Vorige week heb ik tijd genomen voor mijzelf om terug te kijken op 2017 en om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Iedere ondernemer die effectiever wil worden zou eigenlijk regelmatig tijd moeten nemen voor reflectie. Als ik terug kijk op 2017 dan zijn er talloze lessen die ik heb mogen leren… Hieronder deel ik de zeven belangrijkste met je:

Les 1: Ruil nooit je droom in voor gemak of zekerheid

Toen ik in 2010 m’n bedrijf verkocht en startte met mijn droom om fulltime te werken als spreker / trainer had ik nooit verwacht dat ik dat in het eerste jaar zou realiseren. Langzaamaan ontstond het verlangen om eigen events en open trainingen te organiseren over onderwerpen die ik gaaf vond: ondernemerschap en marketing. En zo startte ik in 2014 met de Zakelijk Succes Academy. Inmiddels zijn we bijna vier jaar verder en hebben meer dan 15.000 ondernemers in Nederland kennis met ons gemaakt. Een mooi begin.

Toch kwam ik in kwartaal 2 van 2017 tot de conclusie dat ik mijn droom bijna had opgegeven omdat alles ‘gemakkelijk’ was geworden. (Mijn droom is overigens om de grootste NL trainingsorganisatie voor ondernemers worden zodat we een substantieel verschil kunnen maken.) En dus moest ik een aantal rigoureuze keuzes maken. Hoe moeilijk ook, toen ik die keuzes had gemaakt kwam ik tot de conclusie dat ikzelf, de betrokken mensen en de ZSA beter af was. Een grote stap uit m’n comfortzone. En daar geniet ik enorm van.

Les 2: Je kunt veel meer dan je denkt

Op 30 september en 4 november 2017 heb ik één van mijn doelen mogen realiseren. We hebben 1000 inschrijvingen gehad voor het ExpertSummit. Hoewel niet iedereen is komen opdagen was ik enorm blij dat we twee van zulke gave events hebben mogen organiseren. Te gek om zo met ons team aan de slag te gaan en al die gave reacties te horen van ondernemers. Daar doen we het voor.

Tijdens een training van de ZSA na het ExpertSummit zei Anita (een startende ondernemer) tegen me: ‘Ja, voor jou is het makkelijk om je training te vullen. Voor mij niet. Ik heb nog niet eens 4 mensen in mijn workshop.’ Toen ze dat zei moest ik glimlachen. ‘Je ziet alleen het resultaat van vier jaar hard werken, niet het proces wat eraan vooraf ging. Ik weet 100% zeker dat als je alles-op-alles zet jij met gemak je workshop vol krijgt.’ Twee weken later kreeg ik een mailtje. “Het is gelukt hoor!”. Toen wist ik het zeker… je kunt veel meer dan je denkt.

Les 3: Investeer in jezelf

In augustus ben ik naar Orlando gevlogen, waar ik vier dagen heb mogen doorbrengen met leiderschapstrainer John Maxwell. Inmiddels ben ik gecertificeerd ‘John Maxwell Team – Trainer’. Woohoo. Aan de dingen die ik daar heb geleerd kan ik een blog op zich weiden. Eén van de belangrijkste lessen die ik heb meegenomen van John is ‘de wet van de lat’ (law of the lit). Die wet zegt dat je organisatie niet groter kan groeien dan dat jij bent gegroeid als een leider. Scoor jij een 7 als leider? Dan kan je organisatie niet verder groeien dan een 7. Wil je een bedrijf hebben dat een 10 kan worden? Dan moet jij een leider zijn die een 10 kan worden. Investeer dus in de kennis en in de vaardigheden. Neem die coach. Ga naar de training. Lees het boek. Luister het audioprogramma. Investeer in jezelf, voor de ander.

Tip: kom naar het Zakelijk Succes Seminar als je wil groeien in je ondernemerschap. Je betaalt alleen € 47 euro arrangementskosten.

Les 4: Investeer in je team

Eerlijk is eerlijk, toen ik tot de conclusie kwam dat ik meer moest investeren in m’n team, kwam ik tegelijkertijd tot de conclusie dat ik een kwantumsprong had gemaakt in mijn denken. Voor m’n gevoel heb ik in 2017 in mijn denken pas de overstap gemaakt van denken als ZZP’er naar denken als Ondernemer. Vreemd als je bedenkt dat ik inmiddels bijna 15 jaar onderneem. Ik weet nog precies wanneer ik die denksprong heb gemaakt. Dat was toen ik aan John Maxwell vroeg “hoe zorg ik ervoor dat ik niet zo druk blijf met alle details?”. Zijn antwoord was legendarisch: “Stop thinking that you’re God’s answer to every problem”. Point taken.

Les 5: Definieer je kernactiviteiten en doe wat werkt

“Wees niet onderscheidend in de strategie, wees onderscheidend in de uitvoering”. Ik train dit regelmatig in bij ondernemers. Als iets effectief is moet je het vaker doen. Eenvoudige logica. En toch kwam ik er in 2017 achter dat ik dat zelf ook niet altijd deed. Dan nam mijn creativiteit het over van mijn strategische inzicht en deed ik heel veel, maar niet alles was effectief. Aan het begin van 2018 en terugkijkend op 2017 is één van de belangrijkste lessen die ik nu al implementeer: bepaal wat je kernactiviteiten zijn en neem afstand van andere activiteiten. Dat geeft rust in de uitvoering en maakt dat m’n creativiteit wordt gekanaliseerd zodat ik kan doen waarvoor ik gemaakt ben.

Les 6: Stap in de spotlights

Er zijn twee sleutels voor zakelijk succes: toegevoegde waarde en zichtbaarheid. Twee vragen die je jezelf dan ook regelmatig moet stellen is:

 1. Hoe kan ik meer toegevoegde waarde leveren?
 2. Hoe kan ik meer zichtbaar zijn?

Het gekke is dat bij het beantwoorden van die eerste vraag ik tot de conclusie kwam dat ik meer toegevoegde waarde zou leveren als ik zelf in de spotlights durf te staan. Een vreemde gedachte, omdat ik degene ben die binnen de ZSA meestal op het podium. Ik ben al het gezicht van de ZSA. Alleen mentaal gezien heb ik pas in december 2017 de keuze gemaakt om volledig zelf in de spotlights te gaan staan en niet in mijn gedachten continu bezig te blijven met “dit moet een verkoopbaar bedrijf zijn, want ooit…” Ik ben gestopt met het primair runnen van mijn organisatie omdat ik er beter van wil worden en ben me bewust geworden van mijn ‘waarom’. Mijn missie is me heel helder en duidelijk nu: “Serving God by developing people”. En dat ga ik in 2018 wederom met hart en ziel doen.

Les 7: Succes is voor de doeners

Ik ben een extreme doener. Als ik iets wil bereiken dan ga ik, zodra het m’n prioriteitencheck is doorgekomen, zo snel mogelijk aan de slag om het te realiseren. Nu weet ik mijn hele leven al dat ik van actie hou, alleen pas in 2017 durfde ik aan mezelf toe te geven dat dit één van m’n kernkwaliteiten is. Doen. Alles wat is gerealiseerd is alleen tot stand gekomen door actie. Pablo Picasso zei het op de volgende manier: “Action is the foundational key to all success”. En hij had gelijk. Hoe meer actie je neemt in de richting waar je naartoe wilt, hoe groter de snelheid is waarmee je die richting realiseert. En hoe verder je kunt komen dus. Succes is voor de doeners!

Wat is de belangrijkste les die jij hebt geleerd in 2017?

5 antwoorden
 1. Dick Zirkzee

  1 reactie
  Dick Zirkzee zegt:

  Mooie blog. Mijn belangrijkste les is doorgaan doorgaan doorgaan. Ook al zie je nog geen resultaat. Daarvoor is vertrouwen nodig. Vertrouwen in mijzelf, in wat ik kan als professional en vertrouwen dat het “goed” komt, wat dat “goed” is, is onbepaald. Inmiddels is er wel resultaat (laatste 2 maanden van 2017, als een golf) en dat geeft dan inderdaad weer uitdagingen zoals je boven schetst. Voor mij is dat : focus op waar ik goed in ben.

  Beantwoorden
  • Bart van den Belt

   92 reacties
   Bart van den Belt zegt:

   Hoi Dirk,

   Mooi om te lezen dat de resultaten in golfbewegingen komen. Dat is ook mijn ervaring. Resultaten komen vaak pas als je er klaar voor bent. Niet alleen mentaal, maar ook in de praktische uitvoering. (systemen, processen, etc). Succes met alle stappen dit jaar!

   Beantwoorden
 2. Leo

  1 reactie
  Leo zegt:

  Hoi Bart,

  Dankje voor een inspirerende dag, mijn thema was en is: succes is voor de doeners. Naast de contacten die beginnen te groeien zou ik graag meer willen weten over koude acquisitie. Ik weet dat ik er mee aan de slag moet maar weet niet hoe.. Heb je een tip? B.V.D.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *