belt zegt:

   Hoi Fianne,
   Dan ben je niet de enige hoor. Na de vakantie (eind augustus) ga ik een speciaal Focus-Webinar geven. Gaat je absoluut verder helpen. :)

   Beantwoorden
 3. floris
  floris zegt:

  Ik vond het een geweldige blog. Soms lukt het mij niet om veel taken in 1 dag af te maken, maar jouw blog heeft mij de juiste inspiratie gegeven. Ik zie waar het verkeerd gaat, dus ik zal aanpassingen plegen aan mijn denkwijze en werkmethode. Dank je voor deze blog.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.