De ballen in de lucht houden

Regelmatig boeken bedrijven mij voor een workshop jongleren, vaak met als thema “hoe houden we de ballen in de lucht?”. Er komen dagelijks zoveel werkzaamheden op ons af, hoe zorgen we er nu voor dat we het overzicht houden en alles tegelijk aan kunnen?

Ik ben redelijk bedreven in het jongleren; drie of vier ballen in de lucht houden is voor mij geen enkel probleem, op dit moment ben ik zelfs aan het oefenen om met vijf ballen te jongleren. Zo is het ook met mijn werkzaamheden; al sinds 2005 ben ik fulltime ondernemer. In deze korte tijd als ondernemer ben ik steeds meer ballen in de lucht gaan houden.

Teveel ballen

Begonnen met één website waarop men artiesten kan boeken en een aparte website als visitekaartje voor mijn eigen werkzaamheden. Het aantal boekingen breidde zich uit en er kwamen meer websites. Voor diverse artiesten ben ik de marketing en boekingen gaan verzorgen, twee websites voor mijn eigen werkzaamheden erbij, kantoor gehuurd, iemand parttime aangenomen, twee stagiaires, BV gemaakt van mijn bedrijf… Totdat ik in de zomervakantie in 2009 voor het eerst even stil kwam te staan; drie weken lang vrijwel zonder laptop en telefoon en eindelijk ruimte in mijn hoofd om na te denken… Ik kwam er achter dat ik geen vier of vijf ballen in de lucht aan het houden was maar ruim 25. (en 34! websites) Ruim 25 ballen in de lucht houden; alleen om te laten zien dat ik het kon. Er moesten dingen anders.

Leren loslaten

En dan komt het moment waarop je dingen moet leren loslaten. Alle websites die ik had gemaakt (en nog steeds moest onderhouden), de artiesten waar ik exclusief het management voor zou doen, de 101 ideeën die ik nog had voor mijn bedrijf…

Loslaten is soms eng; dat wat je vast probeert te houden (ook al brengt het je soms niet veel) voelt zo veilig. Maar wat brengt het ons om dat vast te blijven houden? En brengt het ons niet veel meer om nieuwe gebieden te verkennen? Een proces wat we als mens telkens weer moeten meemaken om te kunnen groeien.

Soms moet je ervoor kiezen om niet alle ballen in de lucht te willen houden. Zodat er ruimte komt. Ruimte voor creativiteit, ruimte voor focus, ruimte voor relaties…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.