Van nature ben ik iemand die graag in 20 sloten tegelijk springt, met of zonder zwemvest. Het resultaat is dat ik soms al zwemmend bijzondere eenden en aanmeerplaatsen tegen kom. Helaas kom ik ook weleens sloten tegen waar ik tot mijn middel in de modder spring. Misschien eens een goed idee om even stil te zijn; een moment van bezinning waar ik even kan bedenken welke sloot ik wil uitzoeken voor 2011 en in welke oceaan ik vervolgens wil uitkomen. Begin januari ben ik daarom drie dagen op retraite geweest.

Stilte
Drie dagen stil zijn in stiltecentrum Zeeveld (castricum). Volgens de monastieke traditie meerdere keren per dag een specifiek stiltemoment / dienst en 2,5 uur per dag ‘met bezielde aandacht’ schoonmaken. Pffieuw… wil ik dat wel?

De eerste dag kwam ik rond een uur of 3 aan. Je kunt daar prachtig wandelen in de duinen / het bos dus ik besloot dat het tijd was voor een wandeling. Hmm… keuze uit drie lengtes; 3, 7 of 17km. 17km dan maar. Na 2,5 uur met frisse moed gewandeld te hebben begint het echter steeds donkerder te worden. Om 18:00 is het pikdonker en zie ik geen hand voor ogen meer. Lekker dan; nog vijf kilometer voor de boeg en geen idee waar naartoe. Bordjes niet meer te lezen en overal om me heen bos en duinen. In de verte zie ik het oranje licht van de kassen. Daar zal vast een weg zijn. En er was een weg. Die leidde naar het stiltecentrum. 19:15 kwam ik aan, na ruim 4 uur gewandeld te hebben. Toch maar goed dat ik vaak Bear Grylls Ultimate Survival heb gekeken.

Terugkijken op 2010
Oké, 2010 was weer een enerverend jaar. Van eenmanszaak naar BV, diverse nieuwe projecten opgestart en vele vragen gehad over wat ik nu eigenlijk wil; welke kant moet ik op zwemmen? Drie dagen stilte en ‘bezield schoonmaken’ zorgen voor veel duidelijkheid.

Minder
Minder zorgen maken: ik ben nog nooit in mijn leven iets te kort gekomen. Gek dat ik dan toch denk dat ik niet genoeg doe, me soms zorgen maak of ik alles wel kan, of ik de ballen wel in de lucht kan houden. Minder willen. Minder grootspraak. Minder impulsief.

Meer
Maar ook meer… Meer lachen naar mensen. Meer tijd maken voor relaties om me heen: het draait om elkaar liefhebben in dit leven. Meer doen wat ik echt leuk vind, in plaats van doen wat ik denk te moeten doen. Meer dienstbaarder zijn naar vreemde vreemden. Kortom: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Daar wil ik mijn leven op gaan richten in 2011. En de Kenia-reis met Compassion in februari is een goed begin!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *