Stephen R. Covery heeft de 7 eigenschappen van effectief leiderschap op een geweldige manier op een rij gezet. Met behulp van deze eigenschappen zorg je ervoor dat je op een effectieve manier leiding kunt geven.

#1: Wees proactief
Allereerst is het van belang om altijd proactief te zijn. Je kunt dit het best doen door je goed bewust te zijn van je vermogen om je antwoord te kunnen kiezen en je gedrag afhankelijk te maken van je besluiten, in plaats van de omstandigheden.

#2: Begin met het einddoel voor ogen
Daarnaast is het van belang om altijd een einddoel voor ogen te nemen binnen het effectief leiderschap en daar een helder beeld van te vormen. Houd het kort en krachtig, maar zorg er aan de andere kant voor dat je meest belangrijke principes en doelen in je leven erin verwerkt zitten.

#3: Stel prioriteiten
Ook het stellen van prioriteiten is van groot belang, aangezien je op die manier je principes structuur kunt geven. Je kunt daarom goed gebruik maken van de tijdmanagement-matrix binnen het effectief leiderschap.

#4: Denk win-win
Effectief leiderschap vraagt daarnaast om een mentaliteit van win/win. Ga rivaliteit zoveel mogelijk uit de weg en delegeer taken, om samen in ieder situatie te kunnen winnen.

#5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden
Door de ander te begrijpen zorg je ervoor dat het vertrouwen in je effectief leiderschap sterk toe zal nemen. Leer empatisch te luisteren en autobiografische reacties te onderdrukken.

#6: Werk synergetisch
Het totaal biedt doorgaans meer dan de som der delen, waardoor het verstandig is om synergetisch te werk te gaan. Ga samen creatief aan de slag!

#7: Houd de zaag scherp
Tenslotte dien je binnen effectief leiderschap voldoende te werken aan je eigen ontwikkeling op het lichamelijke, spirituele, geestelijke en sociaal-emotionele vlak, om uiteindelijk uit te groeien tot een effectieve leider waar men vertrouwen in heeft.

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap staan of vallen bij de toepassing ervan. Pas ze toe in je leven en je zult de impact ervan direct zien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *